Αποστολέας Θέμα: Project OKEAH  (Αναγνώστηκε 6626 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος CentaurStraps

• 42mm case
    • Προφίλ
Project OKEAH
« στις: Ιούλιος 09, 2015, 05:52:45 μμ »
Αν και όλοι έχουμε τα βλέμματά μας στραμμένα στις Βρυξέλλες και αναμένουμε τις εξελίξεις για την χώρα μας, βρήκα λίγο χρόνο να ασχοληθώ με το τελευταίο στάδιο ενός project που έχω ξεκινήσει εδώ και καιρό. Έχω ήδη 2 ρωσικά ρολόγια, το Strela με την 3133 και την βινταζιά, το Slava. Είμαι πολύ ευχαριστημένος και με τα 2 και τα φοράω τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Αυτό που έψαχνα καιρό όμως ήταν ένα άλλο vintage ρωσικό ρολόι, το Okeah.

H Poljot ξεκίνησε το Okeah στην δεκαετία του ’70 αποκλειστικά για το ναυτικό της Σοβιετικής Ενώσης. Δεν έχει βγει ποτέ κάποια εκδοσή του για τους πολίτες. Το ρολόι συνέχισε την παραγωγή του μέχρι και το 1990. Ενας λόγος για τον οποίο έγινε γνωστό και συλλεκτικό είναι το γεγονός ότι φορέθηκε από αρκετούς κοσμοναύτες μεταξύ των οποίων και ο Rozhdestvensky τον Οκτώβρη του ’76, κατά την επεισοδιακή αποστολή του Soyuz-23. Για την ιστορία, o Soyuz-23 θα μετεφερε προμήθειες στον διαστημικό σταθμό Salyut-3 αλλα για τεχνικούς λόγους δεν κατάφερε τελικά να δέσει. Κατά την επιστροφή στην ατμόσφαιρα δεν έγινε σωστή επιβράδυνση και η κάψουλα κατέληξε 150 χιλιόμετρα μακριά απ’την ζώνη προσγείωσης σε μια παγωμένη λίμνη στην μέση μιας χιονοθύελλας! Τελικά οι κοσμοναύτες διασώθηκαν μετα απο 19 ώρες. 

Πλέον είναι δύσκολο να βρεθεί το original και αν βρεθεί η τιμή του πλησιάζει ή και ξεπερνάει τα 1000 Ευρώ μιας και ο αριθμός τους είναι περιορισμένος. Εχουν βγει και πρόσφατα 1 ή 2 reissues απο ανεξάρτητους κατασκευαστές. Μερικά χαρακτηριστικά του ρολογιού:

- κάσα απο ανοξείδωτο ατσάλι
- μηχανή poljot 3133 με 58+ ώρες αυτονομία
- εσωτερική περιστρεφόμενη στεφάνη που λειτουργεί με την αριστερή κορώνα (μπορεί να χρησιμεύσει και σαν δεύτερη ώρα
- διαστάσεις 40x48mm

Μιας και δεν ήμουν διατεθειμένος να δώσω τόσα χρήματα αποφάσισα να το φτιάξω μόνος μου απο NOS και μεταχειρισμένα ανταλλακτικά. Ξεκίνησε λοιπόν μια μεγάλη αναζήτηση που κράτησε αρκετό καιρό. Κατάφερα να βρώ λοιπον:

- NOS κασα (case & caseback).
- NOS βιδωτό δαχτυλίδι για το caseback και φλάτζα
- ΝOS αριστερή κορώνα
- Μεταχειρισμένη δεξια κορώνα
- NOS μπρασελε και κουμπωμα (ένα mesh και ένα κανονικό)
- Μεταχειρισμένη μηχανή 3133 του 1990
- Μεταχειρισμένοι και NOS δεικτες (πήρα κάμποσους)
- NOS και μεταχειρισμένα Dials (εχω παρει 2-3)

Αρχισα να λαμβάνω λοιπόν δεματάκια με τα παραπάνω απο Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Γερμανια! Αυτό που μου κανε εντύπωση ήταν η κάσα που ήταν συσκευασμένη σε παλιο υλικο σαν σφουγγάρι το οποίο με το που το ανοιξα τριβόταν αμέσως στο χέρι, πραγματικό ταξίδι στον χρόνο.

Ωραία τα πήρα, τώρα τι τα κάνω, σκέφτομαι. Έπρεπε να πάρω και τα κατάλληλα εργαλεία ωρολογοποιίας. Αλλο μεγάλο ψάξιμο για το ποια εργαλεία είναι τα σωστά και τι κάνει το καθένα. Και ένα σωρό εργαλεία, άλλο για να βγάζεις τους δείκτες άλλο για να τους κουμπώνεις κ.ο.κ. Και αν ακούγεται εύκολο τότε κοιτάξτε το μέγεθος των μικρών δεικτών στον χρονογράφο σας και την απόσταση τους απ’το dial.

Τελικά κατάφερα και πήρα όλα τα εργαλεία που χρειαζόμουν και μερικά που δεν χρειαζόμουν. Και ξεκινάει η εργασία όλο χαρά με το να βγάλω το παλιο dial και τους δείκτες που είχε η μεταχειρισμένη μηχανή. Πάω να βγάλω το sub-minute δείκτη και μετά απ’την αρχική χαρά ότι κατάφερα να τον βγάλω, έντρομος παρατηρώ ότι πρώτον ο δεικτής είχε εκτοξευτεί σε κάποιο σημείο του δωματίου και ότι ο πίρος που τον κρατούσε στο εμβολάκι της μηχανής, παρέμενε κολλημένος εκει. Ευτυχώς με έσωσε το μικροσκόπιο που έχουμε στο εργαστήριο στην δουλειά όπου τελικά κατάφερα να τον βγάλω. Μιλάμε για έναν πίρο ενος χιλιοστου, διαμέτρου 1/6 χιλιοστού. Μετά διαβάζοντας καταλαβα ότι είναι κάτι πολύ σύνηθες σε όλα τα 3133.

Πολλές χαζομάρες έκανα σαν αυτήν όπως ότι έχασα το λεπτοδείκτη που είναι και τεράστιος σε σχέση με τους άλλους. Για να θυμάμαι την βλακεία μου τον αλλαξα με έναν έξτρα που είχα αλλά άφησα τον παλιό ωροδείκτη (έχουν διαφορετικό lume). Κάποια στιγμή, όταν με συγχωρήσω, θα αλλάξω και τον ωροδείκτη. Ένα άλλο πρόβλημα είναι με το κούμπωμα της δεξιάς κορώνας που ενώ το καταφέρνω τέλεια χωρίς την κάσα, δεν μπορώ να το πετύχω με την κάσα (υπάρχει ένα “κουμπάκι” που πρεπει να το πατήσεις στην μηχανή για να βάλεις την κορώνα και να κουμπώσει). Πολλές τέτοιες μικροβλακείες λοιπόν αλλα τελικά όλα έδεσαν σωστά. Και το σημαντικότερο απόλα, αν και δεν είναι τέλειο, το χαίρομαι περισσότερο απ’ όλα τα ρολόγια μιας και το έφτιαξα εγώ. Πάμε για το επόμενο project λοιπόν!

Update: Το πρόβλημα με την κορώνα λύθηκε, απλα χρησιμοποιούσα την κορώνα της αλλης μηχανής που φαινομενικά είναι ίδιες αλλά υπάρχει μια διαφορά 1/10 χιλιοστού στο μήκος τους. Οπότε όλα καλα!

« Τελευταία τροποποίηση: Ιούλιος 10, 2015, 07:44:06 μμ από CentaurStraps »

Αποσυνδεδεμένος georges

• Tourbillion
    • Προφίλ
Απ: Project OKEAH
« Απάντηση #1 στις: Ιούλιος 09, 2015, 06:03:23 μμ »
Μεράκι, υπομονή κι επιμονή!!!
Να το χαρείς με υγεία!!!

:2thumbs: :2thumbs: :2thumbs:

Φιλικά Γιώργος
Βοήθησε τον Φλίπερ να κρατήσει τον τίτλο του...Γίνε κι εσύ ΔΩΡΟ*, μπορείς!!!

* ΔΩΡΟ  = ΔΩρητής ΡΟλογιών

Αποσυνδεδεμένος omegasnik

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Ιούλιος 09, 2015, 06:07:00 μμ »
Μπράβο Κώστα!
Υπέροχο ρολόι και η χαρά να το έχεις φτιάξει μόνος από parts μεγάλη!
ΑΚΑ justnik
όποιος πρόλαβε ...

Αποσυνδεδεμένος IliasG

• On the balance wheel
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: Ιούλιος 09, 2015, 07:19:04 μμ »
 =D> =D> =D> =D>

Αποσυνδεδεμένος Aris2176

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: Ιούλιος 09, 2015, 09:29:01 μμ »
Πολλά ρισπέκτ φίλε Κώστα για το μεράκι   =D> =D> =D>
και το πανέμορφο ρολόι  :2thumbs:
Watches; I am not an addict. I can stop any time I want to...

Αποσυνδεδεμένος gerogian

• Global Moderator
  • Tourbillion
  • AT LAST,PANERISTI HELLAS
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: Ιούλιος 09, 2015, 10:21:57 μμ »
Μπράβο Κωστή!!!  =D>

Φοβερή δουλεια και παλι μπραβο!!! :smt023
Στ’ αυτοκίνητα είναι πολύ εύκολη η επιλογή: ALFA ROMEO
Στις ομάδες ακόμη ευκολότερη: AEK
Kαι στα ρολόγια όμως δεν είναι δύσκολη: PANERAI

Αποσυνδεδεμένος afnios

• 50mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: Ιούλιος 09, 2015, 11:06:47 μμ »
Υποκλινομαι.
με ενα ρολοι ξερεις παντα τι ωρα ειναι,με δυο δεν εισαι ποτε σιγουρος

• 42mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: Ιούλιος 10, 2015, 08:48:09 πμ »
Να 'στε καλά, σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια  :cheers:

Αποσυνδεδεμένος karteo

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: Ιούλιος 10, 2015, 09:14:27 πμ »
μπραβο κωστα. πολυ καλη δουλεια!

το συγκεκριμενο ρολοι στην νεα του εκδοση παραλιγο να το παρω προ ενος ετους. μου αρεσε πολυ. εντελει επεσε στο δρομο μου το blue pan europ και πηγα πασο. μου αρεσει παρα πολυ και το οτι το εκανες μονος σου ειναι πραγματικα εντυπωσιακο
Γαυρος οπαδος....

• 42mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: Ιούλιος 10, 2015, 11:03:05 πμ »
μπραβο κωστα. πολυ καλη δουλεια!

το συγκεκριμενο ρολοι στην νεα του εκδοση παραλιγο να το παρω προ ενος ετους. μου αρεσε πολυ. εντελει επεσε στο δρομο μου το blue pan europ και πηγα πασο. μου αρεσει παρα πολυ και το οτι το εκανες μονος σου ειναι πραγματικα εντυπωσιακο

Σε ευχαριστώ Θοδωρή!

Κι εγώ πρώτα την νέα εκδοση είχα δει και μετα διάβασα λίγο για αυτό το ρολόι και πήγα προς την αρχική έκδοση. Είναι πολύ ωραίο το συναίσθημα του να το φτιάξεις μόνος σου, μιας και κάθε φορά που το βλεπεις θυμάσαι την διαδικασία της συναρμολόγησης.  Το προτείνω σε όλους όσους έχουν λίγο υπομονή. Με τα ρέστα (parts) που έχουν μείνει κάποια στιγμή θα μπορούσα να φτιάξω κι ενα poljot civilian ή ένα sturmanskie.

Αποσυνδεδεμένος gerogian

• Global Moderator
  • Tourbillion
  • AT LAST,PANERISTI HELLAS
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: Ιούλιος 10, 2015, 11:07:02 πμ »
Σε ευχαριστώ Θοδωρή!

Κι εγώ πρώτα την νέα εκδοση είχα δει και μετα διάβασα λίγο για αυτό το ρολόι και πήγα προς την αρχική έκδοση. Είναι πολύ ωραίο το συναίσθημα του να το φτιάξεις μόνος σου, μιας και κάθε φορά που το βλεπεις θυμάσαι την διαδικασία της συναρμολόγησης.  Το προτείνω σε όλους όσους έχουν λίγο υπομονή. Με τα ρέστα (parts) που έχουν μείνει κάποια στιγμή θα μπορούσα να φτιάξω κι ενα poljot civilian ή ένα sturmanskie.

Τ ακουγα οταν μου τα ελεγες Κωστα,αλλα ομολογω οτι δεν μπορουσα να διανοηθω οτι θα το μονταρεις μονος σου!!! :shocked:

Και παλι μπραβο σου και σ ανωτερα!!! ;)  =D>
Στ’ αυτοκίνητα είναι πολύ εύκολη η επιλογή: ALFA ROMEO
Στις ομάδες ακόμη ευκολότερη: AEK
Kαι στα ρολόγια όμως δεν είναι δύσκολη: PANERAI

Αποσυνδεδεμένος kosdome6

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: Ιούλιος 10, 2015, 11:14:29 πμ »
Μπράβο Κώστα. Έκανες πολύ καλή δουλειά με ένα από τα πιο αγαπημένα μου ρολόγια.  :2thumbs:
Μια ερώτηση : πού βρήκες βρε θηρίο μεταχειρισμένη μηχανή 3133 του 1990; Το λέω γιατί οι παλιές σειρές, πριν από το 1999 είναι εντελώς δυσεύρετες κι ας πουλάνε κάποιοι στο νετ ότι δήθεν είναι της πρώτης εποχής.
Να υποθέσω ότι την έβαλες έτσι όπως την πήρες ή την σέρβιρες πρώτα;
This post contains 100% recycled electrons

• 42mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: Ιούλιος 10, 2015, 11:42:48 πμ »
Τ ακουγα οταν μου τα ελεγες Κωστα,αλλα ομολογω οτι δεν μπορουσα να διανοηθω οτι θα το μονταρεις μονος σου!!! :shocked:

Και παλι μπραβο σου και σ ανωτερα!!! ;)  =D>

Χαχα, ειδες Σπύρο; Που να δεις τι άλλο project ετοιμάζω τώρα, θα κουφαθείς :)

Μπράβο Κώστα. Έκανες πολύ καλή δουλειά με ένα από τα πιο αγαπημένα μου ρολόγια.  :2thumbs:
Μια ερώτηση : πού βρήκες βρε θηρίο μεταχειρισμένη μηχανή 3133 του 1990; Το λέω γιατί οι παλιές σειρές, πριν από το 1999 είναι εντελώς δυσεύρετες κι ας πουλάνε κάποιοι στο νετ ότι δήθεν είναι της πρώτης εποχής.
Να υποθέσω ότι την έβαλες έτσι όπως την πήρες ή την σέρβιρες πρώτα;

Σε ευχαριστώ πολύ Κώστα! Οχι μόνο βρήκα μηχανή του 90 (με τυπωμένο SU 3133 πρώτης γενιας στο bridge) αλλα βρήκα και ακόμη παλιότερη του '82-'86 με το 3133 τυπωμένο μόνο με τα παλια fonts. Ολες όσες κυκλοφορούν τώρα είναι όπως είπες μεταγενέστερες και συνήθως γράφουν made in Russia. Φυσικά ειναι και πολύ χαμηλότερης ποιότητας στα υλικά. Προσοχή γιατί μερικοί έχουν καινουριες μηχανές και αλλάζουν μόνο το bridge με ένα παλιο. Οπότε καταλαβαίνεις πόσο έψαξα...

Σερβις δεν γνωρίζω να κάνω ακομη και ούτε έχω όλα τα εργαλεία για να κάνω σωστό καθαρισμό και λίπανση, έχω όμως τα εργαλεια να αποσυναρμολογήσω κατα 90% μια μηχανή. Θα το κάνω όμως κι αυτό σταδιακά γιατί μαρεσει σαν χόμπι. Αυτό που έχω κάνει στην παλιά μηχανή είναι να βγάλω το balance wheel, και το πηρουνι (lever escapement) που μεταφέρει την κίνηση απ'το balance στο escape wheel γιατί είχε φύγει απ'την θέση του. Και με βγήκε η παναγία να το κάνω, με λουπα x5 το εβλεπα μετα βίας και αναγκαστικά χρησιμοποίησα μικροσκόπιο.

Η μηχανή έχει power reserve πάνω απο 62 ώρες, είναι πολύ εντυπωσιακό. Οι καινούριες έχουν πολύ λιγότερο.

Αποσυνδεδεμένος batman1345

• Tourbillion
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: Ιούλιος 10, 2015, 08:21:33 μμ »
Μπράβο Κώστα!!! Καλορίζικο!! Φοβερός!!

Στάλθηκε από το Sony Neo V μου χρησιμοποιώντας Tapatalk...

Panerai is not just a watch... It's a lifestyle!

• 42mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #14 στις: Ιούλιος 13, 2015, 01:52:54 μμ »
Σε ευχαριστώ Δημήτρη!

Και για την ιστορία, τα 47 κουρδίσματα της συγκεκριμένης μηχανής του 1990, έδωσαν μια αυτονομία 64 ωρών και 15 λεπτών  :supz:

Αποσυνδεδεμένος nomikosas1

• 42mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #15 στις: Ιούλιος 13, 2015, 02:50:21 μμ »
Κωστα το μερακι αποδυκνυεται συνεχως στην πραξη!! Πολυ ωραιο ρολοι!!! Μεγειες!!!   :partyman: :partyman:

Αποσυνδεδεμένος DOCORTHO

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #16 στις: Αύγουστος 06, 2015, 06:32:35 μμ »
Υπέροχο ρολόι!!! Να το χαίρεσαι Κωνσταντίνε!!!!