Αποστολέας Θέμα: Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή, συζήτηση-απόψεις  (Αναγνώστηκε 877 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος GiannisMast

 • 50mm case
 • Μηνύματα: 1801
  • Προφίλ
Καλησπέρα.

Τελευταία, υπάρχουν όλο και περισσότερες συζητήσεις, για την κλιματική αλλαγή.
Δε συμφωνούν όλοι, απ'ότι βλέπω στο διαδίκτυο, στο αν η κλιματική αλλαγή είναι ανθρωπογενής ή όχι.

Το σίγουρο είναι ότι όλοι μας, είμαστε αφενώς υπερκαταναλωτικοί, και αφετέρου δεν έχουμε το μέτρο που θα έπρεπε, όταν χρησιμοποιούμε αυτά που ο σύγχρονος πολιτισμός μας έχει δώσει (πχ αλόγιστη χρήση των αυτοκινήτων).

Γενικά πιστεύω ότι όλοι μας, πρέπει να προστατεύουμε το περιβάλλον όσο μπορούμε. Τελευταία αρχίζω να μπαίνω σε μια τέτοια διαδικασία όλο και περισσότερο. Έχω δρόμο ακόμη, αλλά το ότι έχω αρχίσει να σκέφτομαι και να αλλάζω κάποιες συνήθειες μου, είναι κάτι προς τη σωστή κατεύθυνση πιστεύω.
Την αρχή την έχω κάνει με το αυτοκίνητο. Πλέον, χρησιμοποιώ τα πόδια μου και τις συγκοινωνίες περισσότερο, και λιγότερα το αμάξι. Προσπαθώ τελευταία να βλέπω και άλλα θέματα που μπορώ να βελτιώσω, όπως τις καταναλωτικές μου συνήθειες, τα σκουπίδια που μαζεύονται εξαιτίας μου και πως να τα ανακυκλώνω/απορρίπτω κτλ.


Είναι ένα σοβαρό θέμα το συγκεκριμένο, καθώς η γη και το περιβάλλον είναι πολύ σημαντικά, διότι εδώ ζούμε όλοι, και τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας στο μέλλον. Το οφείλουμε και σε αυτά, να κάνουμε ότι μπορούμε, και να τους μεταδώσουμε έναν σωστό και ισορροπημένο τρόπο ζωής.


Ποια είναι η γνώμη σας για το σημαντικό αυτό θέμα? Σας έχει προβληματίσει ποτέ, έχετε αλλάξει τώρα ή παλιότερα κάποιες συνήθειές σας για την προστασία του περιβάλλοντος, ή για την μείωση της επιβάρυνσης σας σε αυτό?
Πολλοί από εσάς σίγουρα έχετε και παιδιά. Σας έχει ανησυχήσει καθόλου το θέμα με το κλίμα και το περιβάλλον, για το μέλλον τους?


Το διαδίκτυο έχει το καλό ότι μπορούμε να συζητήσουμε και να αναδείξουμε και αυτά τα θέματα πολύ πιο εύκολα από παλιά, οπότε πιστεύω από αυτό το νήμα θα γίνει μια ενδιαφέρουσα και ωφέλιμη συζήτηση.

Αποσυνδεδεμένος Aris911

 • Tourbillion
 • Μηνύματα: 10701
  • Προφίλ
Απ: Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή, συζήτηση-απόψεις
« Απάντηση #1 στις: Μάρτιος 12, 2019, 10:48:33 μμ »
Γιαννη φιλε μου αρεσει που λες ότι χρησιμοποιης τα ΜΜΜ.
Καλο από την μια αλλα από την άλλη πολλα λεωφορεια ντουμανι την ρυπανση.
Να μην πω για τα ταξι ποσο μολυνση κανουν.
Η ανακυκλωση δε τι να σου πω.
100 να ανακυκλώσουμε φτανει ενας γελοιος να ριξη κατι με περιεχομενο στην συσκευασια και παει περιπατο το αποτέλεσμα.

Αποσυνδεδεμένος GiannisMast

 • 50mm case
 • Μηνύματα: 1801
  • Προφίλ
Απ: Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή, συζήτηση-απόψεις
« Απάντηση #2 στις: Μάρτιος 13, 2019, 12:45:53 μμ »
Γιαννη φιλε μου αρεσει που λες ότι χρησιμοποιης τα ΜΜΜ.
Καλο από την μια αλλα από την άλλη πολλα λεωφορεια ντουμανι την ρυπανση.
Να μην πω για τα ταξι ποσο μολυνση κανουν.
Η ανακυκλωση δε τι να σου πω.
100 να ανακυκλώσουμε φτανει ενας γελοιος να ριξη κατι με περιεχομενο στην συσκευασια και παει περιπατο το αποτέλεσμα.


Άρη καταλαβαίνω πως το λες. Το έχω σκεφτεί και εγώ, ότι και το λεωφορεία μολύνουν αρκετά.

Όμως, το σκεπτικό μου είναι το εξής. Παλιότερα πχ, είχα μια δουλειά καλοκαίρι σεζόν, στο κέντρο της πόλης μου. Από το σπίτι μου με τα πόδια ήταν 15-20 λεπτά (να πάω) και κατηφορικά. Για να γυρίσω, το λεωφορείο περνούσε ακριβώς απέναντι από τη δουλειά. Άρα, θα μπορούσα να πηγαίνω με τα πόδια, ή με το λεωφορείο, και μετά να γυρίζω πάλι με το λεωφορείο, το οποίο ούτως ή άλλως περνούσε. Εγώ έπαιρνα το αμάξι. Και αυτό για 7 μήνες....

Θεωρώ λοιπόν πως έκανα λάθος. Πέρυσι, είχα βρει πάλι μια δουλειά σε τουριστικά, στο κέντρο της πόλης μου, και δε πήγα ποτέ με το αμάξι. Πόδια και λεωφορείο. Ένιωσα ότι έκανα κάτι σωστότερο σε σχέση με παλιά.
Ας πάρουμε ως δεδομένο ότι δε φταίμε εμείς για την κλιματική αλλαγή. Αν αρκετοί από εμάς, σκεφτόμαστε λίγο με την παραπάνω λογική, τότε θα υπήρχε μια αποσυμφόρηση των πόλεων από τα πολλά αυτοκίνητα, τα οποία μολύνουν και προκαλούν και θόρυβο, με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ψυχολογία. Εδώ στο Ηράκλειο Κρήτης, η κατάσταση με τα τόσα αυτοκίνητα έχει ξεφύγει. Και πιστεύω σε όλη την Ελλάδα, και σε πολλές χώρες. Τα αυτοκίνητα πιστεύω είναι ένα καλό παράδειγμα, όπου φαίνεται ότι δε φταίει μόνο η τεχνολογία και η πρόοδος για τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία, αλλά η έλλειψη μέτρου από εμάς, στη χρήση της.


Το άλλο που λες με την ανακύκλωση, επίσης το έχω σκεφτεί και εγώ. Προχθές, πήγα σκουπίδια ανακύκλωσης στον μπλε κάδο, και μέσα είχαν πετάξει πορτοκάλια. Έχω μια εντύπωση ότι γίνεται κάποιου είδους ξεκαθάρισμα μετά στη διαλογή.


Επίσης, και κάτι άλλο. Έχω ένα συνήθειο, το οποίο θεωρούσα κακό, και ίσως να μη βγει και σε τόσο αρνητικό τελικά. Πολλά παλιά πράγματα, τα έχω σε κάτι ντουλάπες. Πχ παλιές επαναφορτιζόμενες ξυριστικές, παλιά κινητά κτλ. Δε θα ήθελα να τα πετάξω στα κοινά σκουπίδια, αλλά αν γίνεται να ανακυκλωθούν με κάποιο τρόπο, ολικώς ή μερικώς..Θα το ψάξω λίγο, ώστε όταν έρθει η ώρα, να το κάνω σωστά. Οπότε, ίσως να μην είναι τόσο κακό που τα άφησα, γιατί παλιότερα θα τα πέταγα στα κοινά σκουπίδια.


Και μια σκέψη ακόμα. Προχθές είχα πάει στο καρναβάλι του Ρεθύμνου. Το σκουπιδαριό που δημιουργήθηκε στους δρόμους και στις παραλίες, πιστεύω το φαντάζεστε. Την επόμενη, καθαρά δευτέρα, κάναμε το πρωί έναν περίπατο με την κοπέλα μου, παραλιακά. Πολλά σκουπίδια λοιπόν υπήρχαν και στην παραλία, ενώ άλλα τα έπαιρνε ο αέρας και στη θάλασσα μέσα. Δεν ήταν ωραία εικόνα, και δε μας τιμάει πολύ, δυστυχώς. Ανάλογες εικόνες με σκουπίδια, εκτός αυτών κάτω στους δρόμους, βλέπω στην εξοχή, στη θάλασσα, στα parking στην εθνική οδό...σε οικόπεδα μέσα στις πόλεις, παντού. Έχουμε δουλειά ακόμη και στον τομέα της καθαριότητας και της εικόνας των πόλεων και της φύσης, που φυσικά συνδέεται και με την προστασία του περιβάλλοντος.

Αποσυνδεδεμένος Aris911

 • Tourbillion
 • Μηνύματα: 10701
  • Προφίλ
Απ: Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή, συζήτηση-απόψεις
« Απάντηση #3 στις: Μάρτιος 13, 2019, 01:25:59 μμ »
Γιαννη και εγω οταν ζουσα επαρχια δυσκολα επαιρνα το αυτοκινητο εντος πολης.
Μονο ποδια γιατι ηταν πολυ κοντα. Καλα κανεις γιατι ετσι κανεις και οικονομια.
Στην ανακυκλωση δυστηχως δεν κανουν διαλογη.
Οπως ειναι οτι εχει σκουπηδια μεσα πανε στα σκουπηδια.
Για τις ηλεκτρονικες συσκευες που λες αν πας σε καποιο μεγαλο καταστημα ηλεκτρονικων που υπαρχη στην πολη σου (Γερμανος η Πλαισιο) εχουν καδο ανακυκλωσης ηλεκτρονικων συσκευων.
Επισης και για τις ηλεκτρικες υπαρχει στις αλυσιδες ηλεκτρικων συσκευων. 

Αποσυνδεδεμένος GiannisMast

 • 50mm case
 • Μηνύματα: 1801
  • Προφίλ
Απ: Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή, συζήτηση-απόψεις
« Απάντηση #4 στις: Μάρτιος 13, 2019, 01:35:47 μμ »
Ναι, σε αυτά τα καταστήματα θα τα πάω λογικά.

Εγώ όταν ζούσα στην Αθήνα, δεν έπαιρνα ποτέ το αμάξι. Γιατί δεν είχα αμάξι ως φοιτητής τότε :D

Το σκεφτόμουν πρόσφατα ότι μια χαρά είχα βολευτεί με λεωφορεία-τρόλει, μετρό και τραμ :)