Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.


Θέματα - IronHawk

Σελίδες: [1] 2 3
1
Chat & Fun / Ο Commodore 64C του IronHawk
« στις: Νοέμβριος 24, 2018, 07:30:41 μμ »

COMMODORE 64C (1986)

Η αφορμή


Στα τέλη του 2016 συναντήθηκα εντελώς τυχαία, με έναν παλιό συμμαθητή μου από το γυμνάσιο και συζητώντας  θυμηθήκαμε εκείνος την Amiga 500 που είχε και εγώ τον δικό μου Commodore 64C!
Όλη αυτή η διαδικασία της θύμησης ήταν η αφορμή για να συνειδητοποιήσω οτι η εποχή εκείνη σε συνδυασμό με τον Commodore 64, αποτέλεσε την ποιο ισχυρή και ανεξίτηλη ανάμνηση!
Έτσι έλαβα την απόφαση να τον ξαναβάλω στην ζωή μου!


Πίσω στο 1986

Ο C64 (συντομογραφία της λέξης Commodore 64) ή αλλιώς CBM64 (Commodore Business Machines), ήταν η πρώτη μου εισαγωγή στον χώρο των υπολογιστών την δεκαετία του 80.
Ήμουν μαθητής Γυμνάσιου όταν απέκτησα τον πρώτο μου personal computer, έναν Commodore 64C που μόλις είχε κυκλοφορήσει!
Το αριθμητικό «64» προκύπτει από την μνήμη (RAM) των 64ΚΒ που διαθέτει.

 


Θυμάμαι ότι η χαρά της απόκτησης του ήταν απερίγραπτη...  πέρασαν πολλές ημέρες για να κατορθώσω να συνέλθω από το σοκ, ενώ η παρατεταμένη συγκίνηση δεν μου επέτρεπε τα βράδια να έχω έναν φυσιολογικό ύπνο. Ξυπνούσα και κοιμόμουν σκεπτόμενος τα παιχνίδια και πως θα μπορούσαν να εξελιχθούν στο μέλλον.
Βέβαια η συνεχεία ήταν μη αναμενόμενη!

Η χαρά σύντομα μετατράπηκε σε πάθος! Με ατελείωτες ώρες παιχνιδιού.

 

Την εποχή εκείνη το κόστος απόκτησης  ενός τέτοιου υπολογιστή καθώς και των περιφερειακών του, ήταν πολύ υψηλό και για αυτό τον λόγο τα άτομα που είχαν στην κατοχή τους έναν υπολογιστή,  ήταν πολύ λίγα.
Θυμάμαι ότι σε ένα ολόκληρο γυμνάσιο  (ένα από τα μεγαλύτερα των Αθηνών) μόνο εγώ και ένας ακόμη συμμαθητής μου είχαμε υπολογιστή!!! Ενώ οι ποιο πολλοί στην καλύτερη περίπτωση είχαν κάποια εμπειρία από τα απλά TV-Games (αυτά με τις απλές παυλίτσες).

 

Και όπως είναι φυσικό την εποχή εκείνη  δεν υπήρχε ούτε Internet και φυσικά ούτε κοινότητες, ενώ μοναδικός τρόπος ενημέρωσης ήταν τα περιοδικά! Στην ουσία τα νέα κυκλοφορούσαν μόνο μέσα από προσωπικές γνωριμίες & επαφές!
 

Ενώ τα πρώτα καταστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών ήταν στην αρχή  λίγα και με περιορισμένα παιχνίδια. Κάτι που τα επόμενα χρόνια άλλαξε δραματικά προς το καλύτερο, δίνοντας μας την δυνατότητα πολλών επιλογών.
Αγαπημένα μέρη οι οδοί Στουρνάρη (μέχρι τα Εξάρχεια), Ζαΐμη, Τζορτζ και οι δρόμοι πέριξ αυτών με την καρδία της πληροφορικής να χτυπά στο κέντρο της Αθήνας.
Την εποχή εκείνη ήταν πραγματική βόλτα το να κατέβεις στο κέντρο της Αθήνας και να περιηγηθείς στα καταστήματα. Χαιρόσουν να βλέπεις βιτρίνες με παιχνίδια Η/Υ, αφίσες, Poster έως και μινιατούρες που προμήθευαν τα καταστήματα οι αντιπρόσωποι/εισαγωγείς.
Παντού έβλεπες  νεαρούς να κοιτούν τις βιτρίνες με το χαμόγελο στα χείλη.
Οι οδοί αυτοί ήταν ένας πραγματικός παράδεισος της πληροφορικής και η καλύτερη νεοεισερχόμενη ψυχαγωγία. Άλλωστε τότε δεν είχες και πολλές επιλογές που να σε συναρπάζουν (εκτός από τις γυναίκες).

Σκηνή από την ταινία - Electric Dreams- του 1984 https://en.wikipedia.org/wiki/Electric_Dreams_(film)
Με το κορυφαίο τραγούδι της εποχής "Together in Electric Dreams" που ακουγόταν στη ταινία.
<object codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=8,0,0,0" type="application/x-shockwave-flash" data="http://www.youtube.com/v/PE1lzqJCeJ0" width="425px" height="350px"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/PE1lzqJCeJ0" /><param name="wmode" value="transparent" /><param name="allowScriptAccess" value="never" /><param name="pluginspage" value="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer"></object>

Συνεχίζοντας...

Όταν δε πλησίαζαν τα Χριστούγεννα τότε η μαγεία ήταν διάχυτη παντού... κόσμος, οικογένειες,  έφηβοι και τα μαγαζιά πραγματικά ξεχείλιζαν από γονείς  που πανικόβλητοι ετοιμάζονταν για την αγορά του εορταστικού δώρου των παιδιών.
Πιτσιρικάδες που γύριζαν από το ένα κατάστημα στο άλλο, για να βρουν αυτό που έψαχναν! Πολλές φορές μόνο και μόνο για να δουν τι καινούργιο  είχε έρθει...
Είναι γεγονός ότι πάντα λίγο πριν τις μεγάλες εορτές τα καταστήματα γέμιζαν πάντα με νέο εμπόρευμα.
 

Πρέπει να ομολογήσω ότι για τα δεδομένα της εποχής εκείνης τα παιχνίδια ήταν ακριβά,  έτσι δεν μπορούσες να αγοράσεις πολλά, για αυτό τον λόγο έπρεπε να κάνεις  την καλύτερη δυνατή επιλογή, αλλιώς κινδύνευες σοβαρά να απογοητευτείς και να έχεις ξοδεύει τα διαθέσιμα χρήματα σε μια κακή επιλογή!
Και δεν υπήρχε χειρότερη απογοήτευση από ένα κακό παιχνίδι που το πλήρωσες πανάκριβα!!!
Το τέλος της δεκαετίας του 80 ήταν μια εποχή που σημάδεψε την νεολαία μιας που ανακάλυπταν κάτι εντελώς καινούργιο, αχαρτογράφητο , συναρπαστικό, με άπειρες προοπτικές  που τους επέτρεπε να κάνουν όνειρα για το πως θα είναι  το ψηφιακό μέλλον.
Στην παρακάτω παλιά φωτογραφία από διαφημιστική μπροσούρα,  μπορείτε να δείτε πως θα έπρεπε να είναι ο ιδανικός έφηβος της εποχής εκείνης...


Αντί αυτού… μάλλον κατέληξε έτσι:

Φωτογραφία από το διαδίκτυο :)

Και από εκεί που οι οικογένειες έτρωγαν όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι...  ο μαντράχαλος ξημεροβραδιαζόταν μόνος του στο δωμάτιο του και κατέβαινε μόνο για τα βασικά!
Ο εθισμός στο Gaming ήρθε για μείνει... 

Συνεχίζοντας...

Τα χρόνια πέρασαν... και λίγο πριν το 1991 ο αγαπημένος μου C64 δεν ήταν πιά ο μοναδικός σύντροφος ψυχαγωγίας και δυστυχώς σταμάτησε να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ζωή μου.
Μετά το 1990-91 σταμάτησα οριστικά να αγοράζω παιχνίδια και σταδιακά η υπέρτατη παιδική φαντασίωση τέθηκε σε οριστικό παροπλισμό.
 

Ήταν η περίοδος της ζωής μου που έλαβα σημαντικές αποφάσεις που δυστυχώς δεν συμπεριλάμβαναν τον αγαπημένο C64.


Η Μεγάλη Επιστροφή στο 2017

Μετά την συνάντηση με τον συμμαθητή μου, ξεκίνησε η αναζωπύρωση του πάθους για αναβίωση των επικών συγκινήσεων!!!
Άλλωστε είναι γνωστό ότι οι μεγάλοι έρωτες δεν ξεχνιούνται..., όχι τουλάχιστον εύκολα.
Έτσι το πάθος επανήλθε... και επανήλθε δριμύτερο..., μόνο που αυτή την φορά οι συνθήκες και προϋποθέσεις ήταν πολύ καλύτερες,  μιας που αυτή την φορά είχα πρόσβαση σε αγορές του εξωτερικού και έτσι μπορούσα να αγοράσω το οτιδήποτε!
Βέβαια μην παραλείπουμε το γεγονός ότι μιλάμε για μηχανήματα και λογισμικό που έχουν συμπληρώσει αισίως τα 30+ χρόνια, με ότι αυτό συνεπάγεται για την καλή λειτουργιά τους.
Παρόλα αυτά... αυτό δεν θα μπορούσε με τίποτα να σταθεί εμπόδιο στα πλάνα μου....
Άρχισα λοιπόν να αγοράζω ξανά και μετά μανίας, παιχνίδια ...μα πολλά όμως... και κάποια από αυτά συλλεκτικά. Έβρισκα ότι μου έλλειπε από τα παιδικά μου χρόνια και που πάντα ήθελα να αποκτήσω.
Βρήκα να διατίθενται προς πώληση απίστευτα πράγματα που δεν είχαν έρθει ποτέ στην Ελλάδα. Και που πολλές φορές αγνοούσαμε ακόμα και την ύπαρξη τους.
Άλλη μια ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός ότι ανακάλυψα ότι εδώ και αρκετό καιρό υπάρχει Ελληνική Retro κοινότητα με ενεργή δράση και παρουσία στο διαδίκτυο.
 

Όταν είχα σταματήσει το 1991 είχα μόνο 60 παιχνίδια. Τώρα έναν χρόνο μετά την επαναδραστηριοποίηση, έχω ξεπεράσει κατά πολύ τα 150 σε ανεξάρτητους τίτλους.
Και σε προεγκατεστημένα  άλλα 2000 σε drive SD2IEC.
Μέχρι να φτάσω τα περίπου 22.000 που έχουν παραχθεί παγκοσμίως.... έχω μέλλον ακόμα!

Αναλυτικά οι αγορές  που πραγματοποιήθηκαν είναι οι εξής:
- Αντικατέστησα το ταλαιπωρημένο κασετόφωνο με ένα ολοκαίνουργιο.
- Αντικατέστησα το παλιό 1541 Disk Drive με ένα λειτουργικό.
- Προμηθεύτηκα κάθε λογής  Joystick.
- Απέκτησα ένα drive SD2IEC με προεγκατεστημένα 2000 παιχνίδια .
- Απέκτησα ένα NOS Monitor 1084S που αντικατάστησε το παλιό πράσινο HANTAREX 12’’ που είχα.
- Προμηθεύτηκα δισκέττες  5.¼
- Νέα καλώδια σύνδεσης για την οθόνη αλλά και για τηλεόραση.
- Ολοκαίνουργιο τροφοδοτικό ρεύματος.
- Και τέλος ένα ειδικό έπιπλο για να φιλοξενήσει τα βασικά κομμάτια.

Και το τελικό αποτέλεσμα είναι:


Λίγα λόγια για την βασική μονάδα C64C με το ενσωματωμένο πληκτρολόγιο.


Ο υπολογιστής διαθέτει  ενσωματωμένο το πληκτρολόγιο του. Στην δεξιά πλαϊνή μεριά του συνδέεται η τροφοδοσία του ρεύματος,  κομβίον On/Off, και δυο θύρες για Joysticks 


Στην πίσω μεριά του γίνεται πραγματικά χαμός (για τα δεδομένα της εποχής εκείνης)

 


Ειδική μνεία το cadritge slot (ειδικό είδος  για software ή παιχνίδι  που είχε τοποθετηθεί σε ηλεκτρονικό κύκλωμα και όχι σε απλό επαναχρησιμοποιούμενο αποθηκευτικό μέσο)
Περί αποθηκευτικών μέσων


Πρέπει να τονίσω ότι τα περισσότερα παιχνίδια που έχω είναι αποθηκευμένα σε κασέτα και εκ φύσεως είναι πολύ ευαίσθητα. Αυτό το γεγονός από μόνο του τα καθιστά εξαιρετικά ευάλωτα στο πέρασμα του χρόνου.

Έτσι πολλές φορές αναγκάστηκα να αγοράσω ξανά και ξανά το ίδιο παιχνίδι, γιατί από το πέρασμα των χρόνων δεν φόρτωνε ή και αν το κατόρθωνε μπορεί να κόλλαγε κατά το φόρτωμα (loading).
Πραγματικά πολύ ενοχλητικό αυτό το φαινόμενο ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι απαιτείται τουλάχιστον 5 λεπτά για να φορτώσει ένα παιχνίδι.
Δηλαδή υπάρχει η πιθανότητα να περιμένεις επί  5 λεπτά να φορτώσει ένα παιχνίδι και να κολλήσει λίγο πριν ολοκληρωθεί η φόρτωσή του!
Σε αυτή την περίπτωση δοκιμάζεις τις αντοχές σου!


Είναι αυτονόητο ότι αν ένα παιχνίδι το φορτώνεις απο drive και όχι κασετόφωνο τότε εκεί τα πράγματα είναι ποιο ασφαλή και πιο γρήγορα.
Η συσκευή διαθέτει και ένα αναλογικό 3θέσιο μετρητή και αυτό ήταν πολύ σημαντική τεχνική λειτουργία, γιατί πολλές φορές τα παιχνίδια φόρτωναν την επομένη πίστα διαδοχικά οπότε έπρεπε να ξέρεις ότι για παράδειγμα το βασικό παιχνίδι ξεκινούσε πχ από το 0-εως το 70 από το 71-85 είναι η δεύτερη πίστα κλπ.
Ενώ ένα μηχανικό κομβίον στο τέλος του μετρητή έπαιζε τον ρόλο του μηδενιστή (reset).
Οι κασέτες είχαν και ένα καλό…, μιας που μπορούσαν να αντιγραφούν από ένα απλό στερεοφωνικό όπως γίνεται και με τις κασέτες μουσικής.


Βέβαια τώρα με το SD2IEC που στην ουσία είναι ένα SD reader  που απλά εξομοιώνει ενα disk drive και χωρά τεράστιο όγκο παιχνιδιών και εφαρμογών, η κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη από θέμα ταχύτητας και αξιοπιστίας.

 


Φυσικά στο ίδιο καλό επίπεδο βρίσκεται και το OEM 1541 disk drive, που όμως είναι και αυτό ευαίσθητο και ευάλωτο στο πέρασμα του χρόνου.

 Δισκέτα (floppy disk) 170kb 5.1/5" disk

Οθόνες
Η πρώτη οθόνη που απέκτησα το 1987 προκειμένου να μην χρησιμοποιώ την δεύτερη τηλεόραση που είχα σαν παιδί, ήταν ένα Hantarex Model HX 12’’ και φυσικά  μονόχρωμο.


Την εποχή εκείνη ένα καλό Monitor που να είναι και έγχρωμο και με δυνατότητα απόδοσης ήχου (Stereo ή μη), κόστιζε σχεδόν όσο ένας υπολογιστής.
Εννοείται ότι μετά την «επιστροφή» μου στο hobby το 2017 το πρώτο πράγμα που δρομολόγησα ήταν η αγορά ενός καλού Commodore Monitor και όχι απλά ενός οποιαδήποτε συμβατού.
Έτσι αγόρασα από Αμερικάνο συλλέκτη μια άριστη οθόνη Commodore  1084S (με κουτιά, χαρτιά, καλώδια κλπ), Stereo και 14’’ inch.

Και όπως αναμενόταν βρήκα την υγεία μου έστω και λίγο αργά...

Χειριστήρια (Joystick)

Το χειριστήριο (Joystick) ήταν το ποιο σημαντικό περιφερειακό στο gaming.
Στην αρχή τα παιχνίδια σου έδιναν την επιλογή του πληκτρολογίου, όμως σταδιακά η πολιτική αυτή των εταιριών κατασκευής παιχνιδιών άλλαξε και από προαιρετικό μετατράπηκε σε υποχρεωτικό.
Ένα παράδειγμα από τα ποιο επικίνδυνα παιχνίδια ήταν το «Combat School», όπου για να αποκτήσει ταχύτητα ο χαρακτήρας ο χρήστης έπρεπε κυριολεκτικά να «ξεπατώσει» το joystick.


Κάθε joystick είχε 8 pin (αισθητήρες επαφής δια πίεσης) που αντιλαμβάνονταν την κίνηση:
Πάνω [1], Κάτω [5], Αριστερά [7], Δεξιά [3], Πάνω διαγώνια αριστερά [8], Πάνω διαγώνια δεξιά [2], Κάτω διαγώνια αριστερά [6], Κάτω διαγώνια δεξιά [4].


Τυπικό Joystick port:


Μια από τις κορυφαίες εταιρίες στην κατασκευή χειριστηρίων δεν είναι άλλη από την θρυλική QuickShot

 

 
Φυσικά το πιο καταπληκτικό ήταν το γεγονός ότι τα περισσότερα joystick ήταν συμβατά και με άλλες μάρκες υπολογιστών όπως ATARI, SPECTRUM, AMSTRAD CPC, SEGA.
Οπότε δεν υπήρχε θέμα συμβατότητας.

Έτσι φρόντισα να καλύψω λίγο το χαμένο έδαφος με την αγορά 8 χειριστηρίων, δυο από τα οποία είναι και αρκετά σπάνια τόσο σαν μοντέλο όσο και εξαιρετικά σπάνια να βρεθούν σε άριστη λειτουργική όσο και κοσμητική κατάσταση.

Αναλυτικά τα χειριστήρια που έχω στην συλλογή μου είναι τα εξής:

QuickShot II Turbo QS-111


QuickShot PYTHON 1M QS-137F


QuickShot VII Joycard

 


SEGA Control Stick


QuickShot SV-125


COBRA RapidFire
Ένα joystick που κατασκευάστηκε σε περιορισμένη παραγωγή και πραγματικά σπάνιο να βρεθεί.


Και για το τέλος κράτησα το ROLEX των χειριστηρίων... το υπέρτατο όπλο... το ένα και αξεπέραστο:

QuickShot Intruder 1 QS-149


Τα παιχνίδια

Το αγαπημένο θέμα όλης της νεολαίας που είχε ασχολιόταν τους πρώτους home computers (πριν την έλευση των gaming PC)..., δεν ήταν άλλο από τα παιχνίδια!!!
Ίσως γιατί τα TV-Games που κυριαρχούσαν στην εποχή πριν από τους υπολογιστές, είχαν προετοιμάσει κατάλληλα το έδαφος εκτοξεύοντας τις προσδοκίες, ενώ φυσικά η απαρχαιωμένη και «λίγη» προσφορά τους, έδωσε την εντύπωση πως με την έλευση των πρώτων 8-bitων περάσαμε από την λίθινη εποχή στη διαστημική.

Όλοι οι πιτσιρικάδες είχαν αρχίσει να ονειρεύονται πως θα ήταν τα παιχνίδια του μέλλοντος!
Έτσι από την εποχή των τραγικών TV-Games... με τα ping-pong και τα tennis….


Περάσαμε στην εποχή της απόλυτης αδρεναλίνης...


Σε μια εποχή που σε ξάφνιαζε ευχάριστα σε καθημερινή βάση...


Που σου προσέφερε μια μοναδική εμπειρία…


Που σου έκοβε την ανάσα...


Που σου επέτρεψε να πετάξεις μαζί της...


Που ερχόταν ακόμα και στον ύπνο σου για να σε αναστατώσει...


Το πιο όμορφο ήταν ότι ήξερες ότι μόλις κυκλοφορήσει μια κινηματογραφική ταινία στις αίθουσες, σε πολύ σύντομο διάστημα, θα είχε κυκλοφορήσει και το αντίστοιχο παιχνίδι!!!
Το ήξερες...,  Το διευθυνόσουν..., Το ένιωθες..., Το ήθελες..., Σχεδόν το άγγιζες!
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΗΤΑΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ!!!!Ζούσες μέσα στην απόλυτη φαντασίωση... Και ξαφνικά οι 24ωρες της ημέρας δεν σου έφταναν!

Ανάμεσα στους παίχτες ήταν κοινό μυστικό, όλοι άλλωστε εμφάνιζαν τα ίδια συμπτώματα...
- Το σώμα είχε αρχίσει να καταρρέει...
- Το μυαλό να ρετάρει...
- Η απώλεια ύπνου να θερίζει... (από φαΐ καλά ήμασταν)
- Το σάλιο να κυλά σιγά-σιγά από το πλάι του στόματος!!!

Οι επιστήμονες το 2018 μιλούν για εθισμό στο internet… τόσα ξέρουν τόσα λένε!!!
Ο ΕΘΙΣΜΟΣ στο gaming έχει ξεκινήσει από το 80’ και έχει πια περάσει στο ανθρώπινο DNA!


Τα περιοδικά εποχής


Το πρώτο μου ελληνικό περιοδικό που άφησε ανεξίτηλο το ίχνος του στις αναμνήσεις μου ήταν το θρυλικό PIXEL.


Μετά το 1990 κυκλοφόρησαν και άλλα αγαπημένα περιοδικά όπως το USER αλλά και το COMPUTER GAMES που ξεχώριζε για το αρκετά ογκώδες μέγεθος του.

 

Τα περιοδικά είχαν και reviews παιχνιδιών και παρουσιάσεις μηχανημάτων και περιφερειακών και συγκριτικά και τεχνικά θέματα, αλλά και ενημερωτικά σχετικά με προγραμματισμό και εφαρμογές, απαντήσεις ερωτήσεων από τους αναγνώστες, έως και αγγελίες μεταχειρισμένων!!!
Άλλωστε από το 1990-1991 είχε αρχίσει για τα καλά η δυναμική εισβολή των PC στην αρένα των παιχνιδιών συντρίβοντας σιγά-σιγά όλους τους τότε home computers, με συνέπεια όλα τα περιοδικά να αναγκαστούν να προσαρμόσουν την θεματολογία τους προς εκείνη την κατεύθυνση.
Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα άρχισε το ένα μετά το άλλο τα περιοδικά αυτά να ρίχνουν τίτλους τέλους, βυθίζοντας στην θλίψη τους αναγνώστες τους.
Η εποχή έχει αλλάξει ξανά...

Η παρουσίαση είναι μια προσφορά του:


Δεν είμαι ειδικός - τεχνικός κλπ, οπότε εκ των πραγμάτων δεν μπορώ να αναλύσω σε βάθος τεχνικά θέματα. Όλη η κατάθεση γνώσης προέρχεται καθαρά από βιωματική εμπειρία ετών.
Για την προετοιμασία και συγγραφή αυτού του άρθρου, απαιτήθηκαν πάνω από 3 μήνες, εντατικής και συστηματικής συγγραφικής προσπάθειας, καθώς και αμέτρητες ώρες από την μεριά της γραφίστριας μου, που επιμελήθηκε τα γραφικά.
Στο κλείσιμο αυτού του άρθρου ελπίζω να μπόρεσα... έστω και λίγο... να σας ταξιδέψω στα επικά τέλη της δεκαετίας του 80΄.

Βιβλιογραφία:
https://en.wikipedia.org/wiki/Commodore_64#cite_note-keiser198806-47
http://enacademic.com/dic.nsf/enwiki/1612525
https://en.wikipedia.org/wiki/Commodore_1541
https://www.c64-wiki.com/wiki/Commodore_1084
http://gamebase64.com/search.php?h=0
https://www.retrocomputers.gr/collection/retro-magazines-collection/magazines
https://greekrcm.gr/magazines/computer-games/

2
Ένα θέμα για κοινή φωτογραφία ρολογιού μαζί με κινητό τηλέφωνο (vintage ή μή).ORIENT FEV0N001BH "SPARTA"
Blackberry 9900 Bold

3


ΕΤΣΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ
Πρόσφατα με συναδέλφους είχαμε μια συζήτηση περί ρολογιών.  Τα παιδιά γνωρίζουν την ενασχόλησή μου και δεν άργησε να προκύψει η ερώτηση για το ποια θα ήταν οικονομικά και προτεινόμενα/κατάλληλα για τις καλοκαιρινές διακοπές!

Φυσικά μετά από λίγη ώρα συζήτησης κατάλαβα οτι αυτά που πρότεινα ήταν εκτός του προϋπολογισμού τους!
Οπότε και εγώ άρχισα να κατεβαίνω σε μάρκες / μοντέλα και προδιαγραφές... φτάνοντας στο ελάχιστο ποσό των 80euro!
Και όμως... ακόμα και αυτό το ποσό τους φαινόταν ακριβό. Πλήρες αδιέξοδο!

Τότε ήταν που ειπώθηκε η εύλογη απορία, για το ποιο θα ήταν το "μέγιστο πόσο που θα μπορούσε να δαπανηθεί", για να λάβω την απίστευτη απάντηση των 25euro!!!!!
Αφού ξεπέρασα το αρχικό σοκ, επακολουθήσαν αρκετά δευτερόλεπτα αρχέγονου γέλιου!
Αλλά δυστυχώς όλοι με κοίταζαν δίχως να αντιλαμβάνονται την αιτία του γέλιου (...)

Τότε είναι που άρχισα να συνειδητοποιώ οτι θα έπρεπε να στραφούν σε Κινέζικα! Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρω οτι δεν ήθελαν το ρολόι να έχει εμφάνιση οτι και οτι!
Ήθελαν μεγάλο μέγεθος και να διαθέτουν tactical εμφάνιση, αλλά και να μπορούν να αντέξουν απλό μπάνιο στην θάλασσα.
Δύσκολα τα πράγματα... μιας που δυο τρία κινέζικα που έχω πάρει είναι σε πολύ ανώτερη κατηγορία και σίγουρα όχι tactical!

Μέσα στο όλο σκηνικό πέφτει και η "καταπληκτική" ιδέα να τους βοηθήσω μιας που όλοι τους είναι άσχετοι από αυτά! Να τονίσω το γεγονός οτι οι ενδιαφερόμενοι είναι τουλάχιστον πέντε!
Και περιμένουν με αγωνία την απάντησή μου.....
Αισθανόμενος την πίεση και νιώθοντας οτι δεν θα ήταν σωστό να μην τους βοηθήσω..., πήρα τη μεγάλη απόφαση να συνδράμω.

Έτσι για να μην τους κάνω να νιώσουν άσχημα έλαβα την απόφαση να αγοράσω και εγώ, οτι θα τους προτείνω!

Το μεγάλο κακό ήταν οτι και εγώ δεν ήξερα καλά όλες τις Κινέζικες μάρκες, οπότε άρχισα το εντατικό ψάξιμο μιας που υπήρχε πίεση χρόνου και πολύ συγκεκριμένο χρονικό παράθυρο για την αγορά. Μετά από πολύ ερεύνα κατέληξα σε 4 μάρκες!
Για την ιστορία υπάρχουν πάνω από 15 μάρκες με μεγάλες διαφορές στην ποιότητα.

Έτσι ήρθε η ώρα να πούμε τα πράγματα όπως έχουν.., χωρίς ωραιοποιήσεις και γενικεύσεις!

ΓΕΝΙΚΑ
Πολλά από τα ρολόγια των εταιρειών αυτών χρησιμοποιούν σχεδόν τις ίδιες κάσες και σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και τις ίδιες μηχανές (όταν το module είναι το ίδιο), ενώ η όποια διαφοροποίηση έγκειται στα λεκτικά κείμενα την επωνυμία της εταιρείας και την σχεδίαση του dial.

Φυσικά είναι περιττό να αναφέρω οτι όλες οι Κινέζικες εταιρίες έστησαν την επιτυχία τους πάνω στην βασική αρχη που έκανε την Κίνα την 1η παγκόσμια δύναμη στο εμπόριο.. την αντιγραφή!
Έχουν τιμήσει δεόντως την CASIO την οποία και έχουν κυριολεκτικά "χιλιοβιάσει" με κάθε δυνατό τρόπο! Φυσικά έχουν αντιγράψει και άλλες ποιο κλασσικές εταιρίες..., αλλά η CASIO παραμένει μακράν η αγαπημένη τους!
 


Πρέπει όμως να παραδεκτό οτι υπάρχουν ρολόγια που έχουν σαν σκοπό τους να αποδίδουν μόνο την ώρα/λεπτά/δευτερόλεπτα και τα βασικά στοιχεία όπως χρονομέτρηση, ξυπνητήρι,
ημέρα, ημερομηνία κλπ. Όταν το επιτυγχάνουν και την ίδια στιγμή εμφανίζουν και ένα καλό οπτικό αποτέλεσμα, τότε ίσως να επιτυγχάνουν και με το παραπάνω τον σκοπό τους!
 


ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ
Σε κατηγορίες:

1- Περίεργοι.
Πρόκειται για άτομα που έλκονται από την καθαρή περιέργεια. Επιθυμούν δε να διαμορφώσουν  προσωπική άποψη και να μην στηρίζονται σε οτι διαβάζουν στο διαδίκτυο.
2- Συλλέκτες.
Συνήθως πρόκειται για ανθρώπους που θεωρούν οτι θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον ένα ή και περισσότερα κομμάτια προκειμένου να έχουν καλύψει όλες τις κατηγορίες ρολογιών.
3- Μινιμαλιστές.
Άτομα προσκειμενα στην θεωρία οτι το ρολόι χρειάζεται για να εμφανίζει την ώρα και μόνο.
4- Αντισυμβατικοί.
Με πάγια θεωρία οτι θέλουν να φορούν κάτι που θα τους ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους, ανεξαρτήτως του κόστους αγοράς.
5- Τσιγκούνηδες (ή αλλιώς αυτός που προτιμά να πεθάνει από διάρροια παρά να δώσει 3.5euro για να αγοράσει ένα φάρμακο).
Είναι η κατηγορία των ανθρώπων που πιστεύουν οτι το ρολόι δεν αξίζει αν δεν είναι φθηνό και που σε καμία περίπτωση δεν θα επρόκειτο να δαπανήσουν κάποιο σημαντικό ποσό για την απόκτηση ενός τέτοιου αγαθού.
6- Απελπισμένοι.
Οι μην έχοντας άλλη επιλογή λόγο οικονομικής δυσχέρειας. Η αγορά αυτή είναι τεράστια αφού το σύνολο των πωλήσεων πραγματοποιείται από αυτή την κατηγορία αγοραστικού κοινού.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι εταιρίες δεν επιθυμούν να βελτιώσουν το αισθητικό κομμάτι που αφορά σε συσκευασία / εγχειρίδια κλπ, για να μην χρειασθεί να αυξήσουν το κόστος αγοράς.

ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ
Είναι γεγονός οτι οι Κινέζικες εταιρίες θα πρέπει να κοιτάξουν λίγο το θέμα των ονομάτων που έχουν αποφασίσει να χρησιμοποιούν για επωνυμία επιχείρισης. 

Το βραβείο παράξενου ονόματος κερδίζει η BOAMIGO που αν και έχει κατασκευάσει το F5100 που αποτελεί την καλύτερη και ποιοτικότερη έκδοση ρολογιού που εμφανισιακά προσομοιώνει (όχι στο 100%) το CASIO Mudmaster και φυσικά χωρίς να διαθέτει παρόμοιο μηχανισμό, αλλά με πλήθος άλλων θετικών στοιχείων που καμία άλλη εταιρία δεν έχει συμπεριλάβει στα μοντέλα της...., αλλά παρόλα αυτά το όνομα της εταιρείας κατορθώνει να αποτελεί το μεγαλύτερο μειονέκτημα αφού είναι τουλάχιστον αστείο τόσο σαν γραφή όσο και σαν άκουσμα.
Πραγματικά είναι να αναρωτιέται κανείς, ο κατασκευαστής  δεν έχει συμβούλους;
Δεν βρέθηκε ούτε ένας να του πει το αυτονόητο;

Από την άλλη υπάρχουν τουλάχιστον 30 εταιρίες με μεσαία ή και μεγάλη κατασκευαστική παραγωγή. Παρόλα αυτά όλες επιλεγούν να αναπαράγουν κυρίως την CASIO.

Επίσης κατά καιρούς οι εταιρίες αναθέτουν σε ανεξάρτητους κατασκευαστές την παραγωγή ορισμένων μοντέλων τα οποία:
1ον- Δεν έχουν μεγάλη παραγωγή.
2ον- Κατασκευάζονται για μικρο χρονικό διάστημα, πράγμα που τα καθιστά σπάνια να βρεθούν μετά το πέρας της παραγωγής τους.
Κλασσικό τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το Sharp Shp8934 του οποίου η παραγωγή έχει διακοπεί.

Ενώ ορισμένες κατασκευάστριες εταιρίες όπως η Digitec δεν έχουν παρουσία σε ολες τις πλατφόρμες αγορών όπως ebay, Amazon, Gearbest, Αliexpress αλλά σε ορισμένες ασιατικές πλατφόρμες που απευθύνονται όμως σε πολύ συγκεκριμένες χώρες όπως η Σιγκαπούρη, Ινδονησία, Μαλαισία κλπ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να τα αγοράσει εύκολα.
 


Για παράδειγμα η Digitec έχει χρησιμοποιήσει ένα αρκετά ελκυστικό κουτί συσκευασίας για τα ρολόγια της.

Πχ.


Δεν είναι όμως όλες οι εταιρίες στο ίδιο σημείο, ούτε τα προϊόντα τους ίδια και συγκρίσιμα! Υπάρχει διαβάθμιση ανά ποιότητα που πολλές φορές διαφοροποιείται ανά μοντέλο.
Ενώ υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις εταιρίες που παράγουν αυτόματα ρολόγια  με μεταλλική όμως  κάσα και εκείνες που παράγουν Analog-Digital / LED.

Στην κατηγορία των Digital ρολογιών, τα πρωτεία κατέχει η SKMEI και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες.
 

 

 

 


ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ (module)
Είναι γεγονός οτι είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρει κανείς πληροφορίες για τα module που χρησιμοποιούν!
Οι Ευρωπαϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στα αυτόματα homage έχουν πολύ ποιο εύκολο έργο μιας που έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν μια καλή μηχανή όπως η NH35 ή Miyota 9015 και έτσι να πετύχουν ένα άριστο αποτέλεσμα..., στην περίπτωση όμως του module ενός CASIO τα πράγματα αγριεύουν μιας που δεν υπάρχει παρόμοια επιλογή όπως στα αυτόματα!

Πολλοί μηχανισμοί διαθέτουν Analog και Digital εμφάνιση της ώρας και αναφέρονται σε αυτούς ως "Dual time". Ισχύει με την διαφορά οτι ο μηχανισμός δεν υποστηρίζει την προδιαγραφή του αυτομάτου συγχρονισμού του ψηφιακού panel ανάλογα με την αναλογική ώρα.

Μερικά έχουν την δυνατότητα να ειδοποιούν με ένα beep κάθε 60min.
Ενώ όσο αφορά το backlight στα περισσότερα μοντέλα είναι καλό και δυνατό.

Ένα επίσης σημαντικό θέμα είναι οτι τα digital δεν μπορούν να έχουν την ίδια επιτυχία με τα αυτόματα homage του εμπορίου λόγω του οτι οι μηχανές που χρησιμοποιούν είναι οι
περισσότερες με γιαπωνέζικες μηχανές αλλά αρκετά παλιές, υπάρχουν μερικές κινέζικες και Taiwan, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να έχουν τις ίδιες λειτουργίες με τα
γνωστά module της CASIO..., και εκεί φυσικά αρχίζει ο αυτοσχεδιασμός που πολλές φορές δεν είναι επιτυχημένος!

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Στο παρακάτω μοντέλο το camouflage έχει επιτευχθεί με χρήση επιφανειακής βαφής. Για αυτό και δεν είμαι καθόλου σίγουρος για την ανθεκτικότητα του.
 


ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΛΙΚΩΝ
- Στα Military/Tactical/Sport: Το σώμα είναι κατασκευασμένο από πλαστικό, το case back είναι 304 stainless steel, ενώ το strap είναι PU.
- Στα Dress/Diver/Aviator: Στις ποιο οικονομικές σειρές χρησιμοποιείται 304 Stainless Steel, ενώ στις ποιο ακριβές είναι πάντα 316L Stainless Steel.

Όμως μεγάλη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι υποψήφιοι αγοραστές όταν επιθυμούν να αγοράσουν προϊών που στην ουσία δεν είναι Stainless Steel αλλά επιμεταλλωμένο!
Η αντοχή αυτών των ρολογιών στην διάβρωση είναι μηδενική ενώ οι αγοραστές πρέπει να προσέχουν για πιθανές δερματικές αντιδράσεις.

ΣΧΕΔΙΑΣΗ & ΕΜΦΑΝΙΣΗ
Παρότι οι περισσότερες εταιρίες έχουν σαν αγαπημένη τους έμπνευση την αντιγραφή των σχεδίων της CASIO, δεν μπορώ να κρύψω το γεγονός οτι πολλά σχεδία των Κινέζων κατασκευαστών όχι υποχρεωτικά από την ίδια εταιρία, έχουν ιδιαιτέρως εντυπωσιακή εμφάνιση, γεγονος που πραγματικά ξαφνιάζει ευχάριστα.
Μπορεί το βασικό σχέδιο να είναι 80% αναπαραγωγή, ωστόσο η προσαρμογή αφήνει μια πολύ θετική εντύπωση.

Βέβαια σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσω οτι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση με τα αντίστοιχα μοντέλα της CASIO..., θα ήταν τουλάχιστον ιεροσυλία!
Όμως δεν μπορώ να παραβλέψω κάποια δεδομένα που έχουν να κάνουν με το εύρος τιμής και σχέση τιμής/ποιότητας σε σχέση με το τελικό παραγόμενο αποτέλεσμα.Αν ο πελάτης έχει σαν απαίτηση από το ρολόι του, απλά να του εμφανίζει τις πολύ βασικές πληροφορίες, τότε με βάση αυτή την ανάγκη θα υπάρχει πλήρης ικανοποίηση.
 


Τώρα αν ο πελάτης επιθυμεί εξειδικευμένες πληροφορίες όπως GPS, Αλτίμετρο, Βαρόμετρο, Υψόμετρο, Θερμόμετρο, Παλίρροια ή φάσεις σελήνης κλπ. τότε το μόνο σίγουρο είναι οτι οι ανάγκες του αυτές δεν πρόκειται να καλυφθούν! Εκεί θα πρέπει να επιλέξει κατασκευαστή από Ιαπωνία.

Ένα πολύ γενικό κοινό χαρακτηριστικό είναι οτι η πλειοψηφία των digital ρολογιών είναι από 45 έως 56mm και για πολύ κόσμο αυτό είναι ένα ελκυστικό στοιχείο από μόνο του!
 


Πολλά μοντέλα έχουν απίστευτα ποιοτικό PU strap, ενώ οι χρωματικές επιλογές είναι πολλές και χάρμα οφθαλμών!
 

 


Θα αναφέρω μόνο μερικά παραδείγματα από διαφορετικές μάρκες και μοντέλα που είναι ιδιαιτέρως καλαίσθητα!
Βεβαία το γούστο είναι πάντα υποκειμενικό!
 
ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ - QC (Quality control)
Σε αρκετά ρολόγια, αλλά όχι όλων των κατασκευαστών, υπάρχει αυτοκόλλητη ετικέτα του QC και με εκτυπωμένη την ημερομηνία που πέρασε από έλεγχο!!!, αλλά φυσικά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος οτι πραγματικά έχουν ελεγχθεί και οτι το αυτοκόλλητο δεν έχει τοποθετηθεί απλά για εφέ!

ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ & ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
Σχεδόν όλες οι εταιρίες αποστείλουν το ρολόι χωρίς το ΟΕΜ κουτί το οποίο εμπορεύονται ξεχωριστά. Ορισμένες πλατφόρμες διαδικτυακού εμπορίου παρέχουν την δυνατότητα
ταυτόχρονης αγοράς κουτιού και ρολογιού σαν πακέτο, έναντι ενός μικρότερου τιμήματος σε σχέση με το αν αγόραζε κανείς το κουτί ξεχωριστά.

Το κόστος ενός κουτιού ξεκινά από 3.50 έως 5 euro με δωρεάν τα μεταφορικά. Και περιλαμβάνει ένα εξωτερικό χαρτονοειδές κουτί με τυπωμένη την επωνυμία της εταιρίας, το κυρίως μεταλλικό κουτί με το foam που συγκρατεί το ρολόι.

Πολύ σπάνια θα δείτε και αποκλειστικά OEM χαρτονοειδές κουτί χωρίς την παραμικρή παρουσία μετάλλου. Προσωπικά δεν το συνιστώ.
Οι περισσότεροι αν δεν αγοράσετε το κουτί θα αποστείλουν την παραγγελία κάνοντας χρήση ενός απλού πλαστικού εύκαμπτου φακέλου με χρήση κάποιου προστατευτικού υλικού που θα περιβάλει μόνο το σώμα του ρολογιού!

Τα περισσότερα ρολόγια από SKMEI, SMAEL, SANDA, BOAMIGO διαθέτουν μια προστατευτική διάφανη πλαστική συσκευασία που καλύπτει ολόκληρο το ρολόι, Τόσο το dial όσο και το καπάκι διαθέτουν πλαστικές μεμβράνες. Στο buckle ανάλογα με την εταιρία υπάρχει πλαστικό ή χαρτονένιο Τag.

Ενώ διπλωμένο σε ορθογώνιο σχήμα θα βρείτε ένα φυλλάδιο στα Κινέζικα/Αγγλικά με οδηγίες για το πως γίνεται ο προγραμματισμός του module. Μην το χάσετε γιατί θα δυσκολευτείτε πολύ μιας που δεν έχει καμία ομοιότητα χειρισμού με τα αντίστοιχα Ιαπωνικά digital ρολόγια.

ΚΟΣΤΟΣ ΑΓΟΡΑΣ
Οι τιμές είναι εξαιρετικά χαμηλές και ανάλογα από που προτιμήσει να αγοράσει κάποιος, μπορεί να είναι ακόμα χαμηλότερες!
Σε γενικές γραμμές στα analog-digital ρολόγια οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 30euro ακόμα και από το Amazon.
Στα αυτόματα οι τιμές κυμαίνονται από τα 30euro (ανάλογα με την ποιότητα και την μάρκα) και φθάνουν έως τα 190euro χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το κόστους για δασμούς (τελωνείο).

ΘΕΤΙΚΑ / ΑΡΝΗΤΙΚΑ
Φυσικά και ισχύει το "οτι πληρώσεις παίρνεις". Απλά μερικές φορές μπορεί αυτό και να αρκεί.

Θετικά:
- Εξαιρετικά χαμηλή τιμή.
- Εμφάνιση / παρουσία.
- Μέγεθος από 45 έως 60mm (για κάποιους αυτό μπορεί να είναι αρνητικό!).
- Εύκολη χρήση με μηδενική πολυπλοκότητα.
- Αντοχή στην απλή κολύμβηση επιφανείας.
- Αξιοπρεπέστατο EL Backlight.
- Βολικό και πρακτικό PU strap.
- Μεγάλη ποικιλία σε χρωματικές επιλογές.

Αρνητικά:
- Εταιρίες μεσαίας εμπορικής ποιότητας.
- Ανύπαρκτα ανταλλακτικά ή αξεσουάρ.
- Χρήση πολύ απλών/βασικών μηχανισμών (module).
- Οποιαδήποτε ζημιά σημαίνει και πλήρης αντικατάσταση. Αν για παράδειγμα κοπεί το strap, αυτό σημαίνει οτι θα πρέπει να αντικατασταθεί ολόκληρο το ρολόι.
- Αμφίβολο QC.
- Χαμηλή υδατοστεγανότητα από 30 έως 50m, που πρακτικά σημαίνει απλή/βασική επαφή με το υγρό στοιχείο.
- Παντελής έλλειψη πρωτοτυπίας. Το 99% της παραγωγής αποτελεί αντιγραφή των σχεδίων της CASIO.
- Επιλογή ανά μοντέλο και όχι ανά εταιρία. Δυστυχώς υπάρχει το παράδοξο ορισμένα μοντέλα της ίδιας εταιρίας να είναι πολύ κακής ποιότητας, ενώ κάποια άλλα να είναι άριστα!!! Δεν υπάρχει λογική σε αυτό!

ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
Η επιλογή πωλητή είναι το Α και το Ω! Θέλει ιδιαίτερη προσοχή  σε ποιον θα εμπιστευτείτε τα χρήματα σας! Το πρόβλημα δεν είναι οτι υπάρχει κίνδυνος απώλειας χρημάτων, αλλά χρόνου!
Προτιμήστε πωλητές που εμπορεύεται κατά πλειοψηφία ρολόγια, αλλιώς κινδυνεύετε να αγοράσετε οτι έχει ο πωλητής σε stock από επιστροφές!

- Amazon: Μικρή ποικιλία, ιδιαίτερα υψηλές τιμές που σε ορισμένες περιπτώσεις η διαφορά αγγίζει ακόμα και το διπλάσιο της αξίας σε σχέση με άλλες πλατφόρμες.
- ebay: Μεγάλη ποσότητα,  όχι όλες οι μάρκες/μοντέλα.
- Dhgate: Μικρή ποικιλία. (Δεν προτιμήθηκε)
- Gearbest: Ικανοποιητική ποσότητα/ποικιλία, όχι όλες οι μάρκες/μοντέλα.
- Αliexpress: Τεράστια ποσότητα σε μάρκες/μοντέλα, διαθέσιμα σχεδόν τα πάντα.

Έχω αποκτήσει καλή εμπειρία αγοράζοντας από όλες τις πλατφόρμες -πλην του Dhgate.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Δεν συνηθίζω να κάνω τόσο αναλυτικές παρουσιάσεις. Αλλά θεωρώ οτι άξιζε τον κόπο μιας που όπως διαπιστώνω δεν υπάρχει σχετική βιβλιογραφία.
Επίσης να τονίσω οτι οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται στο θέμα δεν είναι όλες από τα ρολογια που αγόρασα.

Έχω προμηθευτεί συνολικά 10 τεμάχια όσα δηλαδή αγόρασαν όλα τα παιδιά μαζί. Όπως τους υποσχέθηκα πήρα όλα τα ρολόγια που αγόρασαν και εκείνοι! Πάντως έχει μεγάλη πλάκα η
όλη κατάσταση!

Ευχαριστήθηκα πραγματικά και τις 10 αγορές που έκανα! Δεν τελείωσα όμως με αυτή την κατηγορία..., μιας που θέλω να έχω πλήρη άποψη και των υπολοίπων modules! Οπότε με έναν
πρόχειρο υπολογισμό εκτιμώ οτι θα πρέπει να αγοράσω γύρω στα 40 ακόμα. Δεν θεωρώ οτι είναι κάτι υπερβολικό.

Αν υπάρχει ενδιαφέρον..., πολύ ευχαρίστως να προχωρήσω στην αναλυτική παρουσίαση των 10 ρολογιών.


Η παρουσίαση ήταν μια ευγενική προσφορά του:


Σας ευχαριστώ,

4
Ρολόγια χειρός και τσέπης / CASIO G-SHOCK GX56BB-1DR
« στις: Ιούλιος 28, 2018, 09:31:17 μμ »


Καλησπέρα σε όλους,

Είναι αρκετός καιρός που έψαχνα ένα επιχειρησιακό ρολόι χαμηλής ορατότητας και με δυνατή παρουσία!
Έτσι Θα επιθυμούσα να σας παρουσιάσω το εκπληκτικό CASIO G-SHOCK GX56BB-1DR.

Advert:


Specs:

- Tough Solar Power
- Shock Resistant
- 200M Water Resistant
- Mud Resistant
- Full Auto EL Backlight with Afterglow
- World Time
- 31 times zones (48 cities + UTC), city code display, daylight saving on/off
- 4 Daily alarms and 1 Snooze Alarm
- Hourly time signal
- 1/100 second stopwatch
- Measuring capacity: 23:59'59.99""
- Measuring mode: Elapsed time, split time, 1st-2nd place times
- Countdown Timer
- Measuring unit: 1 second
- Countdown Range: 24 hours
- Countdown start time setting range: 1 minute to 24 hours (1-minute incremants and 1-hour increments)
- Full auto-calendar (pre-programmed until the year 2099)
- 12/24 hour formats
- Button operation tone on/off
- Accuracy: ± 15 seconds per month
- Battery power indicator
- Power saving function
- Storage battery: Solar rechargeable battery
- Approx. battery life: 11 months on full charge (without further exposure to light)
- Module: 3221
- Released: August 2016
- Band Length: 150mm - 220mm
- Size of case / total weight: 55.5 x 53.6 x 17.5mm / 88g

Promo:
Φωτογραφικό υλικό:
Επίλογος:


Η παρουσίαση ήταν μια ευγενική προσφορά του:


Σας ευχαριστώ,

5
Ρολόγια χειρός και τσέπης / CASIO WORLD TIME AE-1200WHD-1AVEF
« στις: Ιούλιος 10, 2018, 03:52:38 μμ »


Καλησπέρα σε όλους,

Καθώς περνώ ακόμα την CASIO φάση μου, έπεσα πάνω σε ενα μοντέλο που απέχει παρασάγγας από τα δικά μου standards, παρόλα αυτά μου έκανε μεγάλη και θετική εντύπωση η retro εμφάνιση του. 
Πρόκειται για το CASIO WORLD TIME AE-1200WHD-1AVEF.

Φυσικά όπως γνωρίζετε αν κάτι μου αρέσει τότε δεν θα διστάσω να το αγοράσω ακόμα και αν είναι σχεδόν βέβαιο οτι θα χρησιμοποιηθεί ελάχιστα ή και καθόλου!

Αυτό που μου αρέσει ποιο πολύ σε αυτό το σχέδιο είναι η εμφανέστατη ομοιότητα με το κλασσικό SEIKO G757Φωτογραφίες από το διαδίκτυο.

Φυσικά το μεγαλύτερο σοκ ήρθε όταν συνειδητοποίησα οτι για πρώτη φορά είδα homage του homage!!!! Και δεν είναι άλλο από την Skmei (China) που αντέγραψε την CASIO λανσάροντας το παρακάτω και μάλιστα σε αρκετές εκδόσεις!!!!


Τι να πει κανείς!   :)

Specs:
https://www.casio-europe.com/euro/products/watches/collection/ae-1200whd-1avef/

Advert:


Promo:
Φωτογραφικό υλικό:


Επίλογος:


Σας ευχαριστώ,

6
Ρολόγια χειρός και τσέπης / CASIO G-SHOCK GW-M5610-1ER
« στις: Ιούλιος 02, 2018, 12:06:05 πμ »


Καλημέρα σας,

Ήρθε η στιγμή να σας παρουσιάσω το τελευταίο απόκτημα της συλλογής, που είναι το κλασσικό CASIO G-SHOCK GW-M5610-1ER

Advert:


Promo:


G-Shock Non-Stop Solar Power Technology:


<object codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=8,0,0,0" type="application/x-shockwave-flash" data="http://www.youtube.com/v/GUG_7yFVW9g" width="425px" height="350px"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/GUG_7yFVW9g" /><param name="wmode" value="transparent" /><param name="allowScriptAccess" value="never" /><param name="pluginspage" value="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer"></object>


Specs:
https://www.casio-europe.com/euro/products/watches/g-shock/gw-m5610-1er/

CASIO Store:
https://www.g-shock.eu/euro/watches/original/gw-m5610-1er/

Manual (PDF):
http://support.casio.com/en/manual/009/qw3159.pdf

Φωτογραφικό υλικό:
Επίλογος:


Η παρουσίαση ήταν μια ευγενική προσφορά του:Σας ευχαριστώ,

7
Ρολόγια χειρός και τσέπης / PAGANI DESIGN PD-1617 (Green)
« στις: Ιούνιος 20, 2018, 10:42:15 μμ »


Καλησπέρα σε όλους,

Θα επιθυμούσα να σας παρουσιάσω το PAGANI DESIGN PD-1617 (Green)
Την παρουσίαση της αντίστοιχης μπλε έκδοσης, μπορείτε να την βρείτε εδώ

Advert:

 
Promo:
Φωτογραφικό υλικό:
Οι φωτογραφίες σε εσωτερικό χώρο το αδικούν πολύ!

Επίλογος:


Σας ευχαριστώ,

8
Ρολόγια χειρός και τσέπης / CASIO G-Shock G-9000-1VER Mudman
« στις: Ιούνιος 14, 2018, 12:34:37 πμ »


Καλημέρα σε όλους,

Η CASIO φάση συνεχίζεται και εμπλουτίζεται με το καταπληκτικό CASIO G-Shock G-9000-1VER Mudman

Έτσι με χαρά σας παρουσιάζω το τελευταίο απόκτημα της συλλογής μου.

Advert:


Promo:
Φωτογραφικό υλικό:


Επίλογος:


Σας ευχαριστώ,

9
Επιλογή-Αγορά ρολογιού / Ποιο από τα τρία;
« στις: Ιούνιος 04, 2018, 06:06:52 μμ »
Καλησπέρα,

Έφτασε η ώρα για ένα ποιο κλασσικό μοντέλο.
Για αυτό και η γνώμη σας θα μου φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμη!   

Οι επιλογές είναι οι εξής:

CASIO G-SHOCK DW-5600E-1VER
Το κλασσικό μπαταρίας στα 44mm.CASIO G-SHOCK G-5600E-1DR
Στα 44mm, αλλά διαθέτοντας Tough Solar.CASIO G-SHOCK GW-M5610-1ER
Και αυτό στα 43mm, αλλά διαθέτοντας Tough Solar αλλά και Multiband 6.

 
Η αγορά θα γίνει από Ελλάδα (αν υπάρχει ετοιμοπαράδοτο) ή από Ευρώπη, γιατί έχω σιχαθεί το τελωνείο!

Σας ευχαριστώ,

10
Ρολόγια χειρός και τσέπης / PAGANI DESIGN
« στις: Μάιος 31, 2018, 11:56:09 μμ »


Καλημέρα σε όλους,

Είπα να κάνω μια μικρή παύση από την CASIO φάση μου, για να σας παρουσιάσω το απροσδόκητα καλό PAGANI DESIGN PD-1617 (Blue)!!!
Η σχεδίασή του "προσομοιώνει" το πασίγνωστο TAG Heuer Aquaracer Calibre 5.

Η υλοποίηση του PD-1617, μη αναμενόμενη ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες! 
Ο κατασκευαστής έχει δώσει αρκετά θετικά στοιχεία όπως:
- Κεραμικό Bezel.
- Bezel μονής κατεύθυνσης και χωρίς τζόγο κατά την κίνηση.
- Αυτόματη μηχανή SeaGull ST6 (στα 21.600Bph) με δυνατότητα φόρτισης τόσο από την κορώνα όσο και με την κίνηση.
- Εγχάρακτη Βιδωτή κορώνα.
- Εγχάρακτο βιδωτό καπάκι.
- Solid μπρασελέ με εγχάρακτο logo στο clasp.
- Αξιοπρεπέστατη συσκευασία που περιλαμβάνει -Εγχειρίδιο, -Εγγύηση, -Tag, -Πανάκι καθαρισμού.
Αξίζει να σημειωθεί η εργοστασιακή χρήση προστατευτικών ζελατινών στο μπρασελέ, Clasp, καθώς και στο καπάκι!

Advert:


Promo:
Φωτογραφικό υλικό:


Επίλογος:
Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας,

11


Καλημέρα σε όλους,

Δεν έχει περάσει λίγος καιρός από την παρουσίαση του CASIO G-Shock MT-G GC-2000-1A... και υπάρχει συνέχεια!
Έτσι λίγο μετά την αγορά του πρώτου μου MT-G GC-2000, αποφάσισα να βρω το αντίστοιχο μοντέλο στην μπλε έκδοση (Marine blue).

Φυσικά το μπλε είναι αρκετά δύσκολο να βρεθεί... και να βρεθεί σε συλλεκτική κατάσταση NOS ή ΝΙΒ με κουτιά/χαρτιά/tag, τα πάντα. Μετά από πολύ κόπο βρέθηκε σε συλλέκτη του εξωτερικού σε κατάσταση NIB, φυσικά μετά από παραγγελία εύρεσης που έδωσα σε μεσολαβητή.
Εννοείται οτι όλα αυτά έχουν ένα extra κόστος. Δεν πειράζει όμως μιας που όπως αποδείχτηκε τα αξίζει και με το παραπάνω τα χρήματα που μου κόστισε.

Οι διαφορές που έχουν η black έκδοση από την Marine Blue είναι οι εξής:
- Στην black έκδοση ο δείκτης της ώρας είναι χρώματος πορτοκαλί ενω στο Marine blue είναι χρώματος λευκού/ασημένιου.
- Στην black έκδοση τα σημεία της ώρας απεικονίζονται μόνο με παύλες, ενώ το Marine blue έχει τελείες και στα σημεία της ώρας 12,3,6,9 φέρει αριθμούς.

Αξίζει να αναφέρω οτι και τις δυο εκδόσεις αποτελούν την ποιο μικροκαμωμένη/λεπτοκαμωμένη G-Shock έκδοση με μπρασελέ που έχει υπάρξει ποτέ!
- Είναι κατασκευασμένο στην Ιαπωνία (1999).
- Είναι G-Shock.
- Διαθέτει υδατοστεγανότητα στα 200m.
- Είναι Antimagnetic.
- Έχει βιδωτή κορώνα.

Advert:


Ακολουθούν φωτογραφίες του ύπερ-sexy CASIO G-SHOCK MT-G GC-2000-2BVER

Φωτογραφικό υλικό:


Επίλογος:
Τα δυο αδελφάκια δίπλα-δίπλα!


Σας ευχαριστώ,

ΥΓ. Δεν έχω ακόμα τελειώσει με την CASIO φάση μου... σύντομα..., θα ακολουθήσουν και άλλα! ;)

12
Ρολόγια χειρός και τσέπης / CASIO DW-290-1V
« στις: Μάιος 16, 2018, 08:53:51 μμ »


Καλησπέρα σε όλους,

Με ιδιαίτερη χαρά σας παρουσιάζω το ποιο τελευταίο (και ποιο οικονομικό) ρολόι της συλλογής μου ένα CASIO DW-290-1V... και επειδή δεν μου αρέσει να τα ξεχωρίζω με βάση την αξία τους, θα προβώ στην παρουσίαση του!

Το μοντέλο αυτό δεν το ήξερα μέχρι που πρόσφατα το είδα να το φορά ένας φίλος που του αρέσουν τα CASIO. Μου έκανε εντύπωση το σχήμα της κάσας και άρχισε να μου αρέσει. Μέσα σε 10λεπτα έκανα την αγορά από το κινητό και δεν το μετάνιωσα! Βέβαια μπορεί να μην έχει τις διαστάσεις που μου ταιριάζουν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να πω οτι δείχνει μικρό, από την άλλη εκπέμπει έναν vintage χαρακτήρα που μου αρέσει.

Και επειδή το τελευταίο διάστημα αγοράζω οτι δεν μου άρεσε ή οτι ποιο παράξενο υπάρχει στην αγορά, νομίζω οτι ήρθε στην ποιο κατάλληλη στιγμή!

Η CASIO φάση συνεχίζεται.... και έπεται και τρελή συνέχεια... :)

Advert:


Φωτογραφικό υλικό:


Επίλογος:


Σας ευχαριστώ,

13
Ρολόγια χειρός και τσέπης / CASIO G-SHOCK GA-100L-2AER
« στις: Μάιος 11, 2018, 09:31:00 μμ »


Καλησπέρα σε όλους,

Θα επιθυμούσα να σας παρουσιάσω την ποιο πρόσφατη προσθήκη στη συλλογή μου που είναι ένα... CASIO G-SHOCK GA-100L-2AER.

Καλοκαιρινό, δροσερό, προσφέρει ένα ευχάριστο αποτέλεσμα.
Η επιλογή των χρωμάτων είναι το δυνατό χαρακτηριστικό του.

Advert:


Promo:
Φωτογραφικό υλικό:
Επίλογος με μια λαμπερή νότα από Ελλάδα και Σαντορίνη:


Σας ευχαριστώ,

ΥΓ. Η CASIO φάση που περνώ δεν έχει τελειώσει...

14
Επιλογή-Αγορά ρολογιού / Ποιο από τα δυο CASIO...
« στις: Μάιος 05, 2018, 01:39:15 πμ »
Βρίσκομαι ανάμεσα στα δυο:

CASIO G-Shock Gulfman G-9100-1ER


και το:

CASIO G-Shock Mudman G-9000-1VER


Υπάρχει κάποιος που να είχε και τα δυο; για να μας πει ποιο από τα δυο θα προτιμούσε και γιατί!
Εναλλακτικά αν κάποιος είχε ή έχει στην κατοχή του κάποιο από αυτά, να μας πει αν ήταν ικανοποιημένος ή αν έχει εντοπίσει κάποιο αρνητικό σημείο που συνήθως το ανακαλύπτει κανείς μετά την αγορά.

Εννοείται πως όλες οι απόψεις είναι ευπρόσδεκτες.


15
Ρολόγια χειρός και τσέπης / ORIENT Symphony FER27008W0
« στις: Μάιος 04, 2018, 09:38:25 μμ »


Καλησπέρα σε όλους,

Σας παρουσιάζω μια πρόσφατη προσθήκη στη συλλογή μου, το γνωστό και κλασσικό ORIENT Symphony FER27008W0.
Η εταιρία γνωστή σε όλους μας, η ποιότητα του συγκεκριμένου μοντέλου αναμενόμενη και σε ανταγωνιστική τιμή.

Το λευκό dial είναι κατά την γνώμη μου ένα από τα ποιο καλοσχεδιασμένα που έχω δει σε αυτή την απόχρωση και σίγουρα αποτελεί ένα από τα δυνατά σημεία του.

Καθοριστικό ρόλο στην απόφασή μου έπαιξε μια φωτογραφία μέλους που είδα. Είναι γεγονός οτι εντυπωσιάζομαι εύκολα και ενεργώ πάντα ενστικτωδώς.

Advert:


Promo:


Φωτογραφικό υλικό:
Τεχνικά χαρακτηριστικά / Specs:
https://www.orientwatchusa.com/shop/mens-watches/fer27008w0/

Επίλογος:


Σας ευχαριστώ,

16
Ρολόγια χειρός και τσέπης / CASIO G-Shock MT-G GC-2000-1A
« στις: Απρίλιος 28, 2018, 11:12:01 μμ »


Καλησπέρα,

Σήμερα θα έχουμε ένα "Blast from the Past" και συγκεκριμένα από το 1999.

Με χαρά σας παρουσιάζω το CASIO G-Shock MT-G GC-2000-1A (Μαύρη έκδοση).
Το ρολόι αγοράστηκε NIB από συλλέκτη και είναι πραγματικά σε άριστη κατάσταση παρά τα 17 χρόνια του. Είναι ειδική παραγγελία στην πωλητή μου στο εξωτερικό και είναι το
πρώτο από τα δυο που συνολικά παρήγγειλα. Το άλλο είναι η Marine blue έκδοση!

Advert:


Φωτογραφικό υλικό:


Επίλογος:


Σας ευχαριστώ,

17
Ρολόγια χειρός και τσέπης / Gigandet Speed Timer Chronograph G7-006
« στις: Απρίλιος 21, 2018, 04:09:27 μμ »


Καλησπέρα σε όλους,

Θα ήθελα να σας παρουσιάσω ένα μοντέλο μιας Γερμανικής εταιρείας που δεν είναι πολύ δημοφιλής! Καταβάλλει όμως φιλότιμες προσπάθειες να πάρει ένα μέρος της αγοράς.
Το όνομα αυτής Gigandet.

Το μοντέλο που θα σας παρουσιάσω είναι το Speed Timer Chronograph G7-006 που σχεδιαστικά θυμίζει 70-80s.
Το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό για τα δεδομένα μιας μικρής εταιρείας.

- Η μηχανή του είναι μια Miyota Cal.6S21.
- Το κρύσταλλο είναι κλασσικό Mineralglas.
- Η luminova αν και υπάρχει είναι αδύναμη.
- Το bezel όπως στους περισσότερους μή καταδυτικούς χρονογράφους είναι σταθερό.
- Το case είναι βουρτσισμένο. Μόνο το πίσω μέρος του ρολογιού είναι γυαλισμένο.
- Η κορώνα είναι κουμπωτή, γυαλισμένη με εγχάρακτο το λογότυπο της εταιρείας.
- Το case back είναι βιδωτό με εγχάρακτο ιστιοφόρο πολεμικό πλοίο εποχής.
- Τα pushers είναι γυαλισμένα.
- Τα Lugs βρίσκονται στην χαμηλότερη δυνατή θέση και με μεγάλη κλίση, παρέχοντας την καλύτερη δυνατή εφαρμογή.
- Το OEM λουράκι είναι μαύρο δερμάτινο με πορτοκάλι γαζιά. Στο πίσω μέρος του του λουράκι αναγράφει το όνομα της εταιρείας. Το buckle φέρει εγχάρακτη την ονομασία της εταιρείας.

Γενικό συμπέρασμα:
Οπτικά όμορφο αποτέλεσμα με καλό φινίρισμα. Μεγίστη δυνατή σχέση απόδοσης/τιμής. Το ρολόι αγοράστηκε από το διαδικτυακό κατάστημα της κατασκευάστριας εταιρείας στο Amazon και προσωπικά πιστεύω οτι για αυτή την τιμή το αποτέλεσμα θα ικανοποιήσει.

Κάπου είχα διαβάσει..., δεν θυμάμαι σε ποιο forum και ποιο ήταν το άτομο που το είπε, αλλά απαντούσε σε ένα άλλο μέλος και χαρακτηριστικά του έγγραφε να μην πάρει την "κουκουβάγια"! Χαχα..
Η έκφραση αυτή μου έκανε μεγάλη εντύπωση και αν και πετυχημένη με έκανε να αναρωτηθώ αν έχω στη συλλογή μου κάτι παρόμοιο! Φυσικά δεν είχα και για αυτό κάτι έπρεπε να γίνει!

Έτσι "Μεθ' Ορμής Ακαθέκτου" έπραξα τα δέοντα!

Advert:


Φωτογραφικό υλικό:


Επίλογος:


Σας ευχαριστώ,

18
Ρολόγια χειρός και τσέπης / CITIZEN BN2021-03E Promaster Aqualand
« στις: Απρίλιος 13, 2018, 05:15:58 μμ »


Με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνω την απόκτηση του φανταστικού CITIZEN BN2021-03E Promaster Aqualand.

Πρόκειται για ένα καταπληκτικό κομμάτι που αιχμαλωτίζει το βλέμμα! Συνδυάζει ποιότητα, τεχνολογία και πρακτικότητα.
Κυριολεκτικά δεν χορταίνεις να το περιεργάζεσαι.

Μοναδική σχεδίαση με ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά που το καθιστούν μια από τις καλύτερες επιλογές υψηλών προδιαγραφών.

Μια καινοτόμα πρόταση που χαράζει πορεία χωρίς ανταγωνισμό. Η CITIZEN στην καλύτερη στιγμή της!Promo Video:
<object codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=8,0,0,0" type="application/x-shockwave-flash" data="http://www.youtube.com/v/BHrbdOTgBDo" width="425px" height="350px"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/BHrbdOTgBDo" /><param name="wmode" value="transparent" /><param name="allowScriptAccess" value="never" /><param name="pluginspage" value="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer"></object>


Σελίδα κατασκευαστή / Specs:
https://us.citizenwatch.com/us/en/mens-promaster-aqualand-200m-depth-meter/BN2029-01E.html

Advert:


Promo:


Φωτογραφικό υλικό:


Οι τέσσερις ιππότες:


- Πρόσφατα αγόρασα και τους ειδικούς προσαρμογείς προκειμένου να μπορώ να χρησιμοποιήσω 22mm Rubber strap.


Επίλογος:


Το παρόν άρθρο είναι μια ευγενική χορηγία του:


Σας ευχαριστώ,

19
Ρολόγια χειρός και τσέπης / CASIO
« στις: Απρίλιος 10, 2018, 12:08:05 πμ »
CASIO G-Shock GC-2000-1A από το μακρινό 1999!


20
Ρολόγια χειρός και τσέπης / Precista PRS-18Q COSC
« στις: Μάρτιος 30, 2018, 08:46:18 μμ »


Καλησπέρα σε όλους,

Θα επιθυμούσα να σας παρουσιάσω το νέο Precista PRS-18Q COSC. Στο παρελθόν είχα το προηγούμενο μοντέλο το οποίο και έδωσα.
Για έναν όμως εντελώς ανεξήγητο λόγο αποφάσισα να το ξανά αγοράσω, παροτι είχα επανειλημμένως δηλώσει πως δεν πρόκειται να το κάνω ΠΟΤΕ. Ίσως για αυτό λένε ποτέ μην λες ποτέ!

Όταν πήρα την απόφαση για την αγορά, νόμιζα οτι θα αρκούσε να κάνω την παραγγελιά μέσα από τον ιστότοπο της TimeFactors. Αμ, δε! Βλέπετε υπολόγισα χωρίς τον ξενοδόχο.
Με το που προσπαθώ να προσθέσω το προϊόν στο καλάθι εμφανίζεται το εξής μήνυμα.Σε καθημερινή βάση και σε διάφορες στιγμές της ημέρας έκανα έναν ελέγχο για το πότε θα είναι διαθέσιμο. Αποτέλεσμα μηδέν. Τότε είναι που στέλνω ενα email ρωτώντας πότε υπολογίζουν να
έχουν απόθεμα και η απάντηση που έλαβα ήταν κάτι παραπάνω από σοκαριστική! Ούτε λίγο ούτε πολύ με ενημέρωναν οτι υπολόγιζαν να έχουν απόθεμα μετά από δυο εβδομάδες στην
καλύτερη περίπτωση!

Φυσικά όπως ήταν αναμενόμενο αυτό δεν έγινε και μετά απο πολλές συνεννοήσεις έλαβα μια διαβεβαίωση οτι στις 26 Μαρ. θα άνοιγαν τις παραγγελίες!
ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ.... ξεκίνησα από τις 06:00am την εντατική παρακολούθηση του site και ήμουν ο πρώτος που έκανε παραγγελία! Λίγα λεπτά μετά από την δική μου παραγγελία έκλεισε
ξανά και είναι σε αυτή την κατάσταση μέχρι και σήμερα που γράφω.

Advert:


Specs:


Σελίδα κατασκευαστή:
http://www.timefactors.com/precistaprs18cosc.htm

Οι ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο είναι:
- Η πιστοποίηση COSC.
- Στο dial κάτω από το λογότυπο Presicta υπάρχει η αναγραφή "Certified Chronometer".
- Κάτω από την θέση 6 του dial δεν υπάρχει ποια το "Great Britain" αλλα το "Swiss Made".

Η συσκευασία περιλαμβάνει:
- Θήκη ταξιδίου δυο θέσεων.
- Πανάκι καθαρισμού.
- Βασικό εγχειρίδιο χρήσης
- Κάρτα εγγραφής

Ενώ στα συνοδευτικά έγγραφα:
- Πιστοποίηση COSC μαζί με τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Το ρολόι φέρει προστατευτικές ζελατίνες στο κρύσταλλο και στο πίσω καπάκι.
Το ΝΑΤΟ που φέρει το ρολόι είναι Γκρίζου χρώματος.

Η συσκευασία που έχει επιλέξει η TimeFactors για να αποστείλει το πακέτο είναι άριστης ποιότητας.

Φωτογραφικό υλικό:
Επίλογος:
Μαζί με το ρολόι προμηθεύτηκα και δυο NATO σε πράσινο και μαύρο χρώμα.


Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας,

Σελίδες: [1] 2 3