Αποστολέας Θέμα: Ομιλείτε Ελληνικά  (Αναγνώστηκε 8864 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Nikos patra

• 46mm case
  • 233, Εl Primero
    • Προφίλ
Απ: Ομιλείτε Ελληνικά
« Απάντηση #20 στις: Δεκέμβριος 15, 2008, 01:07:27 πμ »
Οι ομιλούμενες γλώσσες αποτελούν στο σύνολό τους σημειακούς κώδικες με συμβατική σχέση σημαίνοντος-σημαινομένου
Πλην ελληνικής.
Ο Άγγλος έκανε μια παραδοχή για την έννοια της λέξης aeroplane, ενώ για τον Έλληνα η λέξη αεροπλάνο έχει νόημα.

Φιλικά
Δημήτρης
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αποτελεί θέμα αποκλειστικά τυχαιότητας που στα ελληνικά η έννοια "αέρας" αποδίδεται με τη λέξη "αέρας" και όχι π.χ. με τη λέξη "Μπάμπης" ή τη λέξη "Πανεράι"   :)  , η λέξη δηλαδή αποτελεί ένα σύνολο φθόγγων που συμβατικά αποδίδει την έννοια "αέρας". Θα διαφωνήσω με το "πλην ελληνικής" γιατί η αγγλική γλώσσα π.χ. δεν αποτελείται από λέξεις ελληνικής "ρίζας" αποκλειστικά, οπότε και για τον Άγγλο όπως και για τον Έλληνα υπάρχουν λέξεις με "νόημα". Επίσης και στα ελληνικά έχουμε απλώς αποδεχθεί πλήθος ξενόφερτων λέξεων, οπότε και για τη δική μας γλώσσα ισχύει ό,τι και για τις υπόλοιπες ομιλούμενες γλώσσες.

Αποσυνδεδεμένος Nikos patra

• 46mm case
  • 233, Εl Primero
    • Προφίλ
« Απάντηση #21 στις: Δεκέμβριος 15, 2008, 01:15:53 πμ »
Έτσι.

Οι λέξεις στην Ελληνική "σημαίνουν" με την κυριολεκτική έννοια, έχουμε δηλαδή εγγενή αιτιώδη σχέση μεταξύ λέξης-πράγματος, πράγμα σχεδόν ανύπαρκτο στις άλλες γλώσσες.

Τυχαία παραδείγματα, εκτός από το "αεροπλάνο" που ανέφερε o Blackbird είναι:

- γεωμετρία = γη+μετρώ
γη, από το γαία < αία, από τον Όμηρο, φυσίζωος αία (ζωογόνος γη)
- άνθρωπος = άνδρας + οψ (πρόσωπο), δηλ. ο "άνδρας" με το ανθρώπινο "πρόσωπο", από τις παλαιτότερες ελληνικές λέξεις απαντάται στη συλλαβογραφική Γραμμική γραφή στα Μηκυναϊκά)

- geometry = ελληνικό αντιδάνειο
- man = traditionally many writers have used "man" to designate any or all of the human race regardless of sex. In fact this is the oldest use of word.

Τέλος πάντων, χωρίς να μπλεχτούμε στους δαιδάλους της γλωσσολογίας, αυτό που ήθελα να πω από την αρχή είναι, μεταξύ άλλων, ότι καλό θα ήταν να σεβόμαστε περισσότερο τη γλώσσα μας απ' ό,τι τη σέβονται οι ξένοι.

Θα διαφωνήσω πάλι ως προς το πρώτο σκέλος (έγραψα και στο σχόλιο του Blackbird), θα συμφωνήσω απόλυτα ως προς το θέμα του σεβασμού -αν και κατά τη γνώμη μου δεν έχουμε τέτοια ελπίδα, αφού η "παιδεία" και η "καλλιέργειά" μας ως λαού, μας οδηγούν στα να απαιτούμε ως αυτονόητο το σεβασμό απέναντι στο άτομό μας ο καθένας αλλά να θεωρούμε ελάχιστα άλλα -και κυρίως ανούσια- ως άξια σεβασμού από την πλευρά του καθενός μας, με συνέπεια τα πάντα να ισοπεδώνονται στη βάση του "και τι είναι αυτό τώρα μωρέ, σιγά το πράγμα" -από τη γλώσσα έως ό,τι άλλο (δυστυχώς, έχουμε πολλά πρόσφατα παραδείγματα...).

Αποσυνδεδεμένος blackbird

• Tourbillion
  • Θεσσαλονίκη
    • Προφίλ
« Απάντηση #22 στις: Δεκέμβριος 15, 2008, 07:05:55 πμ »
Νίκο προφανώς η ρίζα των αρχικών λέξεων αποτελεί μια αυθαίρετη παραδοχή (πλην ίσως κάποιων ηχοποιημένων λέξεων). Από 'κει και πέρα όμως η Ελληνική υπερέχει τρομερά σε νοηματικές λέξεις απέναντι στην Αγγλική, ασχέτως το πόσες σημειολογικές λέξεις διαθέτουμε.
Η γλώσσα είναι ζωντανή και εξελίσεται, μεταβάλεται συνεχώς. Εγώ μιλάω διαφορετικά από τον πατέρα μου, ο οποίος μιλάει διαφορετικά από τον δικό του και πάει λέγοντας. Αυτές οι διαφορές όμως είναι πολύ μικρές και σταδιακές, πρέπει να τις μελετήσεις για να τις διακρίνεις. Τώρα όμως στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, της πληροφορικής, της πληθώρας ενημέρωσης και του βομβαρδισμού μηνυμάτων οι αλλαγές έρχονται γρήγορα. Θεαματικά και τρομακτικά. Προφανώς η εντροπία ισχύει και στην ανθρώπινη συμπεριφορά και οδεύουμε προς το απλούστερο. Η γλώσσα όμως είναι φορέας συμπεριφοράς και σκέψης. Μπορείς να σκέφτεσαι μόνο μέσω της γλώσσας και η απλουστευμένη γλώσσα έχει επακόλουθο την απλουστευμένη σκέψη. Λιγότερα λόγια, λιγότερες σκέψεις.

Και εμένα η μοιρολατρική συμπεριφορά δε με αρέσει.

Φιλικά
Δημήτρης

warover

• Επισκέπτης
« Απάντηση #23 στις: Δεκέμβριος 15, 2008, 08:27:49 πμ »
Η όλη συζητηση θυμίζει γνωστο τραγούδι του παπαζογλου
"Χαρά στον Ελληνα  που Ελληνο-ξεχνα και στην Ελλαδα μεσα ζει στην ξενιτιά εκείνος που δεν ξέρει και δεν αγαπα σαν μπος φταις και εσύ καλε μου και στο Σικαγο μεσα ζει στην λευτεριά" :-({|= :-({|= :-({|=

• Tourbillion
  • Θεσσαλονίκη
    • Προφίλ
« Απάντηση #24 στις: Δεκέμβριος 15, 2008, 10:07:55 πμ »
Αυτό το μονοπάτι δε θα το διαβώ.

Φιλικά
Δημήτρης

Αποσυνδεδεμένος ACIDBLACK

• 50mm case
  • δεν ελπιζω τιποταδεν φοβαμαι τιποταΕΙΜΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
    • Προφίλ
« Απάντηση #25 στις: Δεκέμβριος 20, 2008, 08:17:54 μμ »

It is Zeus’ anathema on οur epoch and the heresy of οur economic method and policies that we should agonize the Skylla of nomismatic plethora and the Charybdis of economic anaemia.
It is not my idiosyncracy to be ironic or sarcastic but my diagnosis would be that politicians are rather cryptoplethorists. Although they emphatically stigmatize nomismatic plethora, they energize it throUgh their tactics and practices. Our policies should be based more on economic and less on political criteria. Our gnomon has to be a metron between economic strategic and philanthropic scopes.
In an epoch characterized by monopolίes, oligopolies, monopolistic antagonism and polymorphous inelasticities, οur policies have to be more orthological, but this should not be metamorphosed into plethorophobia, which is endemic among academic economists.
Nomismatic symmetry should not antagonize economic acme. Α greater
harmonization beiween the practices of the economic and nomismatic archons is
basic. .
Parallel to this we have to synchronize and harmonize more and more οur economic and nomismatic polίcies panethnically. These scopes are more practicable now, when the prognostics of the political end economic barometer are halcyonic.
The history of οur didimus organization on this sphere has been didactic and their gnostic practices will always be a tonic to the polyonymous and idiomorphous ethnical economies. The genesis ofthe programmed organization will dynamize these policies.
Therefore, Ι sympathize, although not without criticism one or two themes with the apostles and the hierarchy of ουr organs in their zeal to program orthodoχ economic and nomismatic policies.
Ι apologize for having tyranized you with my Hellenic phraseology. In my epilogue Ι emphasize my eulogy to the philoχenous aytochtons of this cosmopolitan metropolίs and my e!lcomium to you Kyrie, the stenographers.

(Ο λόγος που απηύθυνε ο καθηγητής και πρώην πρωθυπουργός, Ξενοφών Ζολώτας στις 2 Οκτωβρίου 1959 στους σύνεδρους της Διεθνούς Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στην Ουάσινγκτον. Παρόμοιο λόγο , μικρότερου μεγέθους είχε εξαγγείλει δυο χρόνια νωρίτερα.)

ο πατερας μου επειτα απο τρια χρονια συνεχως παραμονης μου  εν τα αλλοτρια ,ομιλων αποκλειστικα την αγγλικην και σερβικροατικη γλωσσα για να μου επαναφερει το

λεξιλογιο μου

στα προηγουμενα επιπεδα μου εκανε ενα θεαρεστο κατα εμε δωρο μια συνδρομη σε μια σοβαρη κυριακτικη εφημεριδα σας το συνιστω ανεπιφυλακτα

επισης ειναι τρομερο πλεονεκτημα εναντια στη κρεββατομουρμουρα ,ως γνωστο οι κυριακατικες εφημεριδες διαβαζονται το βραδυ.
Τα ρολογια ειναι σαν τις μπιλιες του ΑIRSOFT πανε και ερχονται ...

• 50mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #26 στις: Δεκέμβριος 20, 2008, 08:28:51 μμ »
Και κλείνοντας να θυμίσω μια από τις πιο "Ελληνικές" διαφημίσεις που έχω δει και θαυμάζω !!!

" Έχουμε χαρίσει στο κόσμο πάνω από 50.000 Ελληνικές λέξεις ...
... Μια έχουμε κρατήσει για τον εαυτό μας ...

ΜΠΊΡΑ ΜΎΘΟΣ.

Ο φίλος ο Ιδομενέας θα μας την θυμίσει καλύτερα ... ;)

αν και δουλευω στη εταιρια που την λανσαρε και δυστηχως την πουλησε αργοτερα πινω KAISER!

• Tourbillion
  • Θεσσαλονίκη
    • Προφίλ
« Απάντηση #27 στις: Δεκέμβριος 21, 2008, 02:20:31 πμ »
Μη λες ονόματα!
Κερνάω Παουλάνερ.

Φιλικά
Τραπίστ

Αποσυνδεδεμένος stardrive

• 50mm case
  • The clock is ticking!!!
    • Προφίλ
« Απάντηση #28 στις: Ιανουάριος 03, 2009, 11:56:48 πμ »
Οι ρίζες της γλώσσας μας είναι πολύ περισσότερο "παλιές" από τον χρόνο που αναφέρουν τα επίσημα βιβλία!!!!

Σκεφτείτε ότι έχουμε δύο "ο" ένα ανοιχτό το ω (ωμέγα) και ένα κλειστό το ο (όμικρον)

Σημαίνουν και υποδηλώνουν  διαφορετικά πράγματα το καθένα.

Για αυτό και η ανάλογη γραφή.

Διαφορετικά καταλαβαίνουμε σημασία του : Ως πότε και διαφορετικά του Όποτε

Ομοίως όμοιος κλπ....

Πότε ή Ποτέ

Λιγότερες λέξεις οδηγούν σε λιγότερες σκέψεις  «Δος μοι πα στώ και ταν γαν κινήσω»

Αποσυνδεδεμένος StefMac

• On the balance wheel
    • Προφίλ
« Απάντηση #29 στις: Ιανουάριος 03, 2009, 12:07:52 μμ »
Οι ρίζες της γλώσσας μας είναι πολύ περισσότερο "παλιές" από τον χρόνο που αναφέρουν τα επίσημα βιβλία!!!!

Σκεφτείτε ότι έχουμε δύο "ο" ένα ανοιχτό το ω (ωμέγα) και ένα κλειστό το ο (όμικρον)

Σημαίνουν και υποδηλώνουν  διαφορετικά πράγματα το καθένα.

Για αυτό και η ανάλογη γραφή.

Διαφορετικά καταλαβαίνουμε σημασία του : Ως πότε και διαφορετικά του Όποτε

Ομοίως όμοιος κλπ....

Έτσι να μαθαίνουμε ... ;D

Φιλικά Στέφανος.
_Jaeger Le Coultre_
The first Manufacture
 in Valle'e de Joux.

director

• Επισκέπτης
« Απάντηση #30 στις: Ιανουάριος 03, 2009, 12:31:56 μμ »
Εχω να πω τουτο,αν κατι μενει και χαρακτηριζει ενα λαο,δεν ειναι τα συνορα του και η σημαια του,αυτα μπορει ν αλλαξουν η ακομη και να εξαφανιστουν,εκεινο που δυσκολα σβηνει ειναι η γονιδιακη προελευση και η γλωσσα.

Αποσυνδεδεμένος StefMac

• On the balance wheel
    • Προφίλ
« Απάντηση #31 στις: Ιανουάριος 03, 2009, 12:35:03 μμ »
Εχω να πω τουτο,αν κατι μενει και χαρακτηριζει ενα λαο,δεν ειναι τα συνορα του και η σημαια του,αυτα μπορει ν αλλαξουν η ακομη και να εξαφανιστουν,εκεινο που δυσκολα σβηνει ειναι η γονιδιακη προελευση και η γλωσσα.
Εύγε !!!  :2thumbs:
_Jaeger Le Coultre_
The first Manufacture
 in Valle'e de Joux.

Αποσυνδεδεμένος nin

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #32 στις: Ιανουάριος 03, 2009, 01:15:40 μμ »

Τα σέβη μου!

Αποσυνδεδεμένος stardrive

• 50mm case
  • The clock is ticking!!!
    • Προφίλ
« Απάντηση #33 στις: Ιανουάριος 03, 2009, 04:44:43 μμ »

Προφανώς η πεμπτουσία του να είσαι Έλληνας.

Υποβάλλω και τα δικά μου
Πότε ή Ποτέ

Λιγότερες λέξεις οδηγούν σε λιγότερες σκέψεις  «Δος μοι πα στώ και ταν γαν κινήσω»

• 50mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #34 στις: Ιανουάριος 03, 2009, 07:03:49 μμ »
γονιδιακα εχω τις αντιρησεις μου ,γλωσσικα υποβαλω τα σεβη μου!

director

• Επισκέπτης
« Απάντηση #35 στις: Ιανουάριος 03, 2009, 07:56:02 μμ »
γονιδιακα εχω τις αντιρησεις μου ,γλωσσικα υποβαλω τα σεβη μου!

γονιδιακα ειναι τα γεννετικα δομικα χαρακτηριστικα,πχ Ελληνας με μαυρα γονιδια λιγο δυσκολο,τουλαχιστον σαν χαρακτηριστικο φυλης,απο την αλλη Ελληνας ευρωπαιος ναι,μιλαω μονο για μαζικα χαρακτηριστικα για να μην τυχω εθνικιστικης ταυτοποιησης.

Αποσυνδεδεμένος Megalos

• On the balance wheel
    • Προφίλ
« Απάντηση #36 στις: Ιανουάριος 03, 2009, 10:39:03 μμ »
stardrive εγραφες παλι -ελληνικα  ;D
director = παρομοιως

• 50mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #37 στις: Ιούνιος 04, 2009, 07:28:37 μμ »
Προς το τέλος είναι που αποκτά ενδιαφέρον...

Hellenic Quest λέγεται ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής εκμάθησης της Ελληνικής που το CNN άρχισε να διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους. 
Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληροφοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας.

Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρία Η/Υ Apple, o Πρόεδρος της οποίας Τζον Σκάλι είπε σχετικά: Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής, επειδή η κοινωνία μας χρειάζεται ένα εργαλείο που θα της επιτρέψει ν' αναπτύξει τη δημιουργικότητά της, να εισαγάγει καινούριες ιδέες και θα της προσφέρει γνώσεις περισσότερες απ' όσες ο
άνθρωπος μπορούσε ως τώρα να ανακαλύψει.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για μιαν εκδήλωση της τάσης για επιστροφή του παγκόσμιου πολιτισμού στο πνεύμα και τη γλώσσα των Ελλήνων.

?λλη συναφής εκδήλωση: Οι ?γγλοι επιχειρηματίες προτρέπουν τα ανώτερα στελέχη να μάθουν Αρχαία Ελληνικά επειδή αυτά περιέχουν μια ξεχωριστή σημασία για τους τομείς οργανώσεως και διαχειρίσεως επιχειρήσεων.

Σε αυτό το συμπέρασμα ήδη οδηγήθηκαν μετά από διαπιστώσεις Βρετανών ειδικών ότι η Ελληνική γλώσσα ενισχύει τη λογική και τονώνει τις ηγετικές ικανότητες.

Γι' αυτό έχει μεγάλη αξία, όχι μόνο στην πληροφορική και στην υψηλή τεχνολογία, αλλά και στον τομέα οργανώσεως και διοικήσεως ..

Αυτές οι ιδιότητες της Ελληνικής ώθησαν το Πανεπιστήμιο Ιρμάιν της Καλιφόρνια να αναλάβει την αποθησαύριση του πλούτου της. Επικεφαλής του προγράμματος τοποθετήθηκαν η γλωσσολόγος -Ελληνίστρια- Μακ Ντόναλι και οι καθηγητές της ηλεκτρονικής Μπρούνερ και Πάκαρι.

Στον Η/Υ Ίμυκο αποθησαυρίστηκαν 6 εκατομμύρια λεκτικοί τύποι της γλώσσας μας όταν η Αγγλική έχει συνολικά 490.000 λέξεις και 300.000 τεχνικούς όρους, δηλαδή σαν γλώσσα είναι μόλις το 1/100 της δικής μας. Στον Ίμυκο ταξινομήθηκαν 8.000 συγγράμματα 4.000 αρχαίων Ελλήνων και το έργο συνεχίζεται.

Μιλώντας γι' αυτό ο καθηγητής Μπρούνερ είπε: Σε όποιον απορεί γιατί τόσα εκατομμύρια δολάρια για την αποθησαύριση των λέξεων της Ελληνικής απαντούμε: Μα πρόκειται για τη γλώσσα των προγόνων μας. Και η επαφή μας μ' αυτούς θα βελτιώσει τον πολιτισμό μας .

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος υπολογίζουν ότι οι ελληνικοί λεκτικοί τύποι θα φθάσουν στα 90 εκατομμύρια, έναντι 9 εκατομμυρίων της λατινικής. Το ενδιαφέρον για την Ελληνική προέκυψε από τη διαπίστωση των επιστημόνων
πληροφορικής και υπολογιστών ότι οι Η/Υ προχωρημένης τεχνολογίας δέχονται ως νοηματική γλώσσα μόνον την Ελληνική. Όλες τις άλλες γλώσσες τις χαρακτήρισαν σημειολογικές .

Νοηματική γλώσσα θεωρείται η γλώσσα στην οποία το σημαίνον, δηλαδή η λέξη, και το σημαινόμενο, δηλαδή αυτό, που η λέξη εκφράζει (πράγμα, ιδέα, κατάσταση), έχουν μεταξύ τους πρωτογενή σχέση. Ενώ σημειολογική είναι η γλώσσα στην οποία αυθαιρέτως ορίζεται ότι το αμ πράγμα (σημαινόμενο) εννοείται με το αμ (σημαίνον).

Με άλλα λόγια, η Ελληνική γλώσσα είναι η μόνη γλώσσα της οποίας οι λέξεις έχουν πρωτογένεια, ενώ σε όλες τις άλλες, οι λέξεις είναι συμβατικές, σημαίνουν, δηλαδή, κάτι, απλώς επειδή έτσι 'συμφωνήθηκε' μεταξύ εκείνων που την χρησιμοποιούν.

ΟΛΕΣ οι λέξεις στην Ελληνική ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ, π.χ. η λέξη ενθουσιασμός = εν-Θεώ, γεωμετρία = γη +μετρώ, προφητεία = προ + φάω, άνθρωπος = ο άναρθρων (ο αρθρώνων λόγο).

Έχουμε δηλαδή αιτιώδη σχέση μεταξύ λέξεως-πράγματος, πράγμα ανύπαρκτο στις άλλες γλώσσες. Τα πιο τέλεια προγράμματα Ίμυκος , Γνώσεις και Νεύτων αναπαριστούν τους λεκτικούς τύπους της Ελληνικής σε ολοκληρώματα και σε
τέλεια σχήματα παραστατικής, πράγμα που αδυνατούν να κάνουν για τις άλλες γλώσσες.

Και τούτο επειδή η Ελληνική έχει μαθηματική δομή που πιτρέπει την αρμονική γεωμετρική τους απεικόνιση.

< BR>
Ιδιαιτέρως χρήσιμα είναι τα ελληνικά προσφύματα ΟΠΩΣ : τηλέ , λάνδη =...LAND, ΓΕΩ...,νάνο, μίκρο, μέγα, σκοπό....ισμός, ΗΛΕΚΤΡΟ...., κυκλο...., ΦΩΝΟ...., ΜΑΚΡΟ...., ΜΙΚΡΟ...., ΔΙΣΚΟ...., ΓΡΑΦΟ....., ΓΡΑΜΜΑ..., ΣΥΝ..., ΣΥΜ..., κ.λπ..

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ : ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ C D = COMPACT DISK = ΣΥΜΠΑΚΤΩΜΕΝΟΣ ΔΙΣΚΟΣ

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θεωρούν την Ελληνική γλώσσα «μη οριακή», δηλαδή ότι μόνο σ' αυτή δεν υπάρχουν όρια και γι' αυτό είναι αναγκαία στις νέες επιστήμες όπως η Πληροφορική, η Ηλεκτρονική, η Κυβερνητική και άλλες.

Αυτές οι επιστήμες μόνο στην Ελληνική γλώσσα βρίσκουν τις νοητικές εκφράσεις που χρειάζονται, χωρίς τις οποίες η επιστημονική σκέψη αδυνατεί να προχωρήσει.

Γι' αυτούς τους λόγους οι Ισπανοί Ευρωβουλευτές ζήτησαν να καθιερωθεί η Ελληνική ως η επίσημη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι το να μιλά κανείς για Ενωμένη Ευρώπη χωρίς την Ελληνική είναι σα να μιλά σε έναν τυφλό για χρώματα.

Προωθήστε αυτό το μήνυμα! Όχι για λόγους σοβινιστικούς, Μα για να μαθαίνουμε σιγά-σιγά την αλήθεια !