Αποστολέας Θέμα: Newbie φωτογράφος!  (Αναγνώστηκε 9652 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος bshop

• Tourbillion
    • Προφίλ
    • Found in the Attic
Newbie φωτογράφος!
« στις: Ιούνιος 29, 2013, 11:08:18 πμ »
Λοιπόν, ξεκίνησα και εγώ με άλλο ένα ακριβό χόμπυ πέραν τον ρολογιών οπότε χρειάζομαι μερικές συμβουλές από τους βετεράνους!

Δύο πρώτες ερωτήσεις

1) Ήθελα να πάρω ένα lightbox/lighttent. Μου αρέσει η ιδέα του σετ με τέντα/φωτάκια/θήκη/πολύχρωμα καλύμματα κτλ. Σε τι μάρκες/τιμές να κοιτάω? Για φωτογραφίες μικρών αντικειμένων (όχι μόνο ρολόγια). Είδα κάποια DIY με χαρτόκουτα κτλ. αλλά θέλω να μπορεί να κλείνει σε βαλιτσούλα για να μην το έχω πάντα ανοικτό και παίρνει χώρο.

2) Για τα ταξίδια ήθελα ένα super zoom φακό με μεγάλο range. Πχ 18-200 VR. Αξίζει αυτός έναντι δύο φακών (18-55 και 55-200)? Επειδή βαριέμαι να αλλάζω φακούς...Πόσο καθαρές βγαίνουν οι φώτο? Σαν budget κοίταγα κάποιους στα 400-500 Ευρώ. Είναι μια καλή μέση τιμή αυτή λέτε?

Τα φώτα σας!

Αποσυνδεδεμένος nt1969

• 40mm case
    • Προφίλ
Απ: Newbie φωτογράφος!
« Απάντηση #1 στις: Ιούνιος 29, 2013, 11:33:01 πμ »
18-200 δεν ειναι σουπερ ζουμ και μετα απο λιγο καιρο θα νομιζεις οτι ειναι κανονικος...σιγουρα αν θες ποιοτητα θα πρεπει να αποδεχτεις να αλλαζεις φακους..νε 2 φακους ειναι ενταξει αρκει να καλυπτουν την περιοχη 9-300 περιπου...δηλ θες ενα ευρυγωνιο και εναν καλο ζουμ. Δυστυχως οι ευρυγωνιοι στοιχιζουν πολυ

Αποσυνδεδεμένος bshop

• Tourbillion
    • Προφίλ
    • Found in the Attic
« Απάντηση #2 στις: Ιούνιος 29, 2013, 11:38:55 πμ »
18-200 δεν ειναι σουπερ ζουμ και μετα απο λιγο καιρο θα νομιζεις οτι ειναι κανονικος...σιγουρα αν θες ποιοτητα θα πρεπει να αποδεχτεις να αλλαζεις φακους..νε 2 φακους ειναι ενταξει αρκει να καλυπτουν την περιοχη 9-300 περιπου...δηλ θες ενα ευρυγωνιο και εναν καλο ζουμ. Δυστυχως οι ευρυγωνιοι στοιχιζουν πολυ

σούπερ ζουμ για τα περιορισμένα δεδομένα μου :) από ότι κατάλαβα το 200άρι αντιστοιχεί σε 300 μέτρα ζουμ περίπου? Λες ότι δεν είναι πολύ το 200άρι?

Αποσυνδεδεμένος WasteG8

• 50mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: Ιούνιος 29, 2013, 09:35:14 μμ »
Με τι μηχανή θα φωτογραφίζεις? Για τον 18-200 μην κοιτάς σε sigma, tamron αλλά τον Νικκορ (αν έχεις Νικον βέβαια). Είναι πολύ καλύτερος φακός και ακριβότερος όμως
Τσαντίζομαι με κάποιους τύπους που το παίζουν κουλτουριάρηδες και μιλάνε για τον Mozart χωρίς να έχουν δει ούτε έναν πίνακά του...

Αποσυνδεδεμένος bshop

• Tourbillion
    • Προφίλ
    • Found in the Attic
« Απάντηση #4 στις: Ιούνιος 30, 2013, 03:38:38 μμ »
Με τι μηχανή θα φωτογραφίζεις? Για τον 18-200 μην κοιτάς σε sigma, tamron αλλά τον Νικκορ (αν έχεις Νικον βέβαια). Είναι πολύ καλύτερος φακός και ακριβότερος όμως

Nikon D3200

Αποσυνδεδεμένος bshop

• Tourbillion
    • Προφίλ
    • Found in the Attic
« Απάντηση #5 στις: Ιούλιος 01, 2013, 05:13:07 μμ »
Λοιπόν, έχω τραβήξει αυτές τις κακές φωτογραφίες... θέλω να βελτιωθώ... ήταν βράδυ με κακό φωτισμό και κόσμο που χόρευε γρήγορα... είχα 3200 Iso.

Φακός kit 18-55 Nikon. Κάπου διάβασα ότι 0 35mm είναι καλός για σκοτεινές λήψεις αλλά θέλω να μάθω πρώτα πριν "βασιστώ" σε καλύτερους φακούς.

Υπάρχει τρόπος να πιάσω την γρήγορη κίνηση σε χαμηλό φως?

Οποιαδήποτε βοήθεια, παραπάνω από δεκτή!!!

Αποσυνδεδεμένος kosdome6

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: Ιούλιος 01, 2013, 09:28:18 μμ »
Ο μόνος τρόπος να ανεβάσεις την ταχύτητα είναι να ανοίξεις τέρμα το διάφραγμα. Βέβαια χάνεις σε βάθος πεδίου αλλά από το να βγουν κουνημένες καλύτερα.
Στην παραδοσιακή φωτογραφία πας σε πιο ευαίσθητο φιλμ αλλά είναι πιο χοντρός ο κόκκος (που δεν είναι απαραίτητα κακό).
This post contains 100% recycled electrons

Αποσυνδεδεμένος WasteG8

• 50mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: Ιούλιος 01, 2013, 09:30:27 μμ »
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο 35άρης είναι ΦΑΚΟΥΔΑΡΑ. Πίστεψε με θα σε μάθει φωτογραφία. Και στην τιμή του κλέβεις την Νίκον.

Για νυχτερινή φωτογράφηση πχ τοπίων ή άλλων στατικών θεμάτων αφήνεις χαμηλά iso, διάφραγμα ανάλογα με το βάθος πεδίο που θέλεις να δώσεις και με ταχύτητα κλείστρου στο αυτόματο έχεις το αποτέλεσμα που θες. Απαραίτητο εργαλείο ένα τρίποδο ή κάπου να στηρίξεις την μηχανή.

Για νυχτερινή φωτογράφηση όμως κινούμενων θεμάτων χωρίς χρήση φλας σε βοηθούν τα υψηλά isο και ένας φωτεινός φακός με ανοιχτό διάφραγμα (μικρό f).

Το πρόβλημα όμως με τα υψηλά iso (σε όχι τόσο καλές μηχανές τουλάχιστον) είναι ο θόρυβος και με το μεγάλο διάφραγμα το μικρό βάθος πεδίου (θα σου θολώνει το παρασκήνιο).

Πίστεψε με με τον 35άρη θα βγάζεις πολύ καλύτερες φωτογραφίες. Έχω βγάλει άπειρες σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και είναι καταπληκτικές. Μπορείς να βάλεις το iso στο auto με μέγιστη τιμή όμως εκείνη που δεν δίνει θόρυβο (πχ 800 ή 1600) και παίζοντας με το χαμηλό f του φακού να δείς μέχρι που σου δίνει το αποτέλεσμα που θες.

Μπορείς και να συμπληρώσεις και λίγο φως με ένα μεγάλο φλας σηκωμένο ψηλά για να διαχέει το φως αν το θέμα σου δεν είναι πολύ μακριά και γενικά ο χώρος δεν είναι πολύ μεγάλος.
Τσαντίζομαι με κάποιους τύπους που το παίζουν κουλτουριάρηδες και μιλάνε για τον Mozart χωρίς να έχουν δει ούτε έναν πίνακά του...

Αποσυνδεδεμένος bshop

• Tourbillion
    • Προφίλ
    • Found in the Attic
Newbie φωτογράφος!
« Απάντηση #8 στις: Ιούλιος 02, 2013, 06:43:59 πμ »
Ο 35 με τον 50 1.8 τι διαφορά έχουν?

Αποσυνδεδεμένος WasteG8

• 50mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: Ιούλιος 02, 2013, 07:15:15 πμ »
Και οι δύο σταθεροί φακοί είναι αλλά με τον 50άρη θα τραβάς "μικρότερο" κάδρο.

Βάλε τον 18-55 μια στο εστιακό μήκος 35 και μια στο 50 και θα δεις τι θα τραβάει ο καθένας.

Γνώμη μου είναι τον 35άρη μιας που ο 50 θα σε περιορίζει πολύ σε εσωτερικούς χώρους.

Κάνε ένα πείραμα αν θες, για να δεις που τραβάς περισσότερο ή που θα σε βολεύει.

Άσε λίγες μέρες το ζουμ στο 35 και τράβα μόνο εκεί ότι θες με το αντίστοιχο μπρος πίσω του σώματος σου βεβαίως. Μετά κάνε το ίδιο στο 50 και σύγκρινε τι θα σε βόλευε.

Αποσυνδεδεμένος bshop

• Tourbillion
    • Προφίλ
    • Found in the Attic
Newbie φωτογράφος!
« Απάντηση #10 στις: Ιούλιος 02, 2013, 07:20:05 πμ »
Α! Τώρα κατάλαβα...

Δίαβασα ότι εάν βγάλεις το VR εναι πιο sharp οι εικόνες με τον kit. Ξέρεις τίποτα γιαυτό?

Αποσυνδεδεμένος WasteG8

• 50mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: Ιούλιος 02, 2013, 07:25:37 πμ »
Δεν έχω ακούσει κάτι αλλά ούτως ή άλλως σε αυτές τις εστιακές αποστάσεις δεν χρειάζεται το vr εκτός και αν έχεις πάρκινσον σε τελικό στάδιο ή τραβάς δουλεύοντας κομπρεσέρ  ;D

Αποσυνδεδεμένος bshop

• Tourbillion
    • Προφίλ
    • Found in the Attic
« Απάντηση #12 στις: Ιούλιος 02, 2013, 09:16:15 πμ »
Δεν έχω ακούσει κάτι αλλά ούτως ή άλλως σε αυτές τις εστιακές αποστάσεις δεν χρειάζεται το vr εκτός και αν έχεις πάρκινσον σε τελικό στάδιο ή τραβάς δουλεύοντας κομπρεσέρ  ;D

αχαχαχαχα ναι όντως :)

Αποσυνδεδεμένος koubilaihan

• Honorary Moderator
  • Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: Ιούλιος 02, 2013, 09:17:40 πμ »
Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, αν δεν έχεις τριπόδι, βοηθάει αρκετά αν ρίξεις το βάρος του σώματός σου πάνω σε ένα σταθερό αντικείμενο, πχ κολώνα ή τοίχο.
Προσωπικά δεν είμαι οπαδός των πολύ υψηλών iso. Προτιμώ την ελαφρά θολή εικόνα από τον "θόρυβο".
Ο μεγαλύτερός μου φόβος είναι ότι μια μέρα θα πεθάνω και η γυναίκα μου θα βάλει αγγελία τα ρολόγια μου, στις τιμές που της έχω πει ότι τα αγόρασα.

Αποσυνδεδεμένος bshop

• Tourbillion
    • Προφίλ
    • Found in the Attic
« Απάντηση #14 στις: Ιούλιος 02, 2013, 09:21:30 πμ »
Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, αν δεν έχεις τριπόδι, βοηθάει αρκετά αν ρίξεις το βάρος του σώματός σου πάνω σε ένα σταθερό αντικείμενο, πχ κολώνα ή τοίχο.
Προσωπικά δεν είμαι οπαδός των πολύ υψηλών iso. Προτιμώ την ελαφρά θολή εικόνα από τον "θόρυβο".

Και το υψηλό f ισούται αυτόματα και με γρήγορο shutter? Η πρέπει να ορίσω και γρήγορο shutter? Γιατί όποτε το κάνω μου λέει ότι "image is too dark"

Αποσυνδεδεμένος koubilaihan

• Honorary Moderator
  • Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #15 στις: Ιούλιος 02, 2013, 09:25:17 πμ »
Το f είναι το διάφραγμα Παναγιώτη. Όσο μεγαλύτερο f, τόσο πιο αργή ταχύτητα χρειάζεσαι για να πάρεις το ίδιο φως. Όσο μικρότερο f (πιό ανοιχτό διάφραγμα) τόσο πιο γρήγορη ταχύτητα.
Ο μεγαλύτερός μου φόβος είναι ότι μια μέρα θα πεθάνω και η γυναίκα μου θα βάλει αγγελία τα ρολόγια μου, στις τιμές που της έχω πει ότι τα αγόρασα.

Αποσυνδεδεμένος bshop

• Tourbillion
    • Προφίλ
    • Found in the Attic
« Απάντηση #16 στις: Ιούλιος 02, 2013, 09:35:09 πμ »
Το f είναι το διάφραγμα Παναγιώτη. Όσο μεγαλύτερο f, τόσο πιο αργή ταχύτητα χρειάζεσαι για να πάρεις το ίδιο φως. Όσο μικρότερο f (πιό ανοιχτό διάφραγμα) τόσο πιο γρήγορη ταχύτητα.

Άρα όσο πιο χαμηλό f τόσο πιο περιορισμένο το depth of field σωστά? Όταν θέλω να πάρω μια φώτο σε υψηλό f (22) θεωρητικά θα είναι sharp πιο πολλά επίπεδα σωστά?

Γιατί ποτέ δεν έχω βγάλει καλή φώτο με f22 :(

Αποσυνδεδεμένος WasteG8

• 50mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #17 στις: Ιούλιος 02, 2013, 10:11:35 πμ »
Εξαρτάται και σε τι προτεραιότητα φωτογραφίζεις.

Στο Μ(anual) επιλέγεις εσύ ένα iso και ένα διάφραγμα και πατώντας το κουμπάκι μέχρι να πάρει μέτρηση, δίνεις με την "ροδέλα" (αριστερά-δεξιά) μια ταχύτητα που να συμφωνεί το φωτόμετρο της μηχανής.

Στο Α(perture) επιλέγεις το διάφραγμα και το iso και σου βγάζει ταχύτητα μόνη της. Αυτό χρησιμοποιώ σε φωτογράφηση τοπίων ή γενική φωτογραφία γιατί θέλω να έχω άμεσο έλεγχο διαφράγματος πχ για μέγιστο μάθος πεδίου σε τοπίο ή για θόλωμα παρασκηνίου σε πορτραίτο.

Στο S(hutter) αντίστοιχα επιλέγεις την ταχύτητα κλείστρου.

Το manual πάντως δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται.

Στις ερωτήσεις σου τώρα, σε συνθήκες κανονικού φωτισμού μικρό f (βάθος πεδίου) χρησιμοποιείς για να θολώσεις το τοπίο πχ σε πορτραίτα και να είναι εστιασμένο το πρόσωπο.

Μεγάλο f χρησιμοποιείς όταν θέλεις μέγιστο βάθος πεδίου δηλαδή εστιασμένο όλο το κάδρο σου σε όλα τα εστιακά του μήκη.

Το f22 τώρα που λές θα πρέπει να υποστηρίζεται και από τον φακό σου στο συγκεκριμένο εστιακό μήκος που τον χρησιμοποιείς. Και μεγάλο βάθος πεδίου δεν συνεπάγεται και μεγάλη οξύτητα. Πρακτικά δεν χρησιμοποιείται εκτός και αν θέλεις πολύ μεγάλο βάθος πεδίου αλλά με παραχώρηση στην οξύτητα.

Πάντως στην πράξη και με νορμάλ φακούς με f8 έως 11 έχεις πολύ καλά εστιασμένες φωτογραφίες.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιούλιος 02, 2013, 10:19:13 πμ από WasteG8 »

Αποσυνδεδεμένος bshop

• Tourbillion
    • Προφίλ
    • Found in the Attic
« Απάντηση #18 στις: Ιούλιος 20, 2013, 08:14:05 μμ »
Νέα ερώτηση φίλες και φίλοι!

Σκέφτομαι για τον nikor 35μμ 1.8 αλλά βλέπω ότι υπάρχει ο 35μμ 1.4 με τα διπλά λεφτά... τι ουσιαστικές διαφορές έχουν οι δύο φακοί?

έχει τόσο μεγάλη διαφορά το 1.4 με το 1.8?

Αποσυνδεδεμένος gerogian

• Global Moderator
  • Tourbillion
  • AT LAST,PANERISTI HELLAS
    • Προφίλ
« Απάντηση #19 στις: Ιούλιος 21, 2013, 01:42:56 πμ »
Εχει μεγαλύτερη φωτεινοτητα,δηλ.μπορεις να τραβηξεις με μικρότερες ταχύτητες και σε πιο σκοτεινές συνθήκες.
Στ’ αυτοκίνητα είναι πολύ εύκολη η επιλογή: ALFA ROMEO
Στις ομάδες ακόμη ευκολότερη: AEK
Kαι στα ρολόγια όμως δεν είναι δύσκολη: PANERAI