Tα ανέφερα τα χρυσά με τα διαμάντια γιατί ρόλεξ σημαίνει κυρίως χρυσό ρολόι με διαμάντια, τα ατσάλινα της professional σειρά έγιναν μετά από συνεργασίες της ρόλεξ με κάποιες εταιρείες άλλων χώρων ή μετά από κάποιες χορηγίες.
Το explorer έγινε για την αποστολή στο έβερεστ, το GMT για τους πιλότους της PanAmerica, το Submariner και SeaDweller για τους δύτες της Comex και τα Daytona και Yachtmaster μετά από χορηγίες της ρόλεξ σε αντίστοιχους αγώνες στην αμερική.
Ο συσχετισμός του Ακατσίμ με mazda 4X4 είναι πολύ καλός, τα ατσάλινα της professional σειρά είναι εργαλία και όχι απλά ρολόγια. Κάποιοι θεωρούνε κιτς τα χρυσά με τα διαμάντια, αλλά τι είναι πιο κιτς? Να φοράς αρμάνι με χρυσό ρολόι ή με καταδυτικό? Είναι σα να φοράς το αρμάνι με NikeAir, φοβερό παπούτσι αλλά για συγκεκριμένη δουλειά, ταιριάζει τόσο το SeaDweller με ένα καλό κουστούμι? Αυτοί που τα φοράνε μήπως αντί παπούτσια με το κουστούμι βάζουν βατραχοπέδιλα? Αυτό ισχύει πιστεύω για όλα τα ρολόγια εργαλία.
Η JL είναι πολύ καλή εταιρία με παράδωση αλλά από τότε που μπήκε στη ρίτσμοντ μάλλον πιέζεται να ακολουθεί και αυτή τη ζήτηση της εποχής για να πουλάει περισσότερο, JL σήμαινε reverso όπως ρόλεξ σημαίνει oyster σειρά, τώρα το μοντέλο έχει παραγκωνιστεί πάρα πολύ δυστυχώς.
Το power reserve ποιος το χρειάζεται πραγματικά? Μήπως είναι για μούρη? Έχετε ακούσει ποτέ αυτόματο ρολόι με 50 ώρες αυτονομία να σταματάει επειδή ξεκούρδισε? Τα ρόλεξ είναι εργαλία και πρέπει να είναι χρηστικά χωρίς περιττές ενδείξεις.
Τα τεστ της JL είναι για 1000 ώρες αλλά είναι πιο αυστηρά από εκείνα της ρόλεξ ή της Breitling πχ? ένας αυτοκίνητο που έχει κάνει 100000χλμ είναι πιο αξιόπιστο από αυτό που έχει 5000? το ένα μπορεί να τα έκανε δουλεύοντας στις 3000 στροφές στη πόλη και το άλλο στο ακρόπολης!
Η σειρά compressor είναι πολύ νέα σε αντίθεση με την oyster που έχει αποδείξει την αξιοπιστία της!
Ο ίδιος ο ιδρυτής ήθελε τη καλύτερη ποιότητα για τη τιμή που διαθέτει τα ρολόγια του, μάλλον το έχουν πετύχει κατα κόρον, και γιαυτο υπάρχουν και τα ατσάλινα air king, oyster perpetual και datejust, για να μπορούν όλοι να αγοράσουν ένα ποιοτηκό ρολόι σε σχετικά καλή τιμή.
Καλύτερα να πάρεις ένα και να το έχεις μια ζωή παρά πολλά και να αλλάζεις και να χαλάνε συνέχεια. Σε τελική ανάλυση είναι πιο οικονομικό.
Και αν δείτε τα προσπέκτους της ρόλεξ έχουν απλά φωτογραφίες των ρολογιών και γράφουν απλά το όνομα με το ref.nr., στις άλλες εταιρίες έχουν ολόκληρες λίστες με τα διάφορα τεχνικά χαρακτηριστικά, μήπως γίνεται για να εντυπωσιάσουν? Πόσοι καταλαβένουν ακριβώς αυτά τα τεχνικά και άν είναι καλύτερα από αυτά που υπάρχουν σε άλλα ρολόγια? Μήπως οι αγοραστές θαμπώνονται από αυτά και νομίζουν ότι αγοράζουν αεροπλάνο?
Έχω διαβάσει τέτοια και σε ρολόγια με απλές ετα που τα λανσάρουν στα 1000+ ευρώ, ενώ κάποια άλλα στα 300 δε γράφουν τίποτα και ας έχουν την ίδια μηχανή, αυτός που δε ξέρει θα εντυπωστιαστεί από τα τεχνικά που γράφουν. Έτσι δεν είναι?