Αγαπητέ redfoot το μοντέλο που μου δείχνεις στη Φωτογραφία, βγήκε σε παραγωγή το 1985, έχει τζαμί mineral σε αντίθεση με παλαιότερες εκδόσεις οι οποίες είχαν πλαστικό. Η μηχανισμός που φοράει είναι ο Caliber12. Για ένα συλλέκτη, ο αριθμός ρολογιών που μπορεί να βρει σε προσφορά για πώληση κάθε χρόνο λέγετε SPY number (Samples per year). Ο αριθμός αυτός για το μοντέλο που μου δείχνεις είναι για τα επόμενα 3 έτη SPY=20. Αυτό σημαίνει πως αν ψάχνεις τακτικά στο ιντερνετ ή στα μαγαζιά σαν συλλέκτης, μπορεί να βρεις 20 κομμάτια μέσα σε ένα χρόνο αυτού του τύπου. Όσο ποιο κοντά στην αρχική ημερομηνία παραγωγής το βρεις, τόσο μεγαλύτερη η αξία του. Χαρακτηριστικά σου αναφέρω πως αν πάνω από το logo “Heuer” υπήρχε η ένδειξη “Chronomatic” το οποίο είναι από τα πρώτα μοντέλα του ’69, τότε το SPY number για αυτό το ρολόι είναι SPY=0.3. Ελπίζω να σε βοήθησα λίγο και όχι να σε μπέρδεψα.
ευχαριστώ για τις πληροφορίες, ήσουν πολυ κατατοπιστικός.
Το δίλημμα στο οποιο βρίσκομαι εδώ και αρκετό καιρό είναι αν θα πρέπει να πλουτίζω σταδιακά τη συλλογή μου με κομμάτια που θεωρούνται σπάνια άσχετα αν με ελκουν εμφανισιακά ή μήπως είναι προτιμότερο να δώσω προτεραιότητα στην οπτική του πράγματος και στη συγκίνηση που προκαλεί ή θέα ή η χρήση τους.
Η σπανιότητα ενος μοντέλου είναι ίσως ασφαλές κριτήριο αγοράς ωστόσο τα ρολόγια θα πρέπει κατα κύριο λόγο να είναι χρηστικά και όχι να διατηρούνται σε συρτάρια ή θυρίδες. Η χρήση όμως προκαλεί φθορά, η φθορά μείωση της αξίας, η μείωση της αξίας απαξίωση της "επενδυσης" κοκ. Ταυτοχρονα, επειδή είμαστε βιολογικά προγραμματισμένοι να πλητουμε γρηγορα, η συχνή χρήση ενός ρολογιού μας εξοικειώνει σε βαθμό που να το θεωρούμε δεδομένο και να παυει να μας προκαλεί αίσθηση. Οπως καθε υλικό αντικείμενο, ίσως και άυλο, η ευτυχίας κρύβεται περισσότερο στην απολαυση της κατακτησης παρά στην κατοχή.
Ετσι λοιπον μπορεί να φοράς συνεχως ενα υπεροχο ρολόι που αλλοι θα σφαζονταν να αποκτησουν και μετα την παροδο ορισμενου χρονικου διαστηματος παυει να σε "διεγείρει". Τι εναλλακτικές λύσεις υπαρχουν;
α) συρταρι
β)πωληση
γ)αγορα νεου με διατηρηση του παλιου
δ)συνεχιση χρησης
οτι και αν επιλεξουμε υπαρχει σχετική απώλεια.
Ατιμο hobby..