- MyWatch.gr - The Hellenic Wrist & Pocket Watch Enthusiasts Forum / Founded in March 2006
Ελεύθερες συζητήσεις - Image / Video Gallery => Chat & Fun => Μήνυμα ξεκίνησε από: nikosl στις Οκτώβριος 15, 2009, 04:00:57 μμ
-
Φιλοι μου,
Επειδη θεωρω το επιπεδο του φορουμ πολυ υψηλο και πανω απο ολα με ανθρωπους που εχουν εμπειρια απο την ζωη θα ηθελα την γνωμη σας στο παρακατω διλημα που κληθηκα να δωσω την συμβουλη μου αλλα απετυχα :-\
Εχουμε εναν ιδιωτικο υπαλληλο σε πολυ καλη θεση στην αγορα των τηλεπικοινωνιων. Με καλες προοπτικες τοσο στην εταιρεια που εργαζεται οσο και στον κλαδο γενικα. Βεβαια οσο μπορει κανεις να θεωρησει δεδομενα πραγματα στην ελευθερη αγορα.
Παραλληλα του εχει βγει μεσω ΑΣΕΠ ενας διορισμος για τον δημοσιο τομεα σε τεχνικη θεση (κατηγορια ΤΕ) σε ενα υπουργειο. Για να προλαβω οποια παρεξηγιση προκειται για προκυρηξη μεσω ΑΣΕΠ καθολα νομιμη και οχι ρουσφετολογικη προσληψη.
Το διλημα λοιπον ειναι να παει δημοσιο και να μειωσει τις αποδοχες του κατα 50% αλλα να ξενιασει μια και καλη απο το θεμα της επαγγελματικης ανασφαλειας ή να μεινει στις επαλξεις της ελευθερης αγορας και οπου βγει?
Θα ηθελα να ακουσω τις δικες σας αποψεις εαν ειχατε να παρετε μια αποφαση και γιατι.
Φιλικα,
Νικος
-
Αν και δεν μας λές τίποτα για την "καβα" (σημαντικό στοιχείο της κουβέντας μας...), προτείνω το νο 2 ;)
"έχε και γύρευε" αγαπητέ.
Το 2 δεν αποκλείει το 1, ενώ το ανάποδο μάλλον ισχύει.
Τσάτρα πατρα θα τα καταφέρει -όπως τόσοι ΔΥ άλλωστε- εξάλλου μπορεί το απόγευμα να κάνει και 2η δουλειά ;)
-
πολύ σωστά τα λέει ο lambros....η σιγουρια του Δημοσίου δεν αλλάζεται!Εφόσον "το'χει" και μπορεί,τότε παραλλήλως πάει και για το κάτι τις παραπάνω ;) Ελλαδάρα κύριοι..δυστηχώς αυτή είναι μέχρι σήμερα η κατάσταση και πολύ δύσκολα θ'αλλάξει! :-\
-
Φιλε Lampro δεν καταλαβα την σημασια της καβας.
Η δικη μου γνωμη που δυστυχως δεν κατεληξε σε καποια συμβουλη ηταν τα θετικα και αρνητικα της καθε αποφασης. Εχουμε και λεμε.
Ιδιωτικος τομεας.
Θετικα.
Εχει μια θεση πολυ καλη, ειναι ευχαριστημενος και σε καμια περιπτωση δεν θα αλλαζε εταιρεια, εχει καλες μηνιαιες αποδοχες, εχει προοπτικες εξελιξης.
Αρνητικα.
Δουλευει πολλες ωρες (τιποτα δεν ειναι τσαμπα σε αυτη την ζωη), ανασφαλεια να αλλαξει η ελευθερη αγορα σε βαθος 3ετιας οποτε μετα πρεπει να αλλαξει τα δεδομενα, μια ζωη στην ελευθερη αγορα σιγουρα ειναι μεγαλο αγχος σε καθε περιπτωση.
Δημοσιος τομεας.
Θετικα.
Πας και αραζεις. Αυτη ειναι η αληθεια και οπως ειπε ο konakis δυσκολα θα αλλαξει. Λιγα λεφτα αλλα οτι δινεις παιρνεις. Σταθερες ωρες δουλειας διχως αγχος.
Αρνητικα.
Γινεσαι μερος του δημοσιονομικου ελληματος και θεωρω οτι αρχιζεις μια σταθερη πορεια μεσα στην μιζερια. Γιατι δεν εχει σημερα να φτιαξουμε καφε??? Ποιος φταιει που πρεπει να πληρωσω 0.60 λεπτα να παρω καφε ετοιμο? κλπ κλπ. Εαν ειναι να δουλευεις και το απογευμα για να καλυψεις τα σπασμενα τοτε γιατι να μην κατσεις στον ιδιωτικο τομεα?
Οπως βλεπετε δεν ειναι κατι τοσο απλο για αυτο και ζητησα την συμβουλη σας.
-
Υπαρχει μια πολυ καλυτερη επιλογη,ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ,ηγουν τουτεστιν δηλαδη,με λιγα λογια ητοι,μιζαρεις με κρατικες προμηθειες.
Συμβουλη προς νεωτερους,μην κοιταζετε απλα να βολευτειτε,γινετε μεγαλολαμογια.
-
Τωρα κυριε Διευθυντα την πατε αλλου την συζητηση.
Αλλα θα ηθελα να ακουσω και την δικη σας γνωμη. Στος ιδιωτικο τομεα σιγουρα μπορεις να γινεις επιχειρηματιας.
Στον δημοσιο μαλλον θελεις δοντι (πρασινο, μπλε) κ.ο.κ. σωστα?
-
Τωρα κυριε Διευθυντα την πατε αλλου την συζητηση.
Αλλα θα ηθελα να ακουσω και την δικη σας γνωμη. Στος ιδιωτικο τομεα σιγουρα μπορεις να γινεις επιχειρηματιας.
Στον δημοσιο μαλλον θελεις δοντι (πρασινο, μπλε) κ.ο.κ. σωστα?
Στην χωρα μας εχουμε ενα περιεργο καπιταλιστικο συστημα,οπου σε μεσους ορους οι αποδοχες του δημοσιου υπερβαινουν αυτες του ιδωτικου τομεα,αυτη η παγκοσμια μοναδικοτητα μας θετει και το ερωτημα δημοσιο η ιδιωτικο.
Δοντια πρεπει να εχεις παντου,ουτε στον ιδιωτικο τομεα επικρατει αξιοκρατια,1ον διοτι ο γνωστος σε βαζει πιο ευκολα στην δουλεια απο τον ΑΣΕΠ,2ον διοτι ο προισταμενος σου οταν εισαι αξιος σε θαβει για να μην του φας την θεση,3ον τα εργασιακα δικαιωματα ειναι στην κριση των αναγκων της επιχειρησης κι ετσι τ απολαμβανουν οι <δικοι μας> κοκ.
-
μιλάμε για άντρα ή γυνάικα?
-
Φίλε Νίκο συμφωνώ 100% με τον Λάμπρο.
Ο Λάμπρος εννοεί ότι ενώ είσαι στο Δημόσιο, μπορείς παράλληλα να εργαστείς είτε part time σε μία δεύτερη δουλειά είτε ακόμη και να ανοίξεις μέχρι και δική σου επιχείρηση ΧΩΡΙΣ ΑΓΧΟΣ. Για παράδειγμα ένας πολύ καλός μου φίλος δουλεύει ως μηχανικός αρχιτέκτονας στο Δημόσιο και έχει και δικό του ιδιωτικό γραφείο αναλαμβάνοντας δικές του δουλειές (χωρίς βέβαια τα εισοδήματα να δηλώνονται φυσικά στην εφορία).
Άλλωστες μην ξεχνάς ότι:
α) η ευκαιρία της σιγουριάς (βλ. δημόσιο) έρχεται μόνο μία φορά (άντε δύο!!!) σε ολόκληρη την ζωή σου και
β) όσο περνάνε τα χρόνια και βαραίνεις εύχεσαι όλο και περισσότερο να έχεις μία πιο σταθερή δουλειά χωρίς διαρκές άγχος (ξέρεις πόσους 55ρηδες ξέρω σήμερα που έχουν μείνει χωρίς δουλειά στον ιδιωτικό τομέα λόγω κρίσης;).
Όσο για την κάβα ο Λάμπρος προφανώς εννοεί το απόλυτο ποσό του μισθού σε κάθε περίπτωση. Δηλαδή άλλο είναι να παίρνεις στο Δημόσιο € 1.000 καθαρά τον μήνα, άλλο € 2.000 και άλλο € 2.500. Άλλωστε υπάρχουν θέσεις στο Δημόσιο (για εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό) που οι μισθοί προσεγγίζουν αυτούς του ιδιωτικού τομέα. Το ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι σήμερα πάντα η καλύτερη λύση μισθολογικά είναι μύθος (δεν αναφέρομαι βέβαια γενικά αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, εκτός βέβαια από υψηλές θέσεις στελεχών στον ιδιωτικό τομέα, όπου για να φθάσεις εκεί και το κυριότερο να παραμείνεις, κοιμάσαι και ξυπνάς με την αβεβαιότητα και το άγχος επί μονίμου βάσεως).
Φιλικά
Αριστείδης
-
Μιλαμε για αντρα. Διοτι για γυναικα δεν θα το συζητουσα καθολου. Σιγουρα το δημοσιο ειναι οτι καλυτερο για γυναικα.
Οσο αναφορα την καβα οι μισθοι του δημοσιου ειναι σχετικοι με τα κλιμακια. Και εδω ερχεται ο παραλογισμος του ελληνικου κρατους. Εαν καποιος δουλευει στον ιδιωτικο τομεα 10 χρονια και εχει επαγγελματικη εμπειρια αυτα τα χρονια δεν αναγνωριζονται μισθολογικα και θα παρει τον ιδιο μισθο με ενα graduate που απλα μπορει να διορισθουν μαζι.
-
Παμέ λοιπόν στην ετυμολογία της λέξης. "Κάβα" λοιπον εστί πόσο είσαι εξαρτημένος από τον μισθό σου πχ δηλ. μπορεί να παίρνεις 1000 γιούργια μισθό αλλά να έχεις από την οικογένεια σου 3.000.000 ευρώ σε προθεσμιακή κατάθεση ;D That is a καβα. In other words kava gives γιου α πισ οφ μαιντ ;D
Δύο, τρεις παρατηρήσεις ακόμη, ατάκτως τοποθετημένες.
Στα θετικά του δημοσίου βάζω 2 πράγματα:
α. το "ελαστικό" έως ξεντεριασμένο ωράριο το οποίο κατά τη ταπεινή μου άποψη σε
"έξανθρωπίζει". Δηλαδή, ρε παιδί μου να το πω απλά στο ΙΚΑ Ν.Ιωνίας (τυχαίο παραδείγμα) δεν αρχίζουν conferance call στις 5 το απόγευμα. Βέβαια κάποιοι την βρίσκουν με αυτό....... περί ορέξεως!
β. και σημαντικότερο. το γεγονός ότι σε τόσο αβέβαιους καιρούς μπορέις με μαθηματική (στην κυριολεξία) ακρίβεια να προεξοφλήσεις τα μελλοντικά σου εισοδήματα για τα επόμενα χρόνια (ceteris paribus που λεγαμε και στο πανεπιστημιο). Προσοχή, εισοδήματα από άδηλους πόρους και απατεωνίες σαν και αυτα που λεέι ο φίλος ο διευθυντής δεν περιλαμβάνονται, ε? άρα πάνε αθροιστικά ;D
Η συνεχής αναζήτηση - για το χρήμα την δόξα και την εξουσία - έχει στην ουσία δημιουργήσει μια νέα τάξη εργαζομένων θυματων οι οποιοι είναι εκτός από ριγμένοι (πολύ δουλειά με ψίχουλα - γιατί ψίχουλα είναι τα 5-6 χιλ που παίρνουν στην τσέπη τα ψευτοστελέχη, με δουλεία 9 to 9) είναι και νεόπτοχοι αλλά και ουσία δυστυχείς. Οπως έλεγε και ένας φίλος μου η γραβάτα κρίβει πολύ πείνα από πίσω της.
Βέβαια κάποιοι γουστάρουν και περί αυτού, ούτε λόγος.....
Δεν νομίζω ότι αυτά αφορούν αν είσαι ανδρας είτε γυναίκα. Είναι προφανές ότι οι γυναίκες είναι καλύτερα στο δημόσιο όταν έχουν να μεγαλώσουν παιδιά λόγω ωραρίων και αδειών.
Οπως λέγανε και τα Ημις: Δημόσιο foreva.. ;D
Πως με καταλαβαίνεις μπαγασάκο Αριστείδη!! :smt056
-
Μιλάμε για ένα δίλλημα που έχει ΚΑΙ γεωγραφικούς περιορισμούς!
Ιδιωτικός τομέας στην επαρχία με υψηλές απολαβές συνίσταται μόνο στην περίπτωση που είναι κάποιος ιδιοκτήτης επιχείρησης ή ένας πολύ καλός τεχνίτης (υδραυλικός, ηλεκτρολόγος κλπ.), ή δικηγόρος κλπ. -δεν αναφέρω καν τα ωράρια εργασίας!
Υψηλές απολαβές σε ιδιωτικό υπάλληλο με όρους μεγάλων εταιριών απλά δεν υπάρχουν (εξαιρούνται ανώτατα στελέχη κλάδων όπως ο τουρισμός).
Εδώ στην Κέρκυρα αυτό μπορεί να ισχύει για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αλλά ποια εταιρεία τηλεπικοινωνιών, π.χ., δίνει σε υπάλληλό της στην επαρχία μισθό άνω των 1500-2000 ευρώ;
Φίλος στην Αθήνα στήνει πληροφοριακά συστήματα (ERP) σε εταιρείες. Αν πάρει απόφαση ή αναγκαστεί, να ζήσει σε ένα λίιιιιιιιιιγο πιο ήσυχο μέρος μπορεί να ασκήσει το επάγγελμά του (στο νησί, σε μεγάλες τουριστικές μονάδες ίσως. Στην ηπειρωτική χώρα;) πού θα το κάνει αυτό;
Εδώ έρχεται το κτηνώδες πλεονέκτημα του δημοσίου: ζητάς απλά μια μετάθεση...
Και μπορείς να πλησιάσεις, αναλογικά του ιδιωτικού τομέα, και τις απολαβές των ανωτέρων -υπάρχουν τρόποι, και δε μιλάω για έξτρα δουλειές εκτός της επίσημης...
-
φιλοι μου κ εγω διοριστικα πριν 2 χρονια κ ειχα το ιδιο προβλημα να παω η να μη παω.τελικα μετα απο ωρες σκεψης (κ φασαρια απο την γυναικα ;D)αποφασισα να παω.μετα απο 2 χρονια εχω ΧΑΛΑΡΩΣΕΙ εχω το κεφαλι μου ξενιαστο
-
Στα εικοσι οκτω χρονια μου ειχα θεση στο δημοσιο ως μηχανικος.
Παραλληλα ευτυχως δεν εκλεισα το γραφειο που διατηρουσα εως τοτε.
Αυτο με βοηθησε μετα τρια χρονια να παραιτηθω απο καπου, οπου
νομιζα(και σωστα) οτι θα "πεθανω" πριν την ωρα μου.
Τωρα 20+ χρονια μετα, ποτε δεν μετανοιωσα που απεφυγα
την μιζερια των πρωην συναδελφων μου.
Παντως αυτες ειναι προσωπικες επιλογες στην ζωη, και ο καθενας
πρεπει να μιληση με τον εαυτον του.
-
Γεια σας
Για μένα το δυγκεκριμένο ερώτημα δεν αποτελεί δίλημμα..Μεταξύ μισθωτού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σαφώς επιλέγει κανείς το πρώτο.
Το πραγματικό δίλημμα είναι τι κάνει κανείς αν θέλει να διαλέξει μεταξύ επικερδούς ελευθέρου επαγγέλματος και δημόσιου τομέα...Εκεί είναι πιο δύσκολη επιλογή αν και όπως πηγαίνει η ελληνική οικονομία μάλλον ο δημόσιος τομέας γίνεται όλο και πιο ποθητός από όλους.
Υπάρχουν 2 απόψεις : 1. H ζωή είναι λίγη και πρέπει να την παλεύεις και να τρέχεις ( :axe:= ελεύθερος επαγγελματίας)
2. Η ζωή είναι λίγη και καλύτερα να την περνάς σε αργούς ρυθμούς ( :-({|== δημόσιος υπάλληλος)
Δυστυχώς όλες συμφωνούν πως η ζωή είναι λίγη.... :?
-
Παντως παιδια φιλος που δουλευει σε μεγαλη εταιρια επικοινωνιων στον ιδιωτικο τομεα μου εχει πει πολυ βαρβαρα πραγματα!
πχ- να πηγαινει τυπισα στην δουλεια της κανονικα το πρωι και να μην εχει ιντερνετ ουτε τηλεφωνο στο γραφειο της, να πηγαινει στον τομεαρχη της και να της λενε το μεσημερι περνα απο τον λογιστη, ΑΠΟΛΥΕΣΑΙ!
Αυτο ειναι βαρβαρο τουλαχιστον! Για να μην πω καμμια πιο βαρια κουβεντα! Αισχος! :vom:
φιλικα
ελιο
-
Να προσθέσω και το δικό μου προβληματισμό στα παραπάνω. Στα 8+ χρόνια που δουλεύω στον ιδιωτικό τομέα σε εταιρεία τηλεπικοινωνιών δεν έχω καταλάβει που ακριβώς είναι αυτές οι προοπτικές εργασίας που όλοι μας συζητάμε στα πλεονεκτήματα του ιδιωτικού έναντι του δημοσίου τομέα. Επίσης δεν έχω καταλάβει που είναι η σημαντική διαφορά σε αμοιβές (κάποια διαφορά υπάρχει). Στην ιδιότυπη και μάλλον συρρικνωμένη ελληνική αγορά εργασίας οι ελιγμοί για βελτίωση της θέσης σου είναι μετρημένοι. Επιπλέον, ο ανταγωνισμός δεν περιορίζεται σε θέματα αποδοτικότητας, πρακτικών και τυπικών προσόντων αλλά και στο "σπρώξιμο" που βαφτίζεται "πρακτικά προσόντα" για να ταπώσει τα δικά σου περισσότερα τυπικά (δε λέω, άνθρωποι είμαστε και οι πλάγιοι τρόποι είναι μέσα στη ζωή μας αλλά από εξαίρεση που θα πρεπε να είναι, εδώ πάνε να γίνουν κανόνας).
Με βάση αυτά και άλλα πολλά που δε φτάνει ένα βράδυ να τα πούμε μάλλον η ζυγαριά κλείνει προς το δημόσιο.
Συγνώμη αν μακρηγόρησα αλλά είναι ένα θέμα που με προβληματίζει τον τελευταίο καιρό και ακόμα περισσότερο μετά από προχθεσινή συζήτηση με φίλο Γάλλο για το πως δουλεύουν αλλού τα πράγματα...
-
Άστα να παν΄στο διάολο φίλε. Κι εκεί απ΄τα παράθυρα πηδάνε οι της Φρανς Τέλεκομ.
-
δουλειας διχως αγχος.
Αρνητικα.
Γινεσαι μερος του δημοσιονομικου ελληματος και θεωρω οτι αρχιζεις μια σταθερη πορεια μεσα στην μιζερια. Γιατι δεν εχει σημερα να φτιαξουμε καφε??? Ποιος φταιει που πρεπει να πληρωσω 0.60 λεπτα να παρω καφε ετοιμο? κλπ κλπ. Εαν ειναι να δουλευεις και το απογευμα για να καλυψεις τα σπασμενα τοτε γιατι να μην κατσεις στον ιδιωτικο τομεα?
Για το απλούστατο λόγο ότι σε κάποια στιγμή στο μέλλον μπορεί να μην εχεις την δουλειά σου στον ιδιωτικό τομέα.
Κύριοι πρέπει να καταλάβουμε όλοι ένα πολύ βασικό πλεονέκτημα της δουλειάς στο δημόσιο.
Ο μισθός.
Ο οποίος έχει αξία και το βασικότερο ΥΠΕΡΑΞΙΑ.
Στο ελεύθερο επάγγελμα όταν βγαζεις 1000 ευρώ, λες τώρα πρέπει να βγάλω λεφτά (γιατι αυτά ήταν τα άμεσα τρέχοντα έξοδα).
Ως γνωστόν στο ελεύθερο επάγγελμα τα εξοδα ειναι υποχρεωτικά και τα έσοδα προαιρετικά (δεν ανοιξες , δεν δουλεψες, δεν εχεις λεφτα να ταισεις τα παιδια σου).
Από την άλλη υπάρχουν άνθρωποι που ειναι γεννημένοι ελεύθεροι επαγγελματίες. Μηχανεύονται χίλιους δυό τρόπους για να βγαλουν λεφτά και τα βγαζουν (νομιμα μιλαω πάντα).
Είναι λοιπόν στον ανθρωπο για μενα η επιλογη. Θέλεις την δουλειά σου την ηρεμία σου και μια ζωή μετρημένη στον πόντο. Τοτε μισθωτός στο Δημόσιο (Μειονέκτημα μεγάλο ότι πρεπει να εχεις άξια γυναίκα, οικοδεσποινα, δέσποινα του οίκου σου και όχι καμμία κουτοφαντασμένη, γιατι θα σε μαραζωσει, χειρότερα απο την χειρότερη ανασφάλεια του ιδωτικού τομέα).
Θες μεγαλη ζωή , καλα αυτοκίνητα , σπίτια και καλοπέραση. Ελευθερος επαγγελματίας και ο θεός να σε φυλάει μήπως τα πραγματα δεν πανε καλά.
Για μένα δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο απο το να εισαι κοντα στα πενήντα με παιδια, υποχρεώσεις, δάνεια και να μεινεις χωρίς δουλειά. Οταν ακουω τετοια πραγματα στις ειδήσεις σφίγγομαι και προσευχομαι οι ανθρωποι να αντεξουν και να μην διαλυθουν οι ίδιοι αλλά και τα πάντα που εφτιαχναν μια ζωή.
Δεν είμαι της ποίησης αλλά είχα διαβάσει ένα ποίημα του Νίκου Καρούζου που μου έκανε τεραστια εντύπωση :
"....Μην του μιλάτε είναι άνεργος
τα χέρια στις τσέπες του
σαν δυό χειροβομβίδες..."
-
Άντε μετά από τόσο καιρό να γράψω και εγώ την γνώμη μου. Από τον Σεπτέμβρη έχω αρχίσει ένα πρόγραμμα προετοιμασίας για την Εθνική σχολή Δημόσιας Διοίκησης ...
Οι εξετάσεις αφορούν κάποια δίκαια και κάποια οικονομικά. Οι υποψήφιοι είναι κοντά στις 6000 άτομα και ο πραγματικός ανταγωνισμός κοντά στα 500. Όταν [ ότε + αν ] πετύχεις τότε γίνεσαι enrolled στο τμήμα αυτό και περνάς 2 έτη εκπαίδευσης κατά την διάρκεια των οποίων πληρώνεσαι με 800 Ε το μήνα. Αφού ολοκληρώσεις αυτό το στάδιο διορίζεσαι απευθείας στον Δημόσιο Τομέα ως υπάλληλος β' κατηγορίας!!! Μετά από την επίσημη πράξη διορισμού σου το Ελληνικό Δημόσιο έχει τν υποχρέωση να σε προάγει μισθολογικά ανά 2 χρόνια για τα επόμενα 6 χρόνια, που μεταφράζεται σε 3 μισθολογικές προαγωγές μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Εάν μπεις στο Υπ. Οικονομικών και με τους ειδικούς λογαριασμούς αυτό μεταφράζεται σε κάτι κοντά στα 3-5 χιλιάρικα το μήνα!
Το αν θα σταματήσεις εδώ και θα βολευτείς, ή το αν θα συνεχίσεις εξαρτάται από εσένα προσωπικά και από το κατά πόσο είσαι διατεθιμένος να δουλέψεις πραγματικά! Μπορείς κάλιστα να εκμεταλευτείς την ευρωπαϊκή δικτυωση του Δημόσιου Τομέα με τα Κοινοτικά Όργανα [ να υπενθυμίσω πως ο τωρινός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι Έλληνας. Μπορείς να κυνηγήσεις μια θέση σε κάποια συμβουλευτική επιτροπή είτε κοινοτική [ενωσιακή εδώ και μια εβδομάδα μιας και μπήκε σε ισχύ η συνθήκη της Λισαβώνας ] είτε ελληνική! Μπορείς μπορείς μπορείς.
Αγαπητοί φιλοι ο Δημόσιος Τομέας σίγουρα έχει πολλά αρνητικά ... αλλά στο τέλος τέλος παραμένει αυτό το οποίο ήταν πάντα. Η εκτελιστική/διοικητική έκφραση του ελληνικού κράτους δικαίου. Είναι σαν να αποτρέπεται ένα παιδί να μην πάει στον δικαστικό κλάδο λόγω κάποιων άτυχων καταστάσεων εκεί... λες και οι δικηγορικοί σύλλογοι σφίζουν από καλόπαιδα....
Πριν αποφασίσω να πάω προς αυτή την κατεύθυνση δούλευα για 2 χρόνια για να μαζέψω προϋπηρεσία για ένα ΜΒΑ στην Αμερική. Δούλεψα και Ελλάδα και Αμερική. Για τις εργασιακές συνθήκες στον Ιδιωτικό Τομέα στην Αμερική δεν θα σας πω πολλά μιας και όλοι λίγο πολύ θα έχετε κάποιον γνωστό εκεί ... Πολλά λεφτά [ αλλά και πολλά έξοδα μιας και οι σπουδές του ξάδερφού μου στο columbia μέχρι στιγμής έχουν πάει στα 400.000 $ και συνεχίζει με μεταπτυχιακό ] , πολλές ώρες εργασίας, μηδέν προσωπική σχέση με τους συναδέλφους σου - είτε είναι προϊστάμενοι είτε υφιστάμενοι - και οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι ενδιασμοί για την γενικότερη ποιότητα ζωής [ τι να τους κάνεις τους μεγάλους και ωραίους δρόμους και τα μεγάλα και ωραία σπίτια στο new jersey όταν απόφοιτοι του Harvard με διδακτόρικό στα οικονομικά αδυνατούν να θυμηθούν τις σημαντικές διαφορές στα οικονομικά συστήματα και σε κατηγορούν κομμουνιστή όταν εσύ μιλάς για σοσσιαλισμό !!! ] .
Στον ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας πάλι οι γνώσεις σας είναι πολλές ... και επειδή είδα κάποια σχόλια για το οτι στον ΔΤ θα αποτελείς μέρος του " Δημόσιου ελλείματος " απορώ πως θα πρέπει να αισθάνεσαι όταν δουλεύεις στο τμήμα επενδύσεων εταιρίας με τριψήφιο αριθμό καταστημάτων στην Ελλάδα και μπροστά στα μάτια σου κλείνεται συμφωνία ανάμεσα στον Οικονομικό Διευθυντή και σε μέλη της ΦΑΕ [ ξέρετε οι γνωστοί άντρες με τα μαύρα από το τμήμα ελέγχου ανωνύμων εταιριών της αγαπημένης "σκουληκότρυπας" στην Καλιθέα ] και αντί για πρόστιμο 7.500.000 Ε πληρώνουν 800.000 Ε από τα οποία θα γραφούν μόνο τα 300.000Ε .... εκεί τί είσαι? Νομοταγής και πολίτης-υπηρέτης του κράτους σου που τόσο πολύ σε έχει ανάγκη?
Τί αισθάνεσαι όταν προσπαθούν να οδηγήσουν σε παραίτηση γυναίκα που δουλεύει σε υποκατάστημα της εταιρίας σε νησί μεταθέτοντας την στο Καλαμάκι????? Και μάλιστα την απόφαση την εκτελεί άνθρωπος που μέχρι εκείνη την ώρα τον θαύμαζες ο οποίος αφού της το ανακοινώνει κλείνει το τηλέφωνο και λέει " Εγώ αυτή θα την γ@μήσω! " ?
Εν κατακλείδι θα σας πω οτι και οι 2 τομείς έχουν τα αρνητικά τους και τα θετικά τους... έχουν όμως μια πολύ μεγάλη διαφορά. Το γεγονός οτι τα κίνητρα δημιουργίας τους ήταν εντελώς διαφορετικά και το διαφορετικό τους όραμα όταν αυτοί οι 2 τομείς λειτουργούν σωστά. Τα " ζώα " πάντως πρέπει να εξαλειφθούν και από τους 2 και αυτό θα γίνει μονάχα εξοπλίζοντας τους με ανθρώπους με ΠΑΙΔΕΙΑ!!!!!! Στο χέρι μας είναι.
Οι τοταλιστικές αντιλήψεις αφορούν μονάχα στενόμυαλους ανθρώπους φίλε μου... και εγώ τέτοιος δεν είμαι. Η απόφαση είναι δική σου, αλλά προσοχή! Ό,τι και να αποφασίσεις μην ζεις με την ψευδαίσθηση οτι θα είναι το σωστό ή το λάθος! Το πως θα είσαι εσύ στην δουλειά σου όταν θα πας εκεί θα το κάνει μια σωστή ή λάθος επιλογή! Και να θυμάσαι οτι αυτό δεν μετριέται μόνο με τα χρήματα [ 5000 Ε vs 10-50.000 Ε το μήνα ] !
Πολύ φιλικά Κωνσταντίνος
-
Δέχομαι πολλέ πιέσεις από τον περίγυρο (γυναίκα, γονείς, πεθερικά) για να προσπαθήσω μέσω ΑΣΕΠ. Για την ώρα δεν το σκέφτομαι, αν αυτήν τη στιγμή ήμουν δημόσιος υπάλληλος, δεν θα ήμουν σε αυτό το forum να κοιτάω ρολόγια και να ελπίζω ότι στο κοντινό μέλλον, κάποια στιγμή, μπορεί και να δώσω €5000 για ένα ρολόι. Απλά δεν θα έφταναν.
Όταν έδινα με την γυναίκα μου για ΑΣΕΠ ευχόμουν-αν έπρεπε να περάσει μόνο ένας μας-να τα καταφέρει η γυναίκα μου, όπως και έγινε. Εγώ την πάλεψα, την παλεύω και θα συνεχίσω να την παλεύω (είμαι ιδιωτικός υπάλληλος) , μήπως και συνεχίσω να φέρνω κάτι παραπάνω στο σπίτι. Τώρα αν στο μέλλον δεν τα καταφέρω, το κοιτάω το ΑΣΕΠ.
Αν τώρα ΑΥΡΙΟ μου έφερναν τον διορισμό στην πόρτα μου, για την πόλη όπου μένω, έχω την εντύπωση ότι και πάλι θα τον απέρριπτα. Δεν το παίζω στέλεχος, δεν γουστάρω την πίεση που τραβάω στη δουλειά, δεν χαίρομαι με τα 11ωρα που χτυπάω,δεν θεωρώ τους Δ.υπαλλήλους τεμπέληδες αλλά, τουλάχιστον για εμένα, δουλειά=χρήμα. Και, για την ώρα, πάω όπου έχει τα πιο πολλά.
-
τουλάχιστον για εμένα, δουλειά=χρήμα.
φιλαρακι ξερεις ποσοι δημοσιοι και ιδιωτικοι υπαλληλοι καθονται και παιρνουν 2χιλιαρα και πανω.... και το αντιθετο βεβαια...:censored: :xplode:
φιλικα
γιωργος
-
φιλαρακι ξερεις ποσοι δημοσιοι και ιδιωτικοι υπαλληλοι καθονται και παιρνουν 2χιλιαρα και πανω.... και το αντιθετο βεβαια...:censored: :xplode:
φιλικα
γιωργος
Εντάξει, συμβαίνουν και αυτά, αλλά μάλλον δεν είναι και τόσο συνηθισμένα.
Διευθυντής Β'βάθμιας εκπαίδευσης τεράστιας περιοχής και να παίρνει τελικό μισθό 1600 ευρώ; Και να δουλεύει και Σάββατα βράδια; Τα έχω δει και αυτά...
-
Βλεποντας τους προβληματισμους ολων για το διλλημα αυτο χαιρομαι που δεν ειμαι ο μονος. Δουλευω εδω και 3 μηνες για πρωτη μου δουλεια σε μια πολυεθνικη στο κομματι του software development. Τα λεφτα που παιρνω ειναι γυρω στα 1250 καθαρα και κατα μεσο ορο δουλευω 8.30 πραγματικες ωρες. Φιλη μου απο το MSc διοριστηκε καθηγητρια σε λυκειο και παιρνει 1150 καθαρα και απ οσο συζητησαμε ειναι παντα σπιτι της πριν της 2. Χτες Σαββατο, αναγκαστηκα να δουλεψω ως τις 7.30 το βραδυ μετα απο μια εβδομαδα 9ωρης δουλειας καθημερινα. Αναλογιζομαι καθημερινα αν το tradeoff μεταξυ χρηματων και ζωης γερνει προς την πρωτη επιλογη. Χωρια,το οτι ανθρωπους στη δουλεια μια δεκαετια μετα να δουλευουν για 1600-1700 καθαρα και να μην προλαβαινουν να δουν τα παιδια τους με απογοητευει! Οποτε πιστευω πως ο ιδιωτικος τομεας στην Ελλαδα ειναι πολυ δυσκολη επιλογη. Αν δουλευα και προσεφερα το ιδιο εργο σε αλλη χωρα μπορει να επαιρνα τα τριπλα και με καλυτερες συνθηκες εργασιας. Αυτο εισπαραττω και απο υπαλληλους outsourcing που ερχονται απο αλλες χωρες. Η γνωμη μου λοιπον -αν και προωρα σχηματισμενη- ειναι οτι καλυτερα να κυνηγαμε μια αξιοπρεπη θεση στο δημοσιο, για να μπορουμε να ειμαστε και ανθρωποι πανω απ ολα. Φυσικα να προλαβαινουμε να χαζευουμε και ρολογια! ;D
-
Δεν πιστεύω ότι Δημόσιο=αραλίκι. Έχω δει πολλές δημόσιες υπηρεσίες όπου ο πισινός των υπαλλήλων παίρνει φωτιά, η γυναίκα μου έχει καθημερινά τουλάχιστον ένα τρίωρο δουλειά για το σπίτι και ο πατέρας μου έπαθε έμφραγμα από το άγχος από ό,τι είπαν οι γιατροί. Το άγχος του ήταν οι αποφάσεις που έπρεπε να πάρει εκείνη την εοχή στην Δημόσια δουλειά του.
Ο σωστός άνθρωπος, είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα το ίδιο θα δουλέψει.
-
Ο σωστός άνθρωπος, είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα το ίδιο θα δουλέψει
Συμφωνω απολυτα! Μονο που στο δημοσιο θα ειναι επιλογη του και δεν θα εχει καποιον να τον μαστιγωνει και να τον κανει να νιωθει οτι τα προβληματα τις εταιριας ειναι και δικα του! ;) Ασε που σε μια ιδιωτικη εταιρια τις πιο πολλες φορες μπορει να ξυπνησεις ενα πρωι χωρις δουλεια!
-
Συμφωνω απολυτα! Μονο που στο δημοσιο θα ειναι επιλογη του και δεν θα εχει καποιον να τον μαστιγωνει και να τον κανει να νιωθει οτι τα προβληματα τις εταιριας ειναι και δικα του! ;) Ασε που σε μια ιδιωτικη εταιρια τις πιο πολλες φορες μπορει να ξυπνησεις ενα πρωι χωρις δουλεια!
Σωστος.. Μεγαλο πραγμα η σιγουρια, και ειδικα αυτες τις μερες..