Αποστολέας Θέμα: Ρολόγια με μηχανικό βυθόμετρο  (Αναγνώστηκε 15393 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος nin

• Tourbillion
    • Προφίλ
Απ: Ρολόγια με μηχανικό βυθόμετρο
« Απάντηση #20 στις: Μάρτιος 07, 2015, 10:42:30 μμ »
Αν και δεν φαίνεται πως λειτουργεί ως βυθόμετρο, στην παρακάτω φωτό που το ρολόι είναι στο νερό..

Σπύρο αν παρατηρήσεις στο 32 του ρολογιού, λίγο μετά την ημερομηνία φαίνεται ότι ο "σωλήνας" που είναι το βυθόμετρο στο Oris έχει σκίαση λίγο μετά το 12 όπο δέιχνει και τα 12,5 μάτρα βάθος!
Τώρα, πόσο ευκρινές είναι αυτό σε συνθήκες κατάδυσης είναι μια άλλη ιστορία...

Όπως τα λέει ο Γιωρίκας. Όταν στην αυλάκωση βυθομέτρησης εισέρχεται νερό, το τμήμα που περιέχει νερό έχει γκρι χρώμα, ενώ το υπόλοιπο είναι λευκό.
Όσο πιο βαθιά πας, τόσο αυξάνεται το γκρίζο τμήμα (με φορά αντίθετη των δεικτών του ρολογιού).

Αποσυνδεδεμένος svl

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #21 στις: Μάρτιος 07, 2015, 10:49:59 μμ »
Όπως τα λέει ο Γιωρίκας. Όταν στην αυλάκωση βυθομέτρησης εισέρχεται νερό, το τμήμα που περιέχει νερό έχει γκρι χρώμα, ενώ το υπόλοιπο είναι λευκό.
Όσο πιο βαθιά πας, τόσο αυξάνεται το γκρίζο τμήμα (με φορά αντίθετη των δεικτών του ρολογιού).

Ευχαριστώ :up:
Ωστόσο, μπερδεύουν λίγο οι φωτογραφίες, γιατί σε όλες (και σε αυτές που το ρολόι είναι εκτός νερού) φαίνεται η ίδια ένδειξη..

Αποσυνδεδεμένος Stratos

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #22 στις: Μάρτιος 12, 2015, 01:39:52 μμ »
Ωραιο θεμα Χαρη!

πολυ ομορφα τα IWC. ;D
Παράθεση από: blackbird
Αμήν. Αντικείμενα είναι γαμώτο μου. Όχι άνθρωποι για να τα θρηνούμε.
Το φόρεσες, το χάρηκες, άμε στο διάλο τώρα.

Αποσυνδεδεμένος kosdome6

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #23 στις: Μάρτιος 12, 2015, 02:29:10 μμ »
Πολύ ενδιαφέρον θέμα Χάρη.  ;)
This post contains 100% recycled electrons

Αποσυνδεδεμένος nin

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #24 στις: Μάρτιος 15, 2015, 11:03:26 πμ »
Το Deep One, με ref. 3527, παράχθηκε από το 1999 έως το 2001 και, συνολικά, κατασκευάστηκαν περίπου 1000 κομμάτια. Λόγω της πολύπλοκης κατασκευής και του υψηλού κόστους, η παραγωγή κρίθηκε οικονομικά ασύμφορη και πάπαλα.

Χαρακτηριστικά
Κάσα τιτανίου, με διάμετρο 42,8mm, πάχος 14,75mm και βάρος 125 γραμμάρια. Υδατοστεγανότητα 100 μέτρα.
Λειτουργίες: ώρες, λεπτά, δευτερόλεπτα, ημερομηνία, μηχανικό βυθόμετρο με ένδειξη έως τα 45 μέτρα, ένδειξη μέγιστης κατάδυσης.
Μηχανή: η IWC ονομάζει τη μηχανή cal. 8914. Η συγκεκριμένη μηχανή είναι JLC βάση, και συγκεκριμένα η cal. 891.

(1) Περιστρεφόμενη στεφάνη με κλίμακα χρόνου κατάδυσης - ρυθμίζεται από την κορόνα στο 2. Η ώρα έναρξης της κατάδυσης ρυθμίζεται ευθυγραμμίζοντας την αρχή του κίτρινου τεταρτημορίου με τον λεπτοδείκτη.
Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται η στεφάνη και η οδόντωσή της, στην οποία συμπλέκεται η κορόνα στο 2 και την περιστρέφει.

(2) Κλίμακα βυθομέτρησης. Τρέχον βάθος δείχνει ο λευκός δείκτης (3) και το μέγιστο βάθος ο κίτρινος δείκτης (4). Ο κίτρινος δείκτης μηδενίζει πατώντας την κορόνα στο 2.

Το συγκεκριμένο ρολόι, όπως και το double chronograph, είναι επινόηση του Richard Habring, ο οποίος εργαζόταν για την IWC μέχρι το 1996, ενώ έχει επίσης συνεργαστεί με την Lange & Sohne. Σήμερα είναι ανεξάρτητος ωρολογοποιός πλέον.

Η κάσα κατασκευάστηκε ειδικά για να χωρέσει τον σωλήνα Bourdon, τη μηχανή του ρολογιού και το βυθόμετρο.

Το ζήτημα ήταν η κατασκευή να επιτρέπει την είσοδο του νερού στο ρολόι για τη βυθομέτρηση αλλά χωρίς να επηρεαστεί ο μηχανισμός του ρολογιού.
Το νερό εισχωρεί στο ρολόι από τις οπές της κορόνας στη θέση 4, η οποία συνδέεται με το σωλήνα Bourdon.

Η παρουσία νερού προκαλεί παραμόρφωση στο σωληνάκι, το οποίο με την αύξηση της πίεσης τείνει να ευθυγραμμίζεται και με τη μείωση της πίεσης κάμπτεται. Η παραμόρφωση αυτή, μέσω μιας μηχανικής διάταξης (οδοντωτό στοιχείο -> πινιόν -> δείκτης) μεταφράζεται σε ένδειξη στην μπροστινή πλευρά του ρολογιού. Το σωληνάκι Bourdon είναι από μέταλλο και το τοίχωμά του είναι λεπτότερο από μια σελίδα χαρτί!

Παρότι η ακρίβεια του βυθόμετρου στο Deep One έχει αμφισβητηθεί, το ρολόι θεωρείται πρωτοποριακό χάρη στην υλοποίηση της συγκεκριμένης μηχανικής λύσης βυθομέτρησης.

Πηγές: IWC φόρουμ, Michael Friedberg, Peter Nievaart
Οι φωτογραφίες ανήκουν σε αυτούς που τις τράβηξαν.

Αποσυνδεδεμένος vaggosk

• 48mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #25 στις: Μάρτιος 15, 2015, 11:59:50 πμ »
Μπράβο..
εξαιρετικό post, όπως και όλα τα προηγούμενα, σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον θέμα..
ευχαριστούμε

Αποσυνδεδεμένος kosdome6

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #26 στις: Μάρτιος 15, 2015, 02:30:28 μμ »
Στο ξαναείπα, πολύ μου αρέσει αυτό το νήμα.  ;) Με έβαλες σε κίνηση και διαβάζω τι είναι ο σωλήνας Bourdon και την ιστορία με τα πιεσόμετρα.

Βρήκα επίσης ότι και μια άλλη (ξεχασμένη) μάρκα από τα παλιά, έχει βγάλει με μηχανικό βυθόμετρο.

Σου βάζω εργασία να κάνεις :P
This post contains 100% recycled electrons

Αποσυνδεδεμένος exDIVER600

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #27 στις: Μάρτιος 15, 2015, 02:36:15 μμ »
Να κάνω μία ερώτηση για να μαθαίνω:
Όποιος ασχολείται με καταδύσεις πλέον, δεν έχει πολύ καλύτερα όργανα στη διάθεση του από τα "παραδοσιακά" ρολόγια; Οπότε αυτού του είδους τα ρολόγια (με βυθόμετρο) έχουν και κάποια πρακτική αξία εν έτει 2015 ή είναι απλά "ασκήσεις τεχνολογίας";

Οι φίλοι που κάνουν καταδύσεις (νομίζω υπάρχουν ορισμένοι στην παρέα) τι λένε σχετικά;

Αποσυνδεδεμένος nikos_v

• 38mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #28 στις: Μάρτιος 15, 2015, 02:56:58 μμ »
Όποιος ασχολείται με καταδύσεις πλέον, δεν έχει πολύ καλύτερα όργανα στη διάθεση του από τα "παραδοσιακά" ρολόγια; Οπότε αυτού του είδους τα ρολόγια (με βυθόμετρο) έχουν και κάποια πρακτική αξία εν έτει 2015 ή είναι απλά "ασκήσεις τεχνολογίας";

Οι φίλοι που κάνουν καταδύσεις (νομίζω υπάρχουν ορισμένοι στην παρέα) τι λένε σχετικά;
ναι ειναι απλα ασκησεις μικρομηχανικης .Ολοι οι καταδυτικοι υπολογιστες εχουν βυθομετρο για να κανοουν και τους υπολογιστους χρονου βυθου και επισης οι κονσολες οργανων στο 90% τους εχουν βυθομετρο-πυξιδα-αερα
Εγω που κανω σχετικα μεγαλες βουτιες(trimix) εχω βυβομετρο στην κονσολα μου και σε καθε ενα απο τα 2 dive computers που εχω σε καθε βουτια οποτε δε το χρειαζομαι στο ρολοι μου ομως  βεβαια δε χρειαζομαι και καποιο ρολοι
Νικος

Αποσυνδεδεμένος nin

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #29 στις: Μάρτιος 15, 2015, 03:07:51 μμ »
Στο ξαναείπα, πολύ μου αρέσει αυτό το νήμα.  ;) Με έβαλες σε κίνηση και διαβάζω τι είναι ο σωλήνας Bourdon και την ιστορία με τα πιεσόμετρα.

Βρήκα επίσης ότι και μια άλλη (ξεχασμένη) μάρκα από τα παλιά, έχει βγάλει με μηχανικό βυθόμετρο.

Σου βάζω εργασία να κάνεις :P

Κώστα αν δεν κάνω λάθος η Favre Leuba ήταν η πρώτη εταιρεία που ενσωμάτωσε μηχανικό βυθόμετρο σε ρολόι με το Bathy, το '60 κιόλας.
Δεν γίνεται να λείπει από το νήμα.  ;)

Αποσυνδεδεμένος svl

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #30 στις: Μάρτιος 15, 2015, 03:15:24 μμ »

Μήπως το ίδιο δεν συμβαίνει με το υπερβολικό WR κάποιων μοντέλων;
Ποιός θα χρειασθεί ποτέ το εξωφρενικό βάθος των 3.900μ. του deepsea;

Αποσυνδεδεμένος exDIVER600

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #31 στις: Μάρτιος 15, 2015, 03:24:18 μμ »
ναι ειναι απλα ασκησεις μικρομηχανικης .Ολοι οι καταδυτικοι υπολογιστες εχουν βυθομετρο για να κανοουν και τους υπολογιστους χρονου βυθου και επισης οι κονσολες οργανων στο 90% τους εχουν βυθομετρο-πυξιδα-αερα
Εγω που κανω σχετικα μεγαλες βουτιες(trimix) εχω βυβομετρο στην κονσολα μου και σε καθε ενα απο τα 2 dive computers που εχω σε καθε βουτια οποτε δε το χρειαζομαι στο ρολοι μου ομως  βεβαια δε χρειαζομαι και καποιο ρολοι
Νικος

Οπότε σε κάποιες φωτό που βλέπω, που φοράν οι δύτες εκτός από τους υπολογιστές και κάποιο ρολόϊ, το κάνουν για κάποια επιπλέον εξασφάλιση ή απλά για να χρησιμοποιούν και το καταδυτικό τους ρολόϊ τιμής ένεκεν;
Εννοώ προσφέρει κάποια extra ασφάλεια το diver ρολόϊ, τώρα που όλοι οι υπολογισμοί γίνονται με τα ειδικά μηχανήματα;

Καλά σίγουρα. Το μόνο που σου εξασφαλίζει το WR 3,000 κλπ. μέτρα είναι ότι αν είσαι στον Τιτανικό, όταν κάποτε βρουν το σκελετό σου, το ρολόϊ σου δε θα έχει πάρει νερά  :dielaughing:

Αποσυνδεδεμένος nikos_v

• 38mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #32 στις: Μάρτιος 15, 2015, 03:40:23 μμ »
Οπότε σε κάποιες φωτό που βλέπω, που φοράν οι δύτες εκτός από τους υπολογιστές και κάποιο ρολόϊ, το κάνουν για κάποια επιπλέον εξασφάλιση ή απλά για να χρησιμοποιούν και το καταδυτικό τους ρολόϊ τιμής ένεκεν;
Εννοώ προσφέρει κάποια extra ασφάλεια το diver ρολόϊ, τώρα που όλοι οι υπολογισμοί γίνονται με τα ειδικά μηχανήματα;

Καλά σίγουρα. Το μόνο που σου εξασφαλίζει το WR 3,000 κλπ. μέτρα είναι ότι αν είσαι στον Τιτανικό, όταν κάποτε βρουν το σκελετό σου, το ρολόϊ σου δε θα έχει πάρει νερά  :dielaughing:
ναι ειναι στην λογικη του οταν ολα πανε στραβα .Οπως πχ το οτι βουταμε με πλαστικοποιημενο τον πινακα αποσυμπιεσης σε χαρτι ,ετσι ωστε αμα τα χασεις ολα να κανεις υπολογισμους στασεων αποσυμπιεσης για να φυγεις.Τωρα τα παιδια που βουτανε με "ακριβα" ρολογια diver νομιζω το κανουν πιο πολυ στην λογικη να δουλεψουν κατι για τον σκοπο που φτιαχτηκε κατι το οποιο ηδη εχουν ,δε το χρειαζονται γιατι αν το χρειαζοταν και το αγοραζαν  για αυτο το σκοπο θα αγοραζαν απλα αλο ενα dive computer που και αυτο συνηθως εμφανισιακα ειναι ενα ρολοι + πολυ πιο φτηνο(συνηθως) και πραγματικα χρησιμο κατω
Φιλικα
Νικος 

Αποσυνδεδεμένος nikos_v

• 38mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #33 στις: Μάρτιος 15, 2015, 03:43:24 μμ »
αυτο με το βαθος και τα καταδυτικα ρολογια εχει γινει σαν παιχνιδι υπερατου ...
ΥΓ
εγω παντως ενα 116610lv  των ταπινων 300μ εχω απο diver και νερο βλεπει μονο αμα πλυνω τα χερια μου ;D

Αποσυνδεδεμένος nin

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #34 στις: Μάρτιος 15, 2015, 07:34:12 μμ »

Βασικά επίδειξη τεχνολογικής εξέλιξης της εκάστοτε εταιρείας είναι.
Κατά την άποψή μου όμως δεν βλάπτει καθόλου να έχεις ως εφεδρικό ένα μηχανικό ρολόι στο χέρι.
Ακόμη και για ψυχολογικούς λόγους.
Προσωπικά το εμπιστεύομαι περισσότερο.  :-\

Αποσυνδεδεμένος nin

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #35 στις: Μάρτιος 15, 2015, 07:37:38 μμ »
Το μόνο που σου εξασφαλίζει το WR 3,000 κλπ. μέτρα είναι ότι αν είσαι στον Τιτανικό, όταν κάποτε βρουν το σκελετό σου, το ρολόϊ σου δε θα έχει πάρει νερά  :dielaughing:

Άκου τώρα και το άλλο. Η υδατοστεγανότητα ενός ρολογιού δεν είναι εγγυημένη επ' άπειρον μέσα στο νερό. Το ρολόι μπορεί να μείνει στεγανό ενώ βρίσκεται υπό πίεση νερού για ένα "συγκεκριμένο" χρονικό διάστημα.

Αποσυνδεδεμένος Stratos

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #36 στις: Μάρτιος 15, 2015, 08:07:08 μμ »
Άκου τώρα και το άλλο. Η υδατοστεγανότητα ενός ρολογιού δεν είναι εγγυημένη επ' άπειρον μέσα στο νερό. Το ρολόι μπορεί να μείνει στεγανό ενώ βρίσκεται υπό πίεση νερού για ένα "συγκεκριμένο" χρονικό διάστημα.

Χαρη, αν και off-topic, ενα αρθρο που μου εστειλε ενας φιλος πριν μερικες μερες.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1025033/Watch-thats-seabed--And-working-67-years.html
Παράθεση από: blackbird
Αμήν. Αντικείμενα είναι γαμώτο μου. Όχι άνθρωποι για να τα θρηνούμε.
Το φόρεσες, το χάρηκες, άμε στο διάλο τώρα.

Αποσυνδεδεμένος svl

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #37 στις: Μάρτιος 15, 2015, 08:16:55 μμ »
Χαρη, αν και off-topic, ενα αρθρο που μου εστειλε ενας φιλος πριν μερικες μερες.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1025033/Watch-thats-seabed--And-working-67-years.html

Στράτο, το πιστεύεις;..

Αποσυνδεδεμένος nin

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #38 στις: Μάρτιος 15, 2015, 08:20:14 μμ »
Πολύ ωραίο αρθράκι Στράτο. Φαντάζομαι πώς αισθάνθηκε ο κάτοχός του!
Έχω διαβάσει κάτι παρόμοιο και για ένα Rolex που μετά από κανά χρόνο στο νερό βρέθηκε σε καλή κατάσταση.

Αποσυνδεδεμένος svl

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #39 στις: Μάρτιος 15, 2015, 08:46:08 μμ »
Μπορούμε να πούμε πολλά για την απίστευτη ιστορία στο αρθράκι..

Όμως, πριν, ας δούμε λίγο:

"There's just one huge problem with the story...that watch didn't exist in 1941. It appears to be a 1960s model...1960s style case and dial, and it says 'AUTOMATIC' on the dial instead of 'SELF-WINDING' like it should if it's an early Bulova automatic. I don't think Bulova even made automatic watches at all until the late 1940s. It also has a date window, another later feature...".

:smt117