Αποστολέας Θέμα: Διαφορές Μηχανισμών/ κίνηση δευτερολεπτοδεικτών.  (Αναγνώστηκε 10373 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος GIOSOU

• 44mm case
    • Προφίλ
Θα ήθελα εδώ να εκφράσω μία απορία μου, ζητώντας παράλληλα με την επεξήγηση  :help:(εν ολίγοις και περιεκτικώς από τους γνώστες του φόρουμ), την κατανόησή σας!(κοινώς: μή βαράτε :axe:)
Στους μηχανισμούς Quartz ο ..."δείκτης  διαγράφει μία κίνηση/δευτερόλεπτο.
Στους αυτόματους μηχανισμούς ... περίπου τρεις-τέσσερεις κινήσεις/δεύτερο.
Στον Spring Drive μηχανισμό του δικού μου Seiko MM 600m ο δευτερολεπτοδείκτης κινείται με συνεχή ροή.

Η ερώτησή μου είναι απλή:πρώτον, πού οφείλεται αυτό το γεγονός;
και δεύτερον, γιατί π.χ. ένας Quartz μηχανισμός να μη μπορεί να κινήσει τον "δείκτη σαν αυτόματος και τούμπαλιν;

Ευχαριστώ.
Ένα Seiko παρακάτω από τον Blackbird!

Αποσυνδεδεμένος blackbird

• Tourbillion
  • Θεσσαλονίκη
    • Προφίλ
Απ: Διαφορές Μηχανισμών/ κίνηση δευτερολεπτοδεικτών.
« Απάντηση #1 στις: Απρίλιος 24, 2008, 12:13:28 μμ »
Καλή ερώτηση. Για για τα Quartz δε γνωρίζω. Για τα αυτόματα δεν μπορεί να γίνει γιατί είναι θέμα "χρονισμού" του συστήματος διαφυγής (το είπα σωστά;) όποτε θα ήταν σα να "υποβαθμιζόταν" η ακρίβεια του μηχανισμού. Και σαφώς θέμα πρεστίζ σε σχέση με τα Quartz.

Στους αυτόματους μηχανισμούς ... περίπου τρεις-τέσσερεις κινήσεις/δεύτερο.

Ίσως σε πολύ παλιούς μηχανισμούς που δεν τους γνωρίζω. Τα σύγχρονα έχουν 5,6,8 ή 10 κινήσεις/δεύτερο.

Φιλικά
Δημήτρης

Αποσυνδεδεμένος george_

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Απρίλιος 26, 2008, 03:21:18 μμ »
Καλή ερώτηση. Για για τα Quartz δε γνωρίζω. Για τα αυτόματα δεν μπορεί να γίνει γιατί είναι θέμα "χρονισμού" του συστήματος διαφυγής (το είπα σωστά;) όποτε θα ήταν σα να "υποβαθμιζόταν" η ακρίβεια του μηχανισμού. Και σαφώς θέμα πρεστίζ σε σχέση με τα Quartz.

Ίσως σε πολύ παλιούς μηχανισμούς που δεν τους γνωρίζω. Τα σύγχρονα έχουν 5,6,8 ή 10 κινήσεις/δεύτερο.

Φιλικά
Δημήτρης

quartz εαν ειχε την κινηση του αυτοματου ,εξομοιωση,η καταναλωση ενεργειας θα ηταν τοση που θα ηταν ασυμφορη!

Αποσυνδεδεμένος ysv

• Just Registered
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: Δεκέμβριος 02, 2009, 10:28:55 μμ »

Λοιπόν αυτή η ερώτηση με έχει απασχολήσει κι εμένα αρκετά και για να πω την αλήθεια χαίρομαι που βλέπω πως έχει τεθεί στο φόρουμ κι αυτό δείχνει το υψηλό επίπεδο γνώσης, αλλά και την ευρύτητα των θεμάτων που καλύπτονται στο "πρώτο Ελληνικό φόρουμ ωρολογοποιίας"  :D :D :D!

Και για να θέσω κι εγώ τις απορίες μου,

Ξέρει κανείς αν αναφέρεται πουθενά (από τον κατασκευαστή ας πούμε) σε κάθε ρολόι ή σε κάθε μηχανισμό πόσες είναι οι κινήσεις του δευτερολεπτοδείκτη ανά δευτερόλεπτο ?

Επίσης μπορεί να θεωρηθεί ανώτερος ή/και πιο ακριβής ένα μηχανισμός με μεγαλύτερο αριθμό κινήσεων ?

Τέλος έχει υπάρξει κανένα quartz με περισσότερες της μιας κίνησης ανά δευτερόλεπτο ?

Αποσυνδεδεμένος nyo

• 40mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: Δεκέμβριος 02, 2009, 11:23:18 μμ »

Λοιπόν αυτή η ερώτηση με έχει απασχολήσει κι εμένα αρκετά και για να πω την αλήθεια χαίρομαι που βλέπω πως έχει τεθεί στο φόρουμ κι αυτό δείχνει το υψηλό επίπεδο γνώσης, αλλά και την ευρύτητα των θεμάτων που καλύπτονται στο "πρώτο Ελληνικό φόρουμ ωρολογοποιίας"  :D :D :D!

Και για να θέσω κι εγώ τις απορίες μου,

Ξέρει κανείς αν αναφέρεται πουθενά (από τον κατασκευαστή ας πούμε) σε κάθε ρολόι ή σε κάθε μηχανισμό πόσες είναι οι κινήσεις του δευτερολεπτοδείκτη ανά δευτερόλεπτο ?

Επίσης μπορεί να θεωρηθεί ανώτερος ή/και πιο ακριβής ένα μηχανισμός με μεγαλύτερο αριθμό κινήσεων ?

Τέλος έχει υπάρξει κανένα quartz με περισσότερες της μιας κίνησης ανά δευτερόλεπτο ?

1) Αναφερεται εμεσως απο τη συχνοτητα του μηχανισμου του! Αν ας πουμε αναφερει οτι ο μηχανισμος του χτυπαει με 18000bph (beats per hour) σημαινει οτι χτυπαει με 18000/(3600 δευτερα εχει η ωρα) =  5 beats per second αρα ο δεικτης κινειται 5 φορες

2)Δεν ειναι απολυτο αυτο αλλα ναι, οσο μεγαλυτερη συχνοτητα εχουμε τοσο πιο μεγαλη ακριβεια μπορουμε να πετυχουμε (αυτο ομως δεν σημαινει οτι θα την πετυχουμε κι ολας, ειναι θεμα κατασκευαστη - μπορεις να παρεις μια ιδεα και απο το θεμα που αναφερεται στο amplitude Και εχει πολυ ενδιαφερον)

3) Ναι εχουν υπαρξει μηχανισμοι ηλεκτρικοι γενικα αλλα και quartz συγκεκριμενα που ο δεικτης των δευτερολεπτων κινειται οπως αυτος στα spring drive της Seiko και καποιοι ειναι:
Accutron tuning fork http://www.decadecounter.com/vta/articleview.php?item=774
Beta 21 - Rolex (και αλλοι) http://www.oysterquartz.net/the_quartz_date_5100.htm
Timex Dynabeat http://forums.watchuseek.com/showthread.php?t=261505
Luch Kvarts
και αλλα που μπορει να μου διαφευγουν αυτη τη στιγμη...
πολλοι χρονογραφοι της Seiko Που μετρουν δεκατα (αλλα ειναι αλλη κατηγορια αυτοι λογο του οτι εδω κινειται ετσι ο δεικτης του χρονογραφου και οχι της ωρας)

Αποσυνδεδεμένος VC222

• 42mm case
    • Προφίλ
    • ABSEITS
« Απάντηση #5 στις: Ιούνιος 21, 2010, 12:00:25 πμ »
..
Στον Spring Drive μηχανισμό του δικού μου Seiko MM 600m ο δευτερολεπτοδείκτης κινείται με συνεχή ροή.

Η ερώτησή μου είναι απλή:πρώτον, πού οφείλεται αυτό το γεγονός;
και δεύτερον, γιατί π.χ. ένας Quartz μηχανισμός να μη μπορεί να κινήσει τον "δείκτη σαν αυτόματος και τούμπαλιν;

Ευχαριστώ.

3 μικρές παρατηρήσεις:
-υπάρχουν μηχανικά που κινούνται σαν quartz (>springing seconds)
-η ομαλή κίνηση των δευτέρων υπάρχει στα "διαπασών" (300/360/720 Hz), ίσως και κάποια άλλα ηλεκτρομηχανικά. Αν αγοράσεις το f300Hz της Omega ή κανένα Accutron θα καταλάβεις...
-η κίνηση των quartz θα μπορούσε να είναι και αυτή ομάλή αλλά δεν υπάρχει λόγος (το μοτέρ είναι step εξάλλου)

Αποσυνδεδεμένος nt1969

• 40mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: Ιούνιος 21, 2010, 06:12:36 πμ »
προσφατα παρατηρησα σ ενα tag heuer quartz να κανει μια κινηση ανα 4 δευτερα. ο Αρης με καθησυχασε λεγοντας μου οτι τελειωνει η μπαταρια. πραγματι πηγαινοντας στο service μου ειπαν τα εξεις : θα μπορουσαν ολα τα ρολογια να εχουν συνεχη ροη. αυτο ομως θα ηταν καταστροφικο για τα quartz. θα επρεπε να αλλαζεις μπαταρια καθε 6 μηνες, ισως και σε λιγοτερο διαστημα. γι αυτο και ενα μηνα περιπου πριν τελειωσει η μπαταρια, ειναι ρυθμισμενα ωστε να κανουν μια κινηση ανα 4 δευτερολεπτα και να σου δωσουν τη δυνατοτητα και το χρονο να αλλαξεις την μπαταρια και να το στεγανοποιησεις στην αντιπροσωπεια και οχι σε οποιοδηποτε ρολογαδικο που αλλαζει μπαταριες.

Αποσυνδεδεμένος Aris911

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: Ιούνιος 21, 2010, 03:21:27 μμ »
...ειναι ρυθμισμενα ωστε να κανουν μια κινηση ανα 4 δευτερολεπτα και να σου δωσουν τη δυνατοτητα και το χρονο να αλλαξεις την μπαταρια και να το στεγανοποιησεις στην αντιπροσωπεια και οχι σε οποιοδηποτε ρολογαδικο που αλλαζει μπαταριες.

Καλα να κουφαθω τωρα η αργοτερα.

Αποσυνδεδεμένος george_

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: Ιούνιος 21, 2010, 03:43:24 μμ »
πειτε μας γιατι,τουλαχιστον.ετσι θα μαθουμε και εμεις  ;)

warover

• Επισκέπτης
« Απάντηση #9 στις: Ιούνιος 21, 2010, 04:00:44 μμ »
μερικα quartz εχουν οντως αυτη την δυνατοτητα δυλαδη να διχνουν στο χρηστη οταν μενουν απο μπαταρια τα δευτερολεπτα σε μεγαλυτερες υποδιαιρεσεις ο λογος ειναι οτι για τον υπολογισμο του χρονου δεν χρησιμοποιουν δυναμη αλλα quartz κρυσταλο που παραγει ενα πολυ γρηγορο clk δεν θυμαμε στα ποσα HZ ειναι, οποτε αυτο που κανει η συσκευη σου ειναι να αυξανει την περιοδο δειγματοληψιας των sec ενημερωνοντας παραλληλα το μοτερ να περιστρεφεται περισσοτερο ανα "δειγμα".Ετσι και ο χρηστης παραστατικα βλεπει οτι μενει απο μπαταρια και το ρολοι εξοικονομει ενεργεια

Αποσυνδεδεμένος GiannisH

• Honorary Moderator
  • Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: Ιούνιος 21, 2010, 04:04:09 μμ »
Aυτό που έχω ακούσει εγώ, είναι ότι όταν ένα quartz "πηδάει" δευτερόλεπτα, είναι στα τελευταία της η μπαταρία του......

Έχω αγχωθεί που δεν υπάρχουν Rolex να αγοράσει ο κοσμάκης

Αποσυνδεδεμένος Aris911

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: Ιούνιος 21, 2010, 04:07:39 μμ »
Aυτό που έχω ακούσει εγώ, είναι ότι όταν ένα quartz "πηδάει" δευτερόλεπτα, είναι στα τελευταία της η μπαταρία του......

Ακριβως ετσι ειναι Γιαννη

Αποσυνδεδεμένος Vagos

• 38mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: Ιούνιος 21, 2010, 04:56:41 μμ »
Καλα να κουφαθω τωρα η αργοτερα.
;D ;D ;D μάλλον ήθελε να πει οτι σου δείνει το ενα χρονικό διαστημα πριν σταματήσει και οχι για το διαστημα των 4 δευτ.
Πειτε μου ποιος τεχνίτης αλλάζει μπαταρία και κάνει και στεγανοποίηση  :o σε 4 δευτ. ??

Αποσυνδεδεμένος nt1969

• 40mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: Ιούνιος 21, 2010, 04:59:44 μμ »
εγω παντως εχω 2 quartz , και τα 2 tag . στο πρωτο εχω αλλαξει 2 φορες μπαταρια γιατι μια μερα σταματησε χωρις καμμια ενδειξη. στο δευτερο συνεβη το παραξενο με τα 4 δευτερα και γι αυτο ρωτησα και τον Αρη σαν πιο ειδικο. πηγαινοντας το στην αντιπροσωπεια για αλλαγη μπαταριας μου εξηγησαν οτι ολα τα τελευταια tag quartz εχουν αυτη τη δυνατοτητα να κανουν κινηση καθε 4 δευτερα οταν η μπαταρια που απομενει ειναι αρκετη για κανα μηνα.

Αποσυνδεδεμένος Aris911

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #14 στις: Ιούνιος 21, 2010, 05:11:42 μμ »
Το κουφαθω αναφερωτανε στο οτι γραφτηκε σου δεινει τον χρονο να αλλαξεις την μπαταρια στην εταιρεια.  ;D
Προσωπικα μπορω να σου πω αρκετα σερβις που μπορουν να σου κανουν σωστη αλλαγη της μπαταριας καθως κα στεγανοποιηση με τελοια μηχανηματα.
Και το βασικοτερο δεν θα σου πιασουν τον κ.....ο με ποδια και χερια.
Αυτο με την ενδειξη στα δευτερολεπτα οπως εγραψα και στον Γιαννη ισχυη. Οπως σου ειπαν ειναι.

Αποσυνδεδεμένος Allegro

• Just Registered
    • Προφίλ
« Απάντηση #15 στις: Σεπτέμβριος 06, 2010, 02:52:15 μμ »
Καλησπέρα σας

Θέλω την άποψή σας για αυτό το ρολόι:

http://www.oroloi.gr/product_info.php?cPath=512&products_id=14744

καθώς και για αυτό:

http://www.oroloi.gr/product_info.php?cPath=472&products_id=12607

Είναι αξιόπιστοι οι συγκεκριμένοι μηχανισμοί; Γενικότερα οι εταιρίες πώς είναι; Όσο αφορά το κουρδιστό δεν ξαναείχα και δεν ξέρω πόσο ευαίσθητο είναι, κάθε πότε χρειάζεται κούρδισμα, την ακρίβειά του και λοιπά.
Αν έχετε κάποιες άλλες προτάσεις έως και 350 ευρώ καλοδεχούμενες!

Ευχαριστώ εκ των προτέρων