Αποστολέας Θέμα: Οδοιπορικό στην οδό Σταδίου από τα τέλη του 19ου αι. μέχρι σήμερα  (Αναγνώστηκε 3159 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος makfil

• 46mm case
  • Αθήνα
    • Προφίλ
Ολοκλήρωσα πρόσφατα μια εργασία, για την διαχρονική και ιστορική εξέλιξη της οδού Σταδίου και των κτιρίων που έχουν ανεγερθεί σ' αυτήν, μέσω των φωτογραφιών από τα τέλη του 19ου αι. έως τη σημερινή εποχή και έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Έχοντας δει πάρα πολλές φωτογραφίες της παλιάς Αθήνας είτε στο διαδίκτυο είτε στις συνηθισμένες αναρτήσεις που κυκλοφορούν μεταξύ φίλων και γνωστών, είχα παρατηρήσει, από καιρό, ότι δεν υπάρχει οργανωμένη διαχρονική καταγραφή των φωτογραφιών των βασικών δρόμων της Αθήνας, αλλά μερικές εργασίες σε μορφή οδοιπορικού, γενικά, στην Αθήνα, χωρίς το βασικό στοιχείο της αναφοράς σε συγκεκριμένο δρόμο και, παράλληλα, τη διαχρονική εξέλιξη του δρόμου και των κτιρίων που έχουν ανεγερθεί σ'αυτόν, στην πάροδο του χρόνου.

Έτσι, αποφάσισα να ασχοληθώ με το θέμα αυτό, αρχίζοντας με την οδό Σταδίου και στόχο να καταγράψω τις φωτογραφίες και τα ιστορικά στοιχεία που έχουν αναρτηθεί διάσπαρτα στο διαδίκτυο και αφορούν στα κτίρια που είχαν και έχουν ανεγερθεί διαχρονικά και την κοσμούν. Η παρουσίαση γίνεται κατά τμήματα και συγκεκριμένα κατά οικοδομικά τετράγωνα από την πλατεία Συντάγματος και κατεύθυνση προς την πλατεία Ομονοίας.

Νιώθοντας σαν πρωτάκι, έστειλα αυτή την εργασία, αρχικά, σε φίλους και γνωστούς για να εισπράξω τις πρώτες αντιδράσεις και κριτικές και σήμερα τολμώ να την μοιραστώ δημόσια με τους φίλους, που έχω γνωρίσει σ' αυτό το αξιόλογο forum που μάς φιλοξενεί, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη που δεν είχα την ευκαιρία και τη χαρά να γνωρίσω, μέχρι σήμερα.

Θέλω να τονίσω, εξ αρχής, τις επισημάνσεις που αναγράφονται στον πρόλογο και, ειδικότερα, αφενός την ανάγκη να διαθέσετε τον απαιτούμενο χρόνο και υπομονή, για να διαβάσετε με άνεση όλο το κείμενο, έστω και με δόσεις, αφετέρου την παράλληλη παρακολούθηση του οδοιπορικού, όσων έχουν τη δυνατότητα, μέσω του υπολογιστή τους και της εφαρμογής Google Earth, με ενεργοποιημένη την επιλογή της τρισδιάστατης απεικόνισης των κτιρίων, δεδομένου ότι το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

Για λόγους οικονομίας του χώρου, παραθέτω, αρχικά, το σχετικό link και αν χρειαστεί θα αναρτήσω όλη την εργασία εδώ.

https://onedrive.live.com/redir?resid=F6F6077F2196C1AE!5735&authkey=!AAmEohgxbUO2-BE&ithint=file%2cdoc

Ευχαριστώ, εκ των προτέρων, για το χρόνο που θα διαθέσετε, και ελπίζω να ικανοποιηθείτε από το αποτέλεσμα, με την πεποίθηση ότι οι παλαιότεροι (και οι κάτοικοι της Αθήνας), θα θυμηθούν και οι νεώτεροι θα μάθουν την ιστορία αυτού του δρόμου.
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτέμβριος 26, 2014, 08:52:36 πμ από koubilaihan »
Sub 16613 LN

Αποσυνδεδεμένος nt1969

• 40mm case
    • Προφίλ
πραγματικα πολυ ενδιαφερον και πολυ κατατοπιστικο για νεους και αλλα και μεγαλυτερους σε ηλικια.
 :2thumbs: :2thumbs: :2thumbs: :2thumbs: :2thumbs: :2thumbs:

Αποσυνδεδεμένος nin

• Tourbillion
    • Προφίλ
Πολύ όμορφη και ενδελεχής παρουσίαση, μου άρεσαν ιδιαίτερα οι φωτογραφίες και το στίγμα που αφήνουν.
Το αποθήκευσα, αξίζει να το έχει κανείς! 
Συγχαρητήρια.

Αποσυνδεδεμένος PanosI

• Tourbillion
    • Προφίλ
Συγχαρητήρια Μάκη για την εξαιρετική δουλειά που έχεις κάνει  :2thumbs:

Όταν βρω περισσότερο χρόνο θα κάτσω με την ησυχία μου να το διαβάσω ολόκληρο από την αρχή μέχρι το τέλος, γιατί πραγματικά το αξίζει.

Η γρήγορη ματιά που του έριξα με έκανε να συνειδητοποιήσω ένα πράγμα : Το πόσο εφήμερο είναι το πέρασμά μας από τούτη εδώ την ζωή.
Χανόμαστε με τα καθημερινά μας προβλήματα και πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό, λες και  έχει έρθει το τέλος του κόσμου !
Στην ουσία, όμως,  ξεχνάμε να ζήσουμε ενώ η ζωή μας περνάει και χάνετε και το μόνο σίγουρο τέλος δεν είναι αυτό του κόσμου, αλλά αυτό του εφήμερου περάσματός μας από τούτη την ζωή.

Αποσυνδεδεμένος bshop

• Tourbillion
    • Προφίλ
    • Found in the Attic
Συγχαρητήρια Μάκη για την εξαιρετική δουλειά που έχεις κάνει  :2thumbs:

Όταν βρω περισσότερο χρόνο θα κάτσω με την ησυχία μου να το διαβάσω ολόκληρο από την αρχή μέχρι το τέλος, γιατί πραγματικά το αξίζει.

Η γρήγορη ματιά που του έριξα με έκανε να συνειδητοποιήσω ένα πράγμα : Το πόσο εφήμερο είναι το πέρασμά μας από τούτη εδώ την ζωή.
Χανόμαστε με τα καθημερινά μας προβλήματα και πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό, λες και  έχει έρθει το τέλος του κόσμου !
Στην ουσία, όμως,  ξεχνάμε να ζήσουμε ενώ η ζωή μας περνάει και χάνετε και το μόνο σίγουρο τέλος δεν είναι αυτό του κόσμου, αλλά αυτό του εφήμερου περάσματός μας από τούτη την ζωή.

Εάν μέσα σε αυτή την αναζήτηση του "εγώ" σου δεις ότι δε σου χρειάζονται πια τα υλικά ορολογιακά αγαθά--εδώ είμαστε :D

Αποσυνδεδεμένος gerogian

• Global Moderator
  • Tourbillion
  • AT LAST,PANERISTI HELLAS
    • Προφίλ
Μάκη,δεν έχω να συμπληρώσω κάτι παραπάνω σε αυτά που ήδη είπαν οι φίλοι μας!!!
Μπραβο σου,καταπληκτική δουλεια,που χαρακτηρίζει άνθρωπο με πραγματική αγάπη για -μάλλον παθιασμένο με-τη δουλεια του, και βεβαια με μεράκι. :smt023
Στ’ αυτοκίνητα είναι πολύ εύκολη η επιλογή: ALFA ROMEO
Στις ομάδες ακόμη ευκολότερη: AEK
Kαι στα ρολόγια όμως δεν είναι δύσκολη: PANERAI

Αποσυνδεδεμένος makfil

• 46mm case
  • Αθήνα
    • Προφίλ
Ευχαριστώ όλους τους φίλους, για τα καλά τους λόγια και την ικανοποίησή τους για τη συγκεκριμένη προσπάθεια.

Συμφωνώ με τις παρατηρήσεις του Πάνου, ειδικότερα όταν σκεφτούμε την ιστορία των κτιρίων που ανεγέρθηκαν πριν από 2 περίπου αιώνες και εξακολουθούν να βρίσκονται στις ίδιες θέσεις, έστω και ελαφρώς ανακαινισμένα.
Sub 16613 LN

Αποσυνδεδεμένος kosdome6

• Tourbillion
    • Προφίλ
Μάκη πολύ ωραία δουλειά με μεράκι.  ;)  Το διαβάζω ακόμα αλλά θα συνεχίσω τις επόμενες μέρες, έχεις βάλει πολύ υλικό...
Νομίζω ότι όλοι οι Αθηναίοι έχουν κάποιες αναμνήσεις από τα κτήρια του οδοιπορικού σου. Εγώ θυμήθηκα ότι την ημέρα που καιγόταν ο Κατράνζος, πιτσιρικάς, είχα πάει με τη μητέρα μου στην οδοντίατρο που τότε είχε το ιατρείο της στην αρχή της Αιόλου και καθόμουν στο παράθυρο και κοίταζα τις πυροσβεστικές.   :-[
This post contains 100% recycled electrons

Αποσυνδεδεμένος THANOS58

• FnB Mod
  • 50mm case
  • *
  • ΝΑ ΣΗΚΩΘΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΨΗΛΟΤΕΡΑ..
    • Προφίλ
Έχοντας διαβάσει το βιβλίο "Αι Αθήναι 1860-1960" του αείμνηστου Κώστα Μπίρη, οφείλω να πω ότι η δουλειά του Μάκη έρχεται σαν μεγεθυντικός φακός να μπει βαθύτερα στην "οπτική/ιστορική" βουτιά σε μια πόλη που σχεδόν χάθηκε, μια πόλη ορόσημο. Μάκη, απλά... Συνέχισε! Θέλω να μπει στην βιβλιοθήκη μου! Ωραιότατα!
ΑΓΑΠΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ.
ΚΑΙ ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ...ΡΟΛΟΙ!

Αποσυνδεδεμένος kkostas

• Tourbillion
    • Προφίλ
Απ: Οδοιπορικό στην οδό Σταδίου από τα τέλη του 19ου αι. μέχρι σήμερα
« Απάντηση #9 στις: Σεπτέμβριος 25, 2014, 07:49:27 μμ »
Μάκη μου είχε ξεφύγει αυτό το πόστ.
Μπράβο σου, εξαιρετική δουλειά.

Αποσυνδεδεμένος makfil

• 46mm case
  • Αθήνα
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: Σεπτέμβριος 25, 2014, 11:14:24 μμ »
Κώστα, ευχαριστώ.

Έχω ήδη εμπλουτίσει αρκετά αυτό το κείμενο και σκέφτομαι να το ανεβάσω πάλι με περισσότερο υλικό.
Sub 16613 LN

Αποσυνδεδεμένος kkostas

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: Σεπτέμβριος 26, 2014, 02:22:37 πμ »
Κώστα, ευχαριστώ.

Έχω ήδη εμπλουτίσει αρκετά αυτό το κείμενο και σκέφτομαι να το ανεβάσω πάλι με περισσότερο υλικό.

Αν έχεις οτιδήποτε από Γ. Σταύρου με ενδιαφέρει πολύ (είναι το γραφείο μου εκεί).