Λίγα λόγια για την ιστορία της εταιρίας.
Δε χρειάζεται φυσικά να αναλύσουμε το τι σημαίνει η πόλη Glashuette για τη γερμανική και την παγκόσμια ωρολογοποιία. Απλώς να αναφέρουμε ότι ο Ferdinand Adolph Lange και οι γιοί του ξεκίνησαν την ωρολογιακή ιστορία της το 1845, όταν υπογράφηκε συμβόλαιο με την κυβέρνηση της Σαξονίας ώστε να δημιουργήσουν ένα εργοστάσιο ωρολογοποιίας στην πόλη.
Η ιστορία της Nomos ξεκινάει μετά την επανένωση της Γερμανίας, όταν ο Roland Schwertner φθάνει στην πόλη -χωρίς να κατάγεται ή να έχει άλλη σχέση με αυτήν- παρακινημένος από την ιστορία της. Σύμφωνα με το θρύλο, στην αρχή η εταιρία έπρεπε να μοιράζεται τον τηλεφωνικό της αριθμό με το τοπικό καφέ -τότε χρειάζονταν τέσσερα χρόνια για κάθε νέα τηλεφωνική σύνδεση. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τα προβλήματα στην εξεύρεση κεφαλαίων, το εγχείρημα προχωράει.
Το μοντέλο-σύμβολο της εταιρίας είναι το Tangente. Στυλιστικά έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του '20, όταν το κίνημα του Bauhaus -με κύριο εκφραστή τον Walter Gropius-προβάλλει τη σχεδίαση προϊόντων λειτουργικών, παράλληλα όμως και αισθητικά απαιτητικών. Κύριο ρόλο στην ιστορία της Nomos διαδραματίζει η ντιζάινερ Susanne Guenther. Πιστεύει ότι το κύριο μοντέλο της εταιρίας θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από επίπεδη στρογγυλή κάσα και καντράν με αραβικούς αριθμούς, ενώ "συνδέει" την εταιρία με το κίνημα τoυ Deutscher Werkbund, προγόνου του Bauhaus, που προέβαλλε μια φιλοσοφία με βάση την οποία το προϊόν θα έπρεπε να χαρακτηρίζεται από υψηλού επιπέδου τεχνική, σε συνδυασμό με καλή σχεδίαση αλλά και προσιτές τιμές.
Ως διάμετρος της κάσας επιλέγονται τα 35mm. To καντράν είναι ισορροπημένο, ενώ στην ίδια λογική κινείται και το υποκαντράν των δευτερολέπτων στο κάτω μισό του ρολογιού. Οι μαύροι "οξειδωμένοι" δείκτες και οι μπλέ βίδες, αποτελούν επίσης χαρακτηριστικά του Tangente, ενώ επιλέγεται κρύσταλλο από ζαφείρι και ατσάλινη κάσα. Η στεφάνη του ρολογιού είναι πολύ λεπτή, ενώ στο πίσω μέρος της κάσας είναι χαραγμένο το όνομα του μοντέλου και ο αριθμός του ρολογιού. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο κούμπωμα του ρολογιού το οποίο επανασχεδιάστηκε, αφού σε τεστ είχε κριθεί μη ικανοποιητικό. Εν κατακλείδι, δημιουργήθηκε ένα ρολόι ευανάγνωστο, λειτουργικό, διαχρονικής σχεδίασης και μορφολογικής καθαρότητας.
http://www.glashuette.com/de/uhren_tangente.html Θα επανέλθω σύντομα στα σχετικά με τους μηχανισμούς της εταιρίας.