Αποστολέας Θέμα: Ψηφιακό ρολόι χειρός Made in Greece - Εκδήλωση ενδιαφέροντος  (Αναγνώστηκε 1913 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος CentaurStraps

• 42mm case
    • Προφίλ
Το μικρόβιο των κατασκευών γύρω απ’το ρολόι δεν μαφήνει και η επόμενη (φιλόδοξη) ιδέα μου είναι η κατασκευή ενός έξυπνου (όχι και πολύ έξυπνου όμως) ψηφιακού ρολογιού χειρός. Θα ήθελα να δω αν υπάρχει ενδιαφέρον απο κάποιους απο σας ώστε να μοιραστούμε τα έξοδα κατασκευής του, οπως εξηγώ παρακάτω.

Βασιζομενος σε ένα open source προτζεκτάκι που βρήκα, σχεδίασα την “πλακέτα” μαζί με όλα τα ηλεκτρονικά που χρειάζονται για ένα ψηφιακό ρολόι ακριβείας με τον δικό του μικροεπεξεργαστη. Συν τον προγραμματισμό του ρολογιου επιπλέον του open source project. Υπάρχουν και 2 test designs για το εξωτερικό case που θα τυπωθεί σε 3d printer με πλαστικό ή παρόμοιο υλικο.

Μερικά χαρακτηριστικά του ρολογιου:
- Ψηφιακή ενδειξη ώρας, λεπτων, δευτερολέπτων
- Animation στην αλλαγή δευτερολεπτων, το προηγουμενο ψηφιο κυλάει προς τα πανω και το επομενο ερχεται απο κατω.
- Οθόνη OLED μονοχρωμη 128x64 pixels
- Μπαταρία λιθιου και φόρτιση μέσω usb micro
- Εμφανιση ημερομηνίας στην κεντρική οθόνη
- Μενου με διαφορες εφαρμογές, όπως ξυπνητήρια, χρονόμετρο, απλά παιχνίδια (πολύ απλα)
- 3 κουμπιά για τις ρυθμίσεις
- Ακρίβεια +-5pm, δηλαδή περίπου +-160 δευτερολεπτα το χρόνο
- Ρύθμιση του χρόνου που η οθόνη θα παραμένει ανοιχτή οταν πατησουμε ενα κουμπι, π.χ 5 δευτερα κτλ, ωστε να εξοικονομηθει ενέργεια. Σε ένα σενάριο όπου κοιτάμε 15 φορές το 24ωρο την ώρα (άρα το ρολόι μένει ξύπνιο 5 secs * 15), μια φορτιση μπορεί να μας βγάλει πάνω απο 1 χρόνο (τουλάχιστον στα χαρτιά). Αν το ρολόι είναι μονίμως ανοιχτό τότε θα χρειάζεται φόρτιση κάθε 12-16 ωρες.
- Ισως να βάλω Ελληνικό μενού
- Ισως θα μπορούσα να βάλω και ανατολή/δυση ηλίου για Ελλάδα, φασεις σελήνης κτλ.
- Δυνατότητα για αναβάθμιση του λογισμικου αλλα μόνο απο μένα ή κάποιον γνώστη προγραμματισμού σε μικροεπεξεργαστες

Υπόψιν ότι η οθόνη 128x64 είναι μακρόστενη και σχετικά μικρή. Οπότε χρειάζεται βοηθεια απ’το case για να πάει σε διαστάσεις 40x40 ας πουμε. Αναλόγως το design του case είτε θα παίρνει μόνο 22mm nato λουράκια είτε 22mm λουράκια γενικά.

Τα έξοδα κατασκευής του ρολογιου είναι:
- κοστος κατασκευής των pcb (πλακέτες)
- κοστος των ηλεκτρονικών που θα κολλήθούν στην πλακέτα, οπως επεξεργαστής κτλ
- κοστος οθονης
- κοστος μπαταρίας
- κοστος assembly των ηλεκτρονικών στην πλακέτα
- κόστος δοκιμής ότι όλα τα ηλεκτρονικά δουλευουν σωστά (αν το θελουμε)
- κοστος 3d printing του case

Το "εργοστάσιο" κατασκευής (εκτος του case) θα είναι το πασίγνωστο seeed studio οπου έχω συνεργαστεί και στο παρελθον μαζί τους. Για την κατασκευή του case εχω βρει μια γαλλική εταιρεία με αρκετα καλές κριτικές.

Αναλόγως πόσα απ’τα παραπάνω θα παραγγείλω, διαμορφώνεται και το τελικό κόστος. Το κοστος της δοκιμής ειναι $100 και μπορουμε να το αποφυγουμε αλλα με το ρίσκο ότι κάτι μπορεί να πήγε στραβα στο assembly. Το κόστος του 3d printing το έβαλα φιξ 20 Ευρώ για κάθε ρολόι αλλά σίγουρα θα είναι χαμηλότερο.

Για 5 ρολόγια είναι περιπου 480 Ευρώ ή 96 Ευρώ το ρολόι. Χωρίς κοστος δοκιμής είναι περιπου 80 Ευρώ το ρολόι.
Για 10 ρολόγια είναι περιπου 645 Ευρώ ή 64.5 Ευρώ το ρολόι. Χωρίς κοστος δοκιμής είναι περιπου 56 Ευρώ το ρολόι.

Μιας και το κόστος δεν είναι και τόσο μικρό (τουλάχιστον αν παραγγείλω μόνο 5 κομμάτια), κάθε ρολόι θα συνοδεύεται απο δερμάτινο (calfskin) νάτο λουράκι που θα είναι δωράκι απο μενα.

Οτιδήποτε πληροφορίες θέλετε για την κατασκευή, το ηλεκτρονικό κομμάτι ή τον προγραμματισμό εδώ είμαι. Μην περιμένετε φωτογραφίες ενός τελικού προϊόντος όμως αυτή τη στιγμή. Την εκτίμηση ρίσκου μπορεί να την κάνει ο καθένας ξεχωριστά αλλα είμαι εδώ σε ό,τι ερωτήσεις μπορώ να απαντήσω.

Το μόνο που θέλω είναι να δω αν θα ενδιαφερόταν και κάποιος άλλος για κάτι τέτοιο ώστε να μοιραστούμε τα εξοδα. Επίσης να σημειώσω ότι είναι δική μου πρωτοβουλία και δεν έχει να κάνει με κάποιο project του φορουμ. Και μάλλον θα το προχωρήσω εστω και να μην υπάρξει ούτε ένας που να ενδιαφέρεται (μιας και όντως ακούγεται τρελο), πάνω απολα το χομπι μας! Δεν βιάζομαι πάντως.

Να στε καλά,
Κώστας

Αποσυνδεδεμένος svl

• Tourbillion
    • Προφίλ
Απ: Ψηφιακό ρολόι χειρός Made in Greece - Εκδήλωση ενδιαφέροντος
« Απάντηση #1 στις: Οκτώβριος 18, 2015, 09:54:58 πμ »
Αξιοθαύμαστη η έμπνευσή σου, Κώστα!

Πολλά  :respect: !!!

Ως προς την υδατοστεγανότητα, τι προβλέψεις κάνεις;
Η φόρτιση μέσω usb micro μάλλον θέτει περιορισμούς ως προς αυτό, έτσι δεν είναι;

Αποσυνδεδεμένος karteo

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Οκτώβριος 18, 2015, 10:10:08 πμ »
εξαιρετικη ιδεα Κωστα και θα επρεπε να την αγκαλιασει και το φορουμ συνολικα κατ'εμε.

εγω μεσα αν προχωρησει
Γαυρος οπαδος....

Αποσυνδεδεμένος gerogian

• Global Moderator
  • Tourbillion
  • AT LAST,PANERISTI HELLAS
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: Οκτώβριος 18, 2015, 10:23:31 πμ »
εξαιρετικη ιδεα Κωστα και θα επρεπε να την αγκαλιασει και το φορουμ συνολικα κατ'εμε.

εγω μεσα αν προχωρησει

Συμφωνω απολυτα

Εννοείται οτι κι εγω ειμαι μεσα !!!!
Στ’ αυτοκίνητα είναι πολύ εύκολη η επιλογή: ALFA ROMEO
Στις ομάδες ακόμη ευκολότερη: AEK
Kαι στα ρολόγια όμως δεν είναι δύσκολη: PANERAI

Αποσυνδεδεμένος CentaurStraps

• 42mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: Οκτώβριος 18, 2015, 11:43:10 πμ »
Ναι σκεφτομαι να το προχωρήσω η αλήθεια είναι, πιθανότατα αυτή την βδομάδα θα πάρω και την τελική απόφαση. Το lead time του εργοστασίου είναι 15 με 25 εργάσιμες οπότε τελος Νοεμβρη θα είναι στα χέρια μου.

Σπύρο, η κάσα θα είναι τυπωμένη σε 3d printer. Παρεπιπτόντως αυτοί μπορούν να τυπώσουν ακόμα και μεταλλο αλλα τα λεφτά δεν αξίζουν. Επομένως θα είναι 2 κομμάτια που θα κουμπώνουν είτε με βίδες ειτε με άλλο τρόπο. Εκτος απο το usb, είναι και τα κουμπιά που δημιουργούν προβλημα στην υδατοστεγανότητα αλλα και γενικά η κατασκευή όλη. Οπότε θα έλεγα ότι το ρολόι θα είναι μόνο για βουτιές στο γραφείο. Ενα άλλο "θεματάκι" είναι τα κουμπια και η σχεδίαση τους. Μακάρι να έβρισκα κάποιον που να μπορεί να σχεδιάσει μια καλή κάσα. Το καλό όμως είναι ότι το ρολόι θα μπορεί να αναβαθμιστεί σε λογισμικο, σε αλλη καλύτερη κάσα και σε μπαταρία. Αν το ηλεκτρονικό κομμάτι παίζει σωστά, όλα τα υπόλοιπα βελτιώνονται και σε 2ο βαθμο.

Αντε να δούμε!

Αν υπάρχει κάποιος μηχανολόγος μηχανικός ή άλλος που να έχει ιδέες για την όσο το δυνατό καλύτερη κατασκευή της κάσας είναι παραπάνω απο ευπρόσδεκτος.