Αποστολέας Θέμα: TUTIMA 'BUND' NATO cal. Lemania 5100  (Αναγνώστηκε 22075 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος george_

• Tourbillion
    • Προφίλ
Απ: TUTIMA 'BUND' NATO cal. Lemania 5100
« Απάντηση #60 στις: Μάιος 22, 2010, 05:02:58 μμ »
εχεις δει τουτιμα με 3H?

Αποσυνδεδεμένος blackbird

• Tourbillion
  • Θεσσαλονίκη
    • Προφίλ
« Απάντηση #61 στις: Μάιος 22, 2010, 07:07:46 μμ »
Όχι κι ούτε νομίζω πως υπάρχει.

Στη δικιά μου βιβλιογραφία το Αμερικάνικο Τουτίμα δε διαφέρει σε τίποτα από το Γερμανικό πλην των U.S. Property - BUND εκατέρωθεν στο καπάκι.

Φιλικά
Δημήτρης

Αποσυνδεδεμένος X vintage

• Vintage Guru
  • 44mm case
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #62 στις: Μάιος 22, 2010, 07:21:25 μμ »
...αλλά το υλικό φαίνεται ακόμη και σε ένα original Tutima 'BUND' dial που διαθέτω (αλλά βέβαια σε αυτή την περίπτωση έχει γίνει πλέον σχεδόν μαύρο από τον χρόνο και δεν φωτίζει).

Τα πρώτα Τουτίμα μάλιστα γράφανε SWISS MOVT.

H παρακάτω φωτογραφία δείχνει το dial που προανέφερα, δηλαδή ένα original Tutima BUND.

Το υλικό στα hour markers δείχνει αρκετά κίτρινο στην φωτό, στην πραγματικότητα φέρνει πιο πολύ προς το μαύρο...

Αυτή είναι δυστυχώς και η διαδικασία που έχει ξεκινήσει πολύ πιο πρόσφατα στο dial του Γιάννη και χαρίζει αυτόν τον πολυπόθητο vintage τόνο. ;)

To ωραίο βέβαια που αποδεικνύεται περίτρανα στην περίπτωση του ρολογιού του Γιάννη, είναι ότι οι Γερμανοί εφάρμοζαν τις ίδιες προδιαγραφές τόσο στα military issued κομμάτια του συγκεκριμένου μοντέλου όσο και στα πολιτικά ''αδελφάκια'' τους... :yes:

X

• Vintage Guru
  • 44mm case
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #63 στις: Μάιος 22, 2010, 07:38:51 μμ »
εχεις δει τουτιμα με 3H?

Όχι κι ούτε νομίζω πως υπάρχει.

Η προδιαγραφή με το NSN 6645-12-194-8642 όπως έχω αναφέρει και στο post μου για το Orfina BUND, δεν καλούσε απαραίτητα για αναγραφή του φθορίζοντος υλικού (βλέπε 3Η) στο dial.

Προσωπικά δεν έχω δει ούτε ένα Tutima BUND με 3H dial και στην περίπτωση που πέσετε πάνω σε ένα τέτοιο κομμάτι, τότε σχεδόν σίγουρα το dial προέρχεται από Orfina 'BUND' (αρχικό  NSN -1763).

Στη δικιά μου βιβλιογραφία το Αμερικάνικο Τουτίμα δε διαφέρει σε τίποτα από το Γερμανικό πλην των U.S. Property - BUND εκατέρωθεν στο καπάκι.

Υπάρχουν δύο ειδών Tutima της USAF:

1) Αυτά που έγραφαν 'U.S Property' (αντί για 'BUND' ), χωρίς με NSN -8642 στο caseback και με το dial που όλοι ξέρουμε.

2) Αυτά που είχαν το σήμα της USAF στην θέση της ημέρας στο dial και με caseback όπως τα ''civilian'' σαφώς χωρίς NSN και αυτά.

Ξεχωριστή περίπτωση πάντως είναι και το Tutima ''JAKARTA 5 stars'' ή αλλοιώς ''Tutima του Στρατηγού'' που είναι όμως μια άλλη ιστορία... ;)

Χ
« Τελευταία τροποποίηση: Μάιος 23, 2010, 12:00:06 πμ από X vintage »

Αποσυνδεδεμένος blackbird

• Tourbillion
  • Θεσσαλονίκη
    • Προφίλ
« Απάντηση #64 στις: Μάιος 22, 2010, 11:43:02 μμ »
Χ το Αμερικάνικο (το χορηγημένο - issued) είχε την ίδια κωδικοποίησει NSN όπως το Γερμανικό χτυπημένη στο καπάκι του.

Φιλικά
Δημήτρης

• Vintage Guru
  • 44mm case
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #65 στις: Μάιος 22, 2010, 11:58:43 μμ »
Χ το Αμερικάνικο (το χορηγημένο - issued) είχε την ίδια κωδικοποίησει NSN όπως το Γερμανικό χτυπημένη στο καπάκι του.

Σωστόν φίλε blackbird, εκ παραδρομής το ''χωρίς NSN'' λοιπόν.

Προβαίνω σε διόρθωση του παραπάνω post μου.

Εννοείται ότι κάθε αντικείμενο (άρα και ρολόι) που ήταν issued στην USAF πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτει και το ανάλογο NSN.

Χωρίς NSN ήταν μόνο όσα είχαν το σήμα της USAF στο dial.

Ευχαριστώ για την διόρθωση. ;)

Χ
« Τελευταία τροποποίηση: Μάιος 23, 2010, 12:03:47 πμ από X vintage »