- MyWatch.gr - The Hellenic Wrist & Pocket Watch Enthusiasts Forum / Founded in March 2006

ΡΟΛΟΓΙΑ => Άρθρα - Reviews - VIP - Ιστορία => ΙΣΤΟΡΙΑ => Μήνυμα ξεκίνησε από: dennis66 στις Νοέμβριος 05, 2018, 08:51:21 μμ

Τίτλος: Τornek-Rayville 1960 : “Fortunate Son”
Αποστολή από: dennis66 στις Νοέμβριος 05, 2018, 08:51:21 μμ
(https://i.postimg.cc/wvwRXGVF/tornek-rayville-tr-900-dive-watch.jpg) (https://postimages.org/)
«Έχεις μια σειρά από ντόμινο, χτυπάς το πρώτο και ξέρεις μετά βεβαιότητας ότι θα πέσουν όλα μέχρι και το τελευταίο.
Έχεις, δηλαδή, την αρχή μιας αποσύνθεσης με πολύ βαθιές επιρροές
»
H διατύπωση της “Domino Τheory”,  Ντ. Αϊζενχάουερ, 1954

Η ιστορία ξεκινάει κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ’50, ενόσω ο Ψυχρός Πόλεμος βρίσκεται στο απόγειό του.  Η Μονάδα Πειραματικών Καταδύσεων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού (ΝΕDU) ψάχνει το κατάλληλο καταδυτικό ρολόϊ για τις ανάγκες της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών (UDT, η οποία αργότερα θα μετασχηματιζόταν σε “Navy SEALs”). Ακολουθώντας το δόγμα του «Buy American”, που δίνει προβάδισμα στις  εγχώριες εταιρείες απευθύνεται  αρχικά στη Βulova, της εξηγεί τι ακριβώς ζητάει και της παρέχει τις ακριβείς προδιαγραφές. Η Bulova από την πλευρά της ζητάει κάποιο χρονικό περιθώριο και η  ΝEDU της το δίνει, ενώ καλού καλού στρέφεται παράλληλα προς τρεις ευρωπαϊκές ωρολογοποιϊες που ήδη τότε κατασκεύαζαν καταδυτικά ρολόγια,  τη Rolex, την Blancpain και την Enicar. Αυτές παραδίδουν στη NEDU από τρία  δείγματα των μοντέλων τους Submariner, Fifty Fathoms και Sea Peal 600, αντίστοιχα. Οι δοκιμασίες είναι εξαντλητικές, καθώς τα ρολόγια υφίστανται  πτώσεις και κρούσεις, σύρονται στη λάσπη, μπαίνουν σε φούρνους, καταψύχονται, ενώ επιπλέον χρησιμοποιούνται από δύτες του Ναυτικού σε πραγματικές καταδυτικές συνθήκες. Τον Ιούλιο του ’58 ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των δοκιμασιών : Από τα τρία ρολόγια, μόνο το Blancpain ήταν εκείνο που πληρούσε όλα τα κριτήρια. Χαρακτηριστική είναι η αιτιολογία του απορριπτικού πορίσματος για το Submariner: «Το ρολόϊ της εταιρείας Rolex αποδείχθηκε μη επαρκώς υδατοστεγανό και ως εκ τούτου συστήνεται η διαγραφή του από την κατάσταση εγκεκριμένου εξοπλισμού του Ναυτικού». Τα ταπεινό Enicar τα πήγε κάπως καλύτερα, αλλά και πάλι στερείτο περιστρεφόμενης στεφάνης. Κατόπιν αυτών, αποφασίστηκε η χρήση του Fifty Fathoms από τους δύτες των ειδικών δυνάμεων, τουλάχιστον έως ότου η Bulova ολοκληρώσει το δικό της πλάνο.

Ένα χρόνο μετά η Bulova παρουσίασε με υπερηφάνεια την εκδοχή της, το “Bulova  USN”, το οποίο παραδόθηκε στη NEDU προκειμένου να υποβληθεί ίδιες ακριβώς στις δοκιμασίες, μαζί βέβαια με τον νικητή του προηγούμενου “γύρου”, το Βlancpain FF.  Tα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά για την Bulova : Από τα τρία δείγματα που χρησιμοποιήθηκαν στα tests, το ένα σταμάτησε να δουλεύει, ενώ τα bezels των άλλων δύο βγήκαν από την θέση τους. Για μία ακόμη φορά, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο το Fifty Fathoms λειτούργησε υποδειγματικά, υπογραμμίζοντας την αδιαμφισβήτητη υπεροχή του έναντι κάθε άλλου σύγχρονου καταδυτικού ρολογιού. Για το Ναυτικό, ήταν απολύτως ξεκάθαρο ποιο ρολόϊ θα έπρεπε να υιοθετήσει. Άλλωστε, το Fifty Fathoms και πριν ακόμη δοκιμαστεί επί αμερικανικού εδάφους, έφερε ήδη σημαντικές δάφνες, έχοντας αποτελέσει την επιλογή του πρωτοπόρου της υποθαλάσσιας έρευνας Ζακ Κουστώ, ενώ ένοπλες δυνάμεις, όπως οι Γαλλικές, οι Ισραηλινές, οι Γερμανικές  και οι Ισπανικές το είχαν ήδη εντάξει στον βασικό εξοπλισμό των δικών τους δυτών.

Υπήρχαν ωστόσο σοβαρά τυπικά ζητήματα που θα έπρεπε να επιλυθούν. Η αμερικανική νομοθεσία πριμοδοτούσε ανοιχτά τις εγχώριες βιομηχανίες, ενώ μάλιστα ένας όρος του διαγωνισμού προέβλεπε ότι οι λίθοι που θα χρησιμοποιούνταν στα ρολόγια της αναδόχου θα έπρεπε να προέρχονται από συγκεκριμένο προμηθευτή, με έδρα το Μιζούρι. Σε τέτοιες περιπτώσεις τη λύση δίνει συνήθως κάποιος μεσάζων και στην προκειμένη περίπτωση τέτοιος βρέθηκε στο πρόσωπο του Allen V. Tornek, ενός Νεοϋορκέζου εισαγωγέα ρολογιών, ο οποίος είχε ήδη επαφές με την Blancpain και την  έπεισε τελικά να συμπράξουν και συμμετάσχουν στον διαγωνισμό του Αμερικανικού Ναυτικού, χρησιμοποιώντας το λογότυπο «Τornek –Rayville” στο dial του FF, εμφανίζοντάς το δηλαδή έτσι ως αμερικανικό προϊόν (η λέξη Rayville δεν είναι παρά αναγραμματισμός του Villeret, της έδρας δηλαδή της Blancpain). Όσο για την υποχρεωτική προμήθεια των ρουμπινιών από το Μιζούρι, τα οποία ποιοτικά ήταν πολύ υποδεέστερα απ’ αυτά που χρησιμοποιούσαν οι Ελβετοί στις μηχανές τους, ο Tornek  έλυσε αποφασιστικά το γόρδιο δεσμό : «Τα αγοράζουμε και τα πετάμε στα σκουπίδια. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να δουλεύει το ρολόϊ και όχι τι πέτρες έχει μέσα η μηχανή». Σχεδόν μοιραίο όπως ήταν, η εταιρεία του Tornek κέρδισε τον διαγωνισμό και οι Ομάδες Υποβρύχιων Καταστροφών των ΗΠΑ το κορυφαίο καταδυτικό ρολόϊ της εποχής.   

(https://i.postimg.cc/BbQSgZ61/tornek-2.jpg) (https://postimages.org/)
Eπιθεώρηση της πρώτης ομάδας των Navy SEALS από τον Κέννεντυ, το 1962. Ο δύτης στο κέντρο φοράει το Tornek-Rayville ΤR-900

To TR-900 κατασκευαζόταν από το 1960 έως το 1967 και χρησιμοποιήθηκε (μέχρι και την αποχώρησή τους από το Βιετνάμ) αποκλειστικά από το προσωπικό των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων και ιδίως από τους βατραχανθρώπους των UDT και από τους SEALs, από  τη σύστασή τους (1962) και κατόπιν. Όπως ακριβώς και το Fifty Fathoms της εποχής, από το οποίο "κλωνοποιήθηκε", το TR-900 ήταν ένα εξαιρετικά καλοσχεδιασμένο και λειτουργικό καταδυτικό εργαλείο, με ιδιαίτερη προσωπικότητα. Μέσα στη διαμέτρου 41mm ατσάλινη κάσα χτυπούσε ο επί σειρά ετών δοκιμασμένος σε σκληρές συνθήκες αυτόματος μηχανισμός 1361 της Blancpain, προστατευμένος από αντιμαγνητικό κάλυμμα, ενώ το κρύσταλλο από πλέξιγκλας πλαισίωνε η φαρδιά στεφάνη από βακελίτη -η πρώτη περιστρεφόμενη, ας μην ξεχνάμε, στην ιστορία των καταδυτικών ρολογιών. Η κορώνα ήταν βιδωτή, χωρίς προφυλακτήρα μεν, αλλά έξυπνα  σχεδιασμένη, με διπλά o-rings για εξασφαλισμένη υδατοστεγανότητα. Μία ακόμη καινοτομία του αρχέτυπου   Fifty Fathoms, που φυσικά υιοθετήθηκε και στο TR-900, ήταν η κυκλική ένδειξη υγρασίας, τοποθετημένη στο dial πάνω από την θέση 6, η οποία, εάν το ρολόϊ έχανε τη στεγανότητά του για τον οποιονδήποτε λόγο, τότε από μπλε θα έπαιρνε ροζ απόχρωση, προειδοποιώντας έτσι τον χρήστη. Όλ' αυτά συνέθεταν το μοναδικό χαρακτήρα ενός ρολογιού, που σε αντίθεση με τα υπόλοιπα  καταδυτικά της εποχής του, δεν σχεδιάστηκε απλά σαν ένα υδατοστεγανό ρολόϊ, αλλά εξαρχής και στοχευμένα, σύμφωνα με τη βασική ιδέα του εμπνευστή του Fifty Fathoms Ρομπέρ Μαλουμπιέ (ήρωα τη γαλλικής αντίστασης και ακολούθως επικεφαλής του σώματος των Γάλλων βατραχανθρώπων) σαν ένα αμιγώς στρατιωτικό εργαλείο, που άλλωστε όρισε και το ίδιο το πρότυπο των στρατιωτικών καταδυτικών ρολογιών που θα κατασκευάζονταν εφεξής.

"Σε μια πτήση αετού φορτώνεις το ελικόπτερο με λίγους επίλεκτους στρατιώτες και κάνεις κύκλους μέχρι να σε πυροβολήσει κάποιος.
Τότε εφορμάς κάθετα, αποβιβάζεις τους στρατιώτες σου και προσπαθείς να πάρεις τον έλεγχο ενός οικισμού.
Όταν πας στη μάχη με ελικόπτερο είναι σα να παρακολουθείς ποδοσφαιρικό αγώνα από καλό θεωρείο.
Αυτή  ήταν μια πολύ επιτυχημένη μέρα, και είχαμε κάνει αρκετές  επιθέσεις, συλλαμβάνοντας περίπου δεκαπέντε Βιετκόνγκ
και σκοτώνοντας περίπου άλλους δέκα.
Υπήρξε μια ξεχωριστή στιγμή, όταν ξετρυπώσαμε έναν Βειτκόγκ  κι αυτός άρχισε να τρέχει απεγνωσμένα πάνω σ' ένα ξερό ορυζώνα,
παραπατώντας και τρέμοντας καθως έτρεχε. Τον καταδιώξαμε ανελέητα, μηχανή εναντίον ανθρώπου..
."
Ντέϊβιντ Χάλμπερστραμ, ρεπόρτερ των New York Times, 1963

Ουσιαστικά δεν υπάρχουν αναφορές σχετικά με τη χρήση του ΤΡ-900 στα πεδία της μάχης, γεγονός που εξηγείται εύκολα, εάν ληφθεί υπ’ όψη ότι οι SEALs από τη στιγμή της πραγματικής εμπλοκής των ΗΠΑ στον πόλεμο του Bιετνάμ προσδέθηκαν στο άρμα της CIA, αποτελώντας την αιχμή του δόρατος της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας σε πληθώρα επιχειρήσεων που ακόμη και σήμερα είναι χαρακτηρισμένες ως απόρρητες και μόνο σε γενικές γραμμές είναι γνωστή η διεξαγωγή τους.  Ειδικώτερα, το πρόγραμμα «Φοίνιξ» (1968-1971), μια από τις πιο πολυσυζητημένες και αμφιλεγόμενες επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Βιετναμικό έδαφος, αποτελεί σκοτεινή σελίδα στη σύγχρονη ιστορία. Κατά το κύριο σκέλος του, αυτό που αφορά και τους SEALs, επικεντρωνόταν καθαρά στην παραστρατιωτική και κατασταλτική δράση. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι δολοφονήθηκαν, 28.000 αιχμαλωτίστηκαν και 17.000 αναγκάστηκαν να λιποτακτήσουν.   

Οι ανάγκες του προγράμματος «Φοίνιξ» προϋπέθεταν σε μεγάλο βαθμό την διείσδυση και απευθείας επαφή με τις δυνάμεις των Βιετκόνγκ, υπό συνθήκες ανορθόδοξου πολέμου και αυτό ίσως εξηγεί ότι η διακοπή της παραγωγής του ΤR-900 συμπίπτει με την προετοιμασία του εν λόγω προγράμματος : Τίποτε από τον εξοπλισμό των ειδικών δυνάμεων δεν θα έπρεπε να αποδεικνύει την εθνικότητα των μελών τους. Ένα ρολόϊ με τις αναγραφές του Tornek-Rayville  αποτελούσε σαφές διακριτικό κι έτσι η χρήση του σταδιακά παραμερίστηκε, κάνοντας χώρο για τη στρατιωτική χρήση ρολογιών με «πολιτικές προδιαγραφές».


(https://i.postimg.cc/kGPy24nK/tornek-3.jpg) (https://postimages.org/)

"Υπηρέτησα για 365 μέρες στο 2ο Σώμα Στρατού. Το Bulova που χρεώθηκα στην αρχή ψόφησε μέσα σε δυό βδομάδες
και μετά πέρασαν κάμποσα ρολόγια απ' τα χέρια μου, ένα Benrus ή εκείνο το Westclox με την πλαστική  κάσα,
μα κανένα δεν την έβγαλε καθαρή για πάνω από δυό βδομάδες.
Ο Λοχαγός μου είπε "τράβα πάρε ένα Seiko", τον άκουσα κι έδωσα 65 δολλάρια για να τ' αγοράσω.
Ήταν το μόνο που άντεξε,  μα έτσι κι αλλιώς, έπειτα από κάμποσο καιρό εκεί κάτω
έπαψε να μ' απασχολεί ο χρόνος κι απλά μετρούσα τις ανατολές..."

Οπλίτης Ρόμπερτ Χίκοκ, Βιετνάμ 1968/69

Oύτως ή άλλως, με την εξαίρεση του TR-900, τα υπόλοιπα γενικής χρήσης στρατιωτικών προδιαγραφών (mil-spec) ρολόγια που παρήχθησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ ήταν χαμηλού κόστους παραγωγής, θεωρούμενα "μη επισκευάσιμα",  δηλαδή  αναλώσιμα, προορισμένα απλά να κάνουν τη δουλειά τους για ένα βραχύ σχετικά διάστημα και βέβαια να αντικαθίστανται στην πρώτη βλάβη. Δεν ήταν ιδιαίτερα αξιόπιστα και γι' αυτό δεν έχαιραν μεγάλης εκτίμησης ανάμεσα στο προσωπικό. Έτσι, πολλοί αγόραζαν δικά τους ρολόγια, ιδίως από τα PX, δηλαδή τα εκπτωτικά καταστήματα που λειτουργούσαν στις αμερικανικές βάσεις, προμηθεύοντας το προσωπικό με χίλια δυο αγαθά, από snacks μέχρι χρυσά κοσμήματα και από  αναψυκτικά μέχρι ραδιοκασετόφωνα και φωτογραφικές μηχανές. Και φυσικά ρολόγια, σε μεγάλη ποικιλία και εύρος τιμών.   

Τουλάχιστον με βάση τη μέχρι σήμερα τεκμηρίωση, είναι σαφές πως το Τornek_Rayville TR-900 αποτέλεσε και τη μοναδική έκδοση ρολογιού για τις ειδικές δυνάμεις του αμερικανικού Ναυτικού. Για τους λόγους που αναφέρθηκαν προηγουμένως, από τα μέσα ιδίως της δεκαετίας του '60 και κατόπιν, τα μέλη των ειδικών ομάδων χρησιμοποιούσαν στις επιχειρήσεις τους ρολόγια όπως τα Tudor 7928, 7016 και 9410, φυσικά το ήδη τότε δημοφιλές Rolex Submariner, αλλά και αρκετά Seiko.  Σ' όλες αυτές τις περιπτώσεις, ανεξαιρέτως, δεν επρόκειτο για ειδικές εκδόσεις με συγκεκριμένες στρατιωτικές προδιαγραφές (mil-spec), αλλά  για κοινά, προορισμένα για πολιτική χρήση ρολόγια, τα οποία συνήθως  αγοράζονταν από τους ίδιους τους κατόχους τους και ανήκαν σ' αυτούς, δεν χρεώνονταν δηλαδή σαν στρατιωτικό υλικό, ούτε βέβαια επιστρέφονταν στον στρατό μετά τη λήξη της θητείας.     


Προς τα τέλη της δεκαετίας του '60 το Submariner 1680 και το GMT Master 1675 πωλούνταν στα PX για περίπου 200 δολλάρια το καθένα (σημερινό ισόποσο 1.400 δολ.), χρήματα που αντιστοιχούσαν στο μηνιαίο μισθό του αμερικανού οπλίτη. Για όποιον ενδιαφερόταν ν΄αποκτήσει ένα καλό ρολόϊ σε εξαιρετική τιμή, η θητεία στο Βιενάμ του παρείχε την ευκαιρία ενώ η σκέψη ότι μπορεί ακόμη κι αύριο να έπεφτε στο υγρό χώμα χτυπημένος από εχθρικά πυρά του έδινε το κίνητρο να προχωρήσει στη δαπάνη -ακόμη και για ένα  Rolex- χωρίς δεύτερη σκέψη. Το Sub ειδικά είχε πια καταστεί διάσημο σαν το ρολόϊ του James Bond και οι στρατιώτες σύντομα ανακάλυψαν για ποιο λόγο ο δραστήριος Βρετανός πράκτωρ το φορούσε σε δερμάτινο λουρί : Τα εύθραστα μπρασελέ της Rolex έσπαγαν εύκολα και δεν ήταν λίγες οι φορές που εν μέσω ανταλλαγής πυρών κάποιος βρέθηκε να σέρνεται στη λάσπη ψάχνοντας για το πολύτιμο απόκτημά του. Kανείς πάντως δεν μπορεί ν΄αμφισβητήσει την αξιοπιστία των προαναφερθέντων ρολογιών, που ασφαλώς δοκιμάστηκε υπό ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες.  

(https://i.postimg.cc/d0zpwrx9/tornek-4.jpg) (https://postimg.cc/jW4ZhwKW)
“Whoa thought it was a nightmare
Lord it was so true
They told me don't go walking slow
The devil's on the loose
Better run through the jungle
Better run through the jungle”

Creedence Clearwater Revival, 1970


Ως το τέλος της δεκαετίας του ’70 σχεδόν όλα τα Tornek παραδόθηκαν από το Ναυτικό στην Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας προς καταστροφή εξαιτίας του ραδιενεργού Προμηθείου-147  που έφεραν στο dial. Η ίδια ύπαρξή του, για πολλά χρόνια, είχε σχεδόν λησμονηθεί, μαζί με πολλά άλλα από εκείνη την περίοδο που κανείς δεν ήθελε πια να θυμάται. Υπολογίζεται ότι γλίτωσαν μόλις τριάντα έως σαράντα δείγματα και ακόμη λιγότερα σε καλή κατάσταση, με τις τιμές τους να ξεπερνούν πλέον τις εκατό χιλιάδες δολλάρια. 

Για τον Allen Tornek η όλη η υπόθεση δεν εξελίχθηκε ακριβώς σε εμπορικό θρίαμβο, αφού δεν κατάφερε να πουλήσει πάνω από χίλια, μόλις, ΤR-900 στο αμερικανικό Ναυτικό. Ούτε όμως η Βlancpain κατάφερε ποτέ να μετουσιώσει σε σταθερό και αξιόλογο εμπορικό κέρδος την πρωτοπορία της στην κατασκευή καταδυτικών ρολογιών. Τα εύσημα, οι δάφνες στο πεδίο των δοκιμών  και η ιδιαίτερη προτίμηση εκ μέρους του αμερικανικού ναυτικού δεν εξαργυρώθηκαν όσο ίσως θα άξιζε το FF κι έτσι μέσα στα επόμενα χρόνια και για δεκαετίες εντεύθεν το Sub κυριάρχησε στην κοινή  αγοραστική συνείδηση σαν το απόλυτο καταδυτικό ρολόϊ, συνδυάζοντας την όντως μνημειώδη αξιοπιστία με το κύρος.  Η Blancpain, με υποδομές εργαστηρίου περισσότερο παρά βιομηχανίας, δεν θα μπορούσε να συναγωνιστεί εταιρείες όπως η Rolex (αλλά και η Seiko από την άλλη πλευρά του ωκεανού), που ήδη διέθεταν ισχυρή παραγωγή, αλλά και οργανωμένο δίκτυο προώθησης και πωλήσεων, ικανό να ανταποκριθεί στην ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση. Όταν οι προθήκες και οι κατάλογοι των καταστημάτων FX πλημμύρισαν με ρολόγια, η Blancpain απλά δεν ήταν εκεί.

Η Αμερική αποχώρησε από το Βιετνάμ όχι μόνο στρατιωτικά ηττημένη, αλλά κυρίως εθνικά πληγωμένη –τις πληγές τις φέρει ακόμη, ανοιχτές. Κανείς άλλος στρατιώτης στην ιστορία δεν υπέστη τη σύγχυση και τις ψυχικές συγκρούσεις που υπέστη ο μέσος Αμερικανός στρατιώτης του Βιετνάμ. Η πεποίθησή του ότι προοριζόταν να επιτελέσει έργο αγαθό κατέρρεε σε συντρίμια μπροστά στη διαπίστωση ότι στη χώρα αυτή αντιμετωπιζόταν σαν εισβολέας και όχι σαν ελευθερωτής. Το «δίκαιο»  του σκοπού, σύλληψη αρκετά ξεκάθαρη σε όλους τους προηγούμενους πολέμους, στις ζούγκλες του  Βιετνάμ απέβαλε το νόημά της και όλα έμοιαζαν λάθος, επειδή πιθανότατα όλα ήταν λάθος. Με την επιστροφή στην πατρίδα, το έντονο αντιπολεμικό κλίμα της εποχής, η ευθεία αμφισβήτηση της δικαιολογητικής βάσης της εισβολής σε ξένο έδαφος, οι καταγγελίες για τα εγκλήματα που διαπράττονταν μαζικά από τους σύγχρονους σταυροφόρους στο όνομα κάποιας δυτικού τύπου ελευθερίας,  δημιουργούσαν στους βετεράνους την αίσθηση της κοινωνικής απομόνωσης και την αδυναμία κατανόησης του οξύμωρου, να καταδικάζεται η αποστολή τους  από τον λαό εκείνο, την κυβέρνηση του οποίου οι ίδιοι κλήθηκαν να υπηρετήσουν.  Χώρια απ’ αυτούς που χάθηκαν στον πόλεμο (περίπου 58.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί),  ακόμη μεγαλύτερος ήταν ο αριθμός των βετεράνων που αυτοκτόνησαν κατά τα μεταπολεμικά χρόνια, μην αντέχοντας  το βάρος των όσων είδαν και έπραξαν στη μακρινή χώρα, μην αντέχοντας την περιθωριοποίηση στη δική τους χώρα. Ήταν σαν η ζωή τους, ο χρόνος ο ίδιος, να σταμάτησε κάπου στο Δέλτα του Μεκόνγκ.


Κείμενο : dennis66
Πηγές :
Marilyn Young : «Vietnam Wars 1945-1990»
Mike Johnson «Α Βrief Guide to the Iconic Watches of the Vietnam War»
Jeffrey S. Kingston : «The History of the Fifty Fathoms»
Κevin Dockery «Navy Seals: A History of the Early Years»
Pete Hamill «Vietnam: The Real War: A Photographic History by the Associated Press»
Michael Maclear «Vietnam: A Complete Photographic History»


 




Τίτλος: Απ: Τornek-Rayville 1960 : “Fortunate Son”
Αποστολή από: patsouris στις Νοέμβριος 05, 2018, 09:02:23 μμ
Άψογο άρθρο!!!
 :)
Τίτλος: Απ: Τornek-Rayville 1960 : “Fortunate Son”
Αποστολή από: harolagoha στις Νοέμβριος 05, 2018, 09:26:33 μμ
 :respect: :respect: :respect: Αν και γνωριζα την ιστορια με αρκετες λεπτομερειες την αποτυπωσες πολυ σωστα!! Μπραβο σου! Παντα τετοια!

ΥΓ.: Την πρωτη φορα που διαβασα οτι εχασε η ρολεξ τον διαγωνισμο ως μη ικανη, ενιωσα τον κοσμο να γκρεμιζεται...  :smt088 :smt088 Μετα το απεδωσα σε δολια σπιλωση και απορριψη της ρολεξ απο κομπλεξικο-hater ανωτατο αξιωματικο ή λογω μιζας και καπως ησυχασα ...  :mg: :mg: :mg:
Τίτλος: Απ: Τornek-Rayville 1960 : “Fortunate Son”
Αποστολή από: Charilaos στις Νοέμβριος 05, 2018, 09:35:13 μμ
Μετά από αυτό το άψογο άρθρο και την εμπεριστατωμένη ανάλυση ο Βίκτωρας μπορεί να αισθάνεται υπερήφανος και δικαιωμένος για την επιλογή του και όντας κάτοχος του Blackpain FF στα Ελληνικά ωρολογιακά φόρα!!!!!!
Εύγε Βίκτωρα!!!!!!
Για δε τα SEIKO και την απαράμιλη αξιοπιστία τους τα ξέραμε αλλά καλό είναι και να τα ακούμε από χείλη τρίτων και άνευ ιδιοτέλειας ανθρώπων!!!!!!!
Τώρα αυτά περί των ROLEX SUBMARINERS τα είχα διαβάσει αλλά σαν αναφορά τύπου: «Ο μπατζανάκης του ξαδέρφου της κόρης του ταξιτζή........». Βλέπω όμως πως είναι ιστορική πραγματικότητα!!!!!!!!!!

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ για το άρθρο και τον χρόνο που αφιέρωσες για να μας το κοινοποιήσεις φίλε Ντένις66


Sent from my iPad using Tapatalk
Τίτλος: Απ: Τornek-Rayville 1960 : “Fortunate Son”
Αποστολή από: dennis66 στις Νοέμβριος 05, 2018, 09:39:43 μμ
Thnx dudes !

Επιμένω, όπως είναι φανερό, στα ρολόγια outsiders, τα ρολόγια-αποκλήρους και αποβλήτους της ωρολογιακής ιστορίας. Τα ρολόγια που, για ιδιαίτερους λόγους το καθένα,  περνούν μάλλον στη λήθη. Το Tornek μου αρέσει ούτως ή άλλως, εάν είχα την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσω ένα και μόνο ιστορικό vintage, ε, αυτό θα διάλεγα, δεν το συζητώ. Έχει τα χαρακτηριστικά του τέλειου κατ’ εμέ ρολογιού, είναι diver και mil-spec ταυτόχρονα, παρ’ ότι vintage έχει το σωστό μέγεθος, είναι σπάνιο, τι διάολο άλλο να ζητήσει κανείς ; (οκέϋ, ξέρω, ένα «εγγλέζικο» mil-spec Sub, αλλά σόρρυ, έχω μια αιρετική θεωρία για τα vintage Superlative, γενικώς, που δεν είναι της παρούσης). Τo Τοrnek τα σπάει, όπως άλλωστε και το FF τα σπάει.

Ε, ναι, αγαπητοί harolagoha και Χαρίλαε,  η αλήθεια είναι πως προξενεί ένα μικρό ωρολογιακό shock το γεγονός ότι το Sub του ’58 έμπαζε πιο πολλά νερά κι από διάτρητη απ’ τη σκουριά λαμαρίνα οροφής παραπήγματος στη φαβέλα του Ρίο εν ώρα κατακλυσμιαίας τροπικής καταιγίδας....  :o
Τίτλος: Απ: Τornek-Rayville 1960 : “Fortunate Son”
Αποστολή από: Charilaos στις Νοέμβριος 05, 2018, 09:45:17 μμ
Thnx dudes !

Επιμένω, όπως είναι φανερό, στα ρολόγια outsiders, τα ρολόγια-αποκλήρους και αποβλήτους της ωρολογιακής ιστορίας. Τα ρολόγια που, για ιδιαίτερους λόγους το καθένα,  περνούν μάλλον στη λήθη. Το Tornek μου αρέσει ούτως ή άλλως, εάν είχα την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσω ένα και μόνο ιστορικό vintage, ε, αυτό θα διάλεγα, δεν το συζητώ. Έχει τα χαρακτηριστικά του τέλειου κατ’ εμέ ρολογιού, είναι diver και mil-spec ταυτόχρονα, παρ’ ότι vintage έχει το σωστό μέγεθος, είναι σπάνιο, τι διάολο άλλο να ζητήσει κανείς ; (οκέϋ, ξέρω, ένα «εγγλέζικο» mil-spec Sub, αλλά σόρρυ, έχω μια αιρετική θεωρία για τα vintage Superlative, γενικώς, που δεν είναι της παρούσης). Τo Τοrnek τα σπάει, όπως άλλωστε και το FF τα σπάει.

Ε, ναι, αγαπητοί harolagoha και Χαρίλαε,  η αλήθεια είναι πως προξενεί ένα μικρό ωρολογιακό shock το γεγονός ότι το Sub του ’58 έμπαζε πιο πολλά νερά κι από διάτρητη απ’ τη σκουριά λαμαρίνα οροφής παραπήγματος στη φαβέλα του Ρίο εν ώρα κατακλυσμιαίας τροπικής καταιγίδας....  :o
Παρόλα αυτά όμως το μάρκετινγκ πέρασε στο ευρύ κοινό τον μύθο του Toolwatch!!!!!!!
Έτσι αρχίζουν να εξηγούνται θέματα ακόμα και σε σύγχρονα ROLEX (πχ το ρολόι της Λίτσας!!!!).



Sent from my iPad using Tapatalk
Τίτλος: Απ: Τornek-Rayville 1960 : “Fortunate Son”
Αποστολή από: Aris2176 στις Νοέμβριος 05, 2018, 09:46:15 μμ
Dennis ο τρομερός!!! Thank you!


Sent from my iPhone using Tapatalk
Τίτλος: Απ: Τornek-Rayville 1960 : “Fortunate Son”
Αποστολή από: dennis66 στις Νοέμβριος 05, 2018, 09:55:38 μμ
Φχαριστώ Άρη !

Εντάξει Χαρίλαε, βοήθησε κάμποσο κι ο my name is Bond-James Bond, δεν λέω, αλλά τώρα μην το ξευτιλίσουμε κιόλας, τα Superlative δεν είναι αυτό που είναι λόγω Bond (κάτι τέτοιες χαζομάρες τις σκέφτεται μόνο η Omega...).
Tα Superlative απόδειξαν την αξία τους διαχρονικά και εγώ είμαι ο πρώτος που το λέει, πως χωρίς Superlative όλες οι άλλες, ειδικά οι εξεζητημένες, θα είχαν πάει φούντο προ πολλού. Ασχέτως λοιπόν προσωπικών προτιμήσεων, γούστων και προκαταλήψεων τo Sub τα σπάει επίσης, το GMT ομοίως, αρέσει-δεν αρέσει. 
Τίτλος: Απ: Τornek-Rayville 1960 : “Fortunate Son”
Αποστολή από: georges στις Νοέμβριος 05, 2018, 10:01:34 μμ
dennis you have the gift!!!

θενκ γιου μετά πολλών βέρυ ματσίουμ που λεν και στο χωριό....
Τίτλος: Απ: Τornek-Rayville 1960 : “Fortunate Son”
Αποστολή από: Charilaos στις Νοέμβριος 05, 2018, 10:05:37 μμ
Καλά δεν τα έβγαλα και άχρηστα!!!!!!!!!
Καλά είναι αλλά μέχρι εκει!
Σαν το GOLF για τα αμάξια ένα πράγμα!
Προσωπικά από ROLEX εκτιμώ τις Daytones με την Valljoux 72 (και όχι λόγω συλλεκτικής αξίας!!!!) καθώς και τα DayDate σε λευκόχρυσο ή πλατίνα!!!!!!!!
Όπως λοιπόν καταλαβαίνεις πολλά τα λεφτά φίλε μου!!!!



Sent from my iPad using Tapatalk
Τίτλος: Απ: Τornek-Rayville 1960 : “Fortunate Son”
Αποστολή από: gmaras στις Νοέμβριος 05, 2018, 10:06:22 μμ
Καταπληκτικο ποστ! Ευχαριστουμε πολυ φιλε dennis!
Τίτλος: Απ: Τornek-Rayville 1960 : “Fortunate Son”
Αποστολή από: dennis66 στις Νοέμβριος 05, 2018, 10:13:55 μμ
Να 'στε καλά Γιώργηδες, αμφότεροι.

Υπ' όψιν κυρίου Χαρίλαου (for your eyes only)
Ιδού τα ντοκουμέντα, να και τo επίμαχο έγγραφο που εκπαραθυρώνει τη Superlative από το διαγωνισμό. Σε αφορούν ιδίως οι σελίδες 18 και επόμενες του pdf.

http://www.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/777760.pdf (http://www.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/777760.pdf)

(τώρα, γιατί εγώ υποψιάζομαι ότι θα το κάνεις σημαία σου στο "Seiko rules" ? E ? )
Τίτλος: Απ: Τornek-Rayville 1960 : “Fortunate Son”
Αποστολή από: pontioz1 στις Νοέμβριος 05, 2018, 10:18:04 μμ
Έξοχο!!!
Τίτλος: Απ: Τornek-Rayville 1960 : “Fortunate Son”
Αποστολή από: Charilaos στις Νοέμβριος 05, 2018, 10:25:32 μμ
Να 'στε καλά Γιώργηδες, αμφότεροι.

Υπ' όψιν κυρίου Χαρίλαου (for your eyes only)
Ιδού τα ντοκουμέντα, να και τo επίμαχο έγγραφο που εκπαραθυρώνει τη Superlative από το διαγωνισμό. Σε αφορούν ιδίως οι σελίδες 18 και επόμενες του pdf.

[url]http://www.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/777760.pdf[/url] ([url]http://www.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/777760.pdf[/url])

(τώρα, γιατί εγώ υποψιάζομαι ότι θα το κάνεις σημαία σου στο "Seiko rules" ? E ? )

Μπα!!!!!!!!
Ήδη κάποιοι καλοθελητές κατάπιαν το δηλητήριο από την γλώσσα τους που δάγκωσαν (καθώς τα διάβαζαν!!!!).
Άσε που θα ανοίξω σύντομα και άλλο «......... rules»!!!!!!!!
Δεν τους λυπάσαι τους φίλους μας τους ROLEXόφιλους???!!!
Ας δείξουμε μεγαλοψυχία και ας τους αγκαλιάσουμε στοργικά
!



Sent from my iPad using Tapatalk
Τίτλος: Απ: Τornek-Rayville 1960 : “Fortunate Son”
Αποστολή από: batman1345 στις Νοέμβριος 05, 2018, 10:30:46 μμ
Πολλά μπράβο φίλε!!

Sent from Huawei P8 using Tapatalk

Τίτλος: Απ: Τornek-Rayville 1960 : “Fortunate Son”
Αποστολή από: Charilaos στις Νοέμβριος 05, 2018, 10:33:35 μμ
Και μια φωτογραφία δανεισμένη από τον Nicholas στο Purist!!!!!!!
Εντελώς συμπτωματικά και μετά το άρθρο του dennis66 βλέπω την παρακάτω φωτογραφία ανεβασμένη μόλις!!!!!!!!
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181105/1d94446f8f3f1a1812e61d548a70000c.jpg)


Sent from my iPad using Tapatalk
Τίτλος: Απ: Τornek-Rayville 1960 : “Fortunate Son”
Αποστολή από: dennis66 στις Νοέμβριος 05, 2018, 10:42:40 μμ
Μπα!!!!!!!!
Ήδη κάποιοι καλοθελητές κατάπιαν το δηλητήριο από την γλώσσα τους που δάγκωσαν (καθώς τα διάβαζαν!!!!).
Άσε που θα ανοίξω σύντομα και άλλο «......... rules»!!!!!!!!
Δεν τους λυπάσαι τους φίλους μας τους ROLEXόφιλους???!!!
Ας δείξουμε μεγαλοψυχία και ας τους αγκαλιάσουμε στοργικά
!


Δεν βλέπω το λόγο. Ανεξαρτήτως της αποτυχίας του ’58 Submariner σε συγκεκριμένα tests συγκεκριμένης ένοπλης δύναμης, η ιστορική συνέχεια δικαιώνει τη Rolex, αυτό συνομολογείται ρητά και στο κείμενο.  Η αναδρομή δε βλάφτει, γεγονότα  μνημονεύονται κατά τρόπο τεκμηριωμένο νομίζω, ούτε κάνουμε κόντρες στα λιμανάκια, ούτε γηπεδικά πρέπει να το βλέπουμε, τουλάχιστον εγώ  όχι, ελπίζω πως όλοι το ίδιο. 

Η μάλλον αδικημένη της αναδρομής, είναι η καψερή η Seiko, που στο Βιετναμ  έχτισε ουσιαστικά όλη τη φήμη της στις ΗΠΑ, με τα προϊόντα της. Την  πέρασα σχεδόν ντούκου, αλλά δεν φιλοδοξούσα ούτε και μπορούσα σε περιορισμένο χώρο και χρόνο να καλύψω όλα τα ρολόγια  της Vietnam Era. ‘Ισως μια άλλη φορά, ίδίως ένα ποστ για τo 7005-8030, που είναι ειδική περίπτωση και φέρεται να  χρησιμοποιήθηκε συστηματικά από το S.O.G. (Ομάδα  Ειδικών Επιχειρήσεων – λέγε με CIA). Θέλει λίγο ψάξιμο αυτό, όμως.

Είδες, μέχρι κι ο Nicholas μας διαβάζει !

Τhank you Batman, Pontioz1 !
Τίτλος: Απ: Τornek-Rayville 1960 : “Fortunate Son”
Αποστολή από: dennis66 στις Νοέμβριος 05, 2018, 10:48:52 μμ
E, άρπα τη, Nicholas !

(όχι, που θα τον άφηνα εγώ τον ξένο να μας κουνιέται με το χρέπι του....)

(https://i.postimg.cc/760qvtcN/GLX-12.jpg) (https://postimg.cc/qhJPywpt)
Τίτλος: Απ: Τornek-Rayville 1960 : “Fortunate Son”
Αποστολή από: exDIVER600 στις Νοέμβριος 05, 2018, 10:53:09 μμ
Πολύ ωραίο κείμενο & ωραίες πληροφορίες.

Ευχαριστούμε για το χρόνο σου :up:

Καταλαβαίνεις φυσικά ότι μετά και από αυτό το κείμενο, οι απαιτήσεις είναι ακόμα πιο υψηλές :D




Sent from my iPhone using Tapatalk
Τίτλος: Απ: Τornek-Rayville 1960 : “Fortunate Son”
Αποστολή από: GiannisTissot στις Νοέμβριος 05, 2018, 11:44:08 μμ
Εξαιρετικος για μια ακομη φορα... αψογο αρθρο! Αποτυπωνει πληρως την ιστορια..! Ευγε!

Στάλθηκε από το SM-J530F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Τίτλος: Απ: Τornek-Rayville 1960 : “Fortunate Son”
Αποστολή από: Jiorg στις Νοέμβριος 06, 2018, 12:15:46 πμ
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Τίτλος: Απ: Τornek-Rayville 1960 : “Fortunate Son”
Αποστολή από: Vagosts στις Νοέμβριος 06, 2018, 12:44:39 πμ
Καταπληκτικό άρθρο το απόλαυσα από την αρχή μέχρι το τέλος! Ευχαριστώ για το χρόνο και το μεράκι σου να το ψάξεις και να το αποδώσεις!
Τίτλος: Απ: Τornek-Rayville 1960 : “Fortunate Son”
Αποστολή από: harryv στις Νοέμβριος 06, 2018, 08:57:00 πμ
Για κάποιο λόγο πιστεύω ότι πέρα από την ιστορική αλήθεια που έχει μεγάλη σημασία, είναι το γράψιμο του dennis που κάνει το όλο άρθρο εξαιρετικό. Ευχαριστώ θερμά.
Τίτλος: Απ: Τornek-Rayville 1960 : “Fortunate Son”
Αποστολή από: Aris911 στις Νοέμβριος 06, 2018, 09:20:43 πμ
Παρόλα αυτά όμως το μάρκετινγκ πέρασε στο ευρύ κοινό τον μύθο του Toolwatch!!!!!!!
Έτσι αρχίζουν να εξηγούνται θέματα ακόμα και σε σύγχρονα ROLEX (πχ το ρολόι της Λίτσας!!!!).



Sent from my iPad using Tapatalk
Εσυ καπεταν-μπουρμπουληθρα :D αφαιρεσε λιγο απο τα ματια σου την Γιαπωνεζικη βαφη.
Καλο θα σου κανει.
Τίτλος: Απ: Τornek-Rayville 1960 : “Fortunate Son”
Αποστολή από: dennis66 στις Νοέμβριος 06, 2018, 10:20:27 πμ
Nα ΄στε καλά παίδες, χίλια ευχαριστώ.
Ωστόσο, αυτή τη στιγμή αιωρείται ένα μείζον ιστορικό ερώτημα που γυρεύει την απάντησή του :

-Ποια είναι η Λίτσα και γιατί έμπασε νερά το ρολόϊ της ;
Τίτλος: Απ: Τornek-Rayville 1960 : “Fortunate Son”
Αποστολή από: Aris911 στις Νοέμβριος 06, 2018, 10:26:40 πμ
-Ποια είναι η Λίτσα
:D :D :D :D
Η γυναικα του Σπυρου Γερογιαν.

και γιατί έμπασε νερά το ρολόϊ της ;
Μυθος μερικων σαν τον καπεταν-μπουρμπουληθρα.
Στο μπαιρδεμενο μυαλο του και στα βαμενα με γιαπωνεζικη βαφη ματια του το οτι σταματησε το Ρολεξ της το μετεφρασε ως πηρε νερο.
Τρυκιμια στην κυριολεξια.
Τίτλος: Απ: Τornek-Rayville 1960 : “Fortunate Son”
Αποστολή από: exDIVER600 στις Νοέμβριος 06, 2018, 10:29:40 πμ
Nα ΄στε καλά παίδες, χίλια ευχαριστώ.
Ωστόσο, αυτή τη στιγμή αιωρείται ένα μείζον ιστορικό ερώτημα που γυρεύει την απάντησή του :

-Ποια είναι η Λίτσα και γιατί έμπασε νερά το ρολόϊ της ;

Για να μην υπάρχει παραπληροφόρηση (για τον ιστορικό του μέλλοντος) το superlative δεν έμπασε νερά...
Απλά σε μία από τις πτώσεις της με αλεξίπτωτο (της Λίτσας) κάτι δεν πήγε καλά με το αντικραδασμικό σύστημα και το ρολόϊ ρέταρε.
Φήμες που αναφέρουν ότι απλά πέταξε το superlative στο κεφάλι του συζύγου της, όταν ο τελευταίος της ανακοίνωσε την αγορά του 15-ου PANERAI του οπότε και το superlative τα έπαιξε, ελέγχονται ως αναληθείς...

Εδώ μέσα, για λόγους prestige, προτιμούμε την πρώτη version, με την ελεύθερη πτώση.
Τίτλος: Απ: Τornek-Rayville 1960 : “Fortunate Son”
Αποστολή από: Aris911 στις Νοέμβριος 06, 2018, 10:36:21 πμ
Ζηλεουν μερικοι την γλυκια συμπεριφορα της Λιτσας προς τον Σπυρο.
Τίτλος: Απ: Τornek-Rayville 1960 : “Fortunate Son”
Αποστολή από: gerogian στις Νοέμβριος 06, 2018, 11:18:25 πμ
Για να μην υπάρχει παραπληροφόρηση (για τον ιστορικό του μέλλοντος) το superlative δεν έμπασε νερά...
Απλά σε μία από τις πτώσεις της με αλεξίπτωτο (της Λίτσας) κάτι δεν πήγε καλά με το αντικραδασμικό σύστημα και το ρολόϊ ρέταρε.
Φήμες που αναφέρουν ότι απλά πέταξε το superlative στο κεφάλι του συζύγου της, όταν ο τελευταίος της ανακοίνωσε την αγορά του 15-ου PANERAI του οπότε και το superlative τα έπαιξε, ελέγχονται ως αναληθείς...

Εδώ μέσα, για λόγους prestige, προτιμούμε την πρώτη version, με την ελεύθερη πτώση.


Xa!!xa!!xa!!

Αγγελε, !!!!!


Sent from my iPhone using Tapatalk
Τίτλος: Απ: Τornek-Rayville 1960 : “Fortunate Son”
Αποστολή από: gerogian στις Νοέμβριος 06, 2018, 11:37:46 πμ
Nα ΄στε καλά παίδες, χίλια ευχαριστώ.
Ωστόσο, αυτή τη στιγμή αιωρείται ένα μείζον ιστορικό ερώτημα που γυρεύει την απάντησή του :

-Ποια είναι η Λίτσα και γιατί έμπασε νερά το ρολόϊ της ;

Οπως ηδη σου απαντησαν οι καλοι φιλοι Αρης και Αγγελος, η (πεζοναυτης-κομαντο της Πολ. Αεροποριας) Λιτσα ειναι η συζυγος μου και κατοχος Rolex (καλα να παθει!!).
Το ρολεξακι της λοιπον, μεσα στην εγγυηση, τα επαιξε, σταματησε να λειτουργει, και η φοβερη εταιρεια δεν το καλυψε με εγγυηση, διοτι προφανως οι πτωσεις με αλεξιπτωτο δεν ειναι μερος της κανονικης χρησης του!!
Δεν εληφθη βεβαια καθολου υπ οψη το γεγονος οτι ολο το διαστημα της χρησης του, η εργασια της ηταν αποκλειστικα γραφειου, η οποια φαινεται οτι τελικα προκαλει μεγαλη καταπονηση στα ρολογια!!
Εννοειται οτι δεν υπηρχε κανενα σημαδι απο κτυπημα στο ρολοι!!
Απλα το φοραει 24/24 και κανει τις δουλειες της με αυτο, οτι δηλαδη κτιζει και ταυτοχρονα αποτελει το μυθο της R.
Αλλα..... παπαλα!!


Sent from my iPhone using Tapatalk
Τίτλος: Απ: Τornek-Rayville 1960 : “Fortunate Son”
Αποστολή από: Aris911 στις Νοέμβριος 06, 2018, 11:43:49 πμ
Σπυρο παρ οτι εχεις πιαστει (παρουσια εμε και της Λιτσας στο χωρο μου) να λες ψεματα συνεχιζεις να λες τα ιδια.
Μια τωρινη φωτο της κασας (σε προλαβαινω) δεν μαρτυρα την πραγματικη κατασταση του ρολογιου μιας και στο σερβις το περιποιηθηκανε και εξωτερικα και ετσι σβηστηκανε τα σημαδια πραγματικης χρησης και καταπονησης.
Μπορεις να συνεχισεις τωρα.
Τίτλος: Απ: Τornek-Rayville 1960 : “Fortunate Son”
Αποστολή από: gerogian στις Νοέμβριος 06, 2018, 11:48:15 πμ
Σπυρο παρ οτι εχεις πιαστει (παρουσια εμε και της Λιτσας στο χωρο μου) να λες ψεματα συνεχιζεις να λες τα ιδια.
Μια τωρινη φωτο της κασας (σε προλαβαινω) δεν μαρτυρα την πραγματικη κατασταση του ρολογιου μιας και στο σερβις το περιποιηθηκανε και εξωτερικα και ετσι σβηστηκανε τα σημαδια πραγματικης χρησης και καταπονησης.
Μπορεις να συνεχισεις τωρα.

Ελπιζω να ανακαλεσεις αμεσα, ψεμματα δεν λεω ποτε και για τιποτα.
Εαν εχεις προβλημα να ακους αληθειες, ειναι δικο σου αποκλειστικα και κοιτα να το λυσεις!!

Περιμενω ανακληση!!


Sent from my iPhone using Tapatalk
Τίτλος: Απ: Τornek-Rayville 1960 : “Fortunate Son”
Αποστολή από: exDIVER600 στις Νοέμβριος 06, 2018, 11:49:33 πμ
Η «δουλειά γραφείου» της Λίτσας:

(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181106/5ffdd7de9e2fdca3c976131a70231ed5.jpg)


Sent from my iPhone using Tapatalk
Τίτλος: Απ: Τornek-Rayville 1960 : “Fortunate Son”
Αποστολή από: dennis66 στις Νοέμβριος 06, 2018, 12:59:31 μμ
Γι’ αυτό λατρεύω τη στρατιωτική ιστορία, επειδή τα threads με τον ένα ή άλλο τρόπο καταλήγουν σε πεδίο μάχης.
‘Ενα έχω να πω και δεν το σκέφτηκα μόνος μου, κοτζάμ στρατηγός Σβάρτσκοπφ- γεράκι του Πενταγώνου το σκέφτηκε, κάτι θα ξέρει αυτός  :

Άμα φοράς Superlative, καλού κακού φόρα στο άλλο χέρι κι ένα Seiko, να είσαι σίγουρος.

(https://i.postimg.cc/VvFWq4tz/qhdowmqxjf601.jpg) (https://postimages.org/)
Τίτλος: Απ: Τornek-Rayville 1960 : “Fortunate Son”
Αποστολή από: Aris911 στις Νοέμβριος 06, 2018, 01:03:52 μμ
Ελπιζω να ανακαλεσεις αμεσα, ψεμματα δεν λεω ποτε και για τιποτα.
Εαν εχεις προβλημα να ακους αληθειες, ειναι δικο σου αποκλειστικα και κοιτα να το λυσεις!!

Περιμενω ανακληση!!


Sent from my iPhone using Tapatalk
Τι να ανακαλεσω βρε Σπυρο.
Το ειπε η Λιτσα και φυσικα εσυ.
Το ρολοι δεν βγαινει ολη την ημερα. Ακομα και στις δουλειες.
Αρα τα χτυπηματακια τα τρωει.
Μην το συγκρινεις με το δικο σου που εχει ενα σωρο ατσαλι η κασα και το προστατευει απο καποια χτυπηματα σε σχεση με τον ογκο ατσαλιου που εχει η κασα του γυναικειου Ρολεξ.
Απο εκει και περα δες λιγο και οτι μπορει να παιζει και ενα μικρο καλοπροαιρετο πειραγμα.
Φυσικα παντα με αγαπη.
Τίτλος: Απ: Τornek-Rayville 1960 : “Fortunate Son”
Αποστολή από: dNikos στις Νοέμβριος 06, 2018, 03:23:05 μμ
Έλα να γίνει της Ρολεξ.
Dennis όπως κατάλαβες τα άρθρα σου ανάβουν φωτιές. :smt077
Τίτλος: Απ: Τornek-Rayville 1960 : “Fortunate Son”
Αποστολή από: Charilaos στις Νοέμβριος 06, 2018, 04:55:50 μμ
Με λίγα λόγια και όπως διευκρίνησε ο Άρης:
Ένα ρολόι της εταιρίας που έχει κάνει σημαία του μάρκετινγκ της ότι τα ρολόγια της είναι toolwatch, από κανονική και καθημερινή χρήση (γραφείου και οικοκυρικών) και εντός της εγγύησης σταματάει να λειτουργεί και η εταιρία δεν αναλαμβάνει να το επισκευάσει σαν εντός εγγύησης ρολόι γιατί λέει πως η χρήση του δεν ήταν η προβλεπόμενη!!!!!!!!!!!!!!
Χμμμμμμ!!!!!!
Να έχουν οικονομικό θέμα εκεί στο σέρβις και να αποφεύγουν όσο μπορούν τις δωρεάν (εντός εγγύησης!) επισκευές?

Να λέει ψέματα ο Σπύρος (ή η Λίτσα στον Σπύρο)??

Να είναι συνομωσία των αντιπάλων της εταιρίας για να της χαλάσουν το καλό της όνομα????

Μπαααααααα!!!!!!!!
Εγώ νομίζω πως είναι παρανόηση!!!!!!!!!!
Παρανόηση του τι είναι φυσιολογική χρήση για να ισχύει η εγγύηση!!!!!!
ΟΧΙ μόνο δεν το είχε σε θυρίδα και μάλιστα με αφυγραντήρα!!!!!!!
Τολμούσε να το φοράει συνέχεια στο γραφείο και στο σπίτι!!!!!!!!!





Sent from my iPad using Tapatalk
Τίτλος: Απ: Τornek-Rayville 1960 : “Fortunate Son”
Αποστολή από: Aris2176 στις Νοέμβριος 06, 2018, 05:30:46 μμ
Με λίγα λόγια και όπως διευκρίνησε ο Άρης:
Ένα ρολόι της εταιρίας που έχει κάνει σημαία του μάρκετινγκ της ότι τα ρολόγια της είναι toolwatch, από κανονική και καθημερινή χρήση (γραφείου και οικοκυρικών) και εντός της εγγύησης σταματάει να λειτουργεί και η εταιρία δεν αναλαμβάνει να το επισκευάσει σαν εντός εγγύησης ρολόι γιατί λέει πως η χρήση του δεν ήταν η προβλεπόμενη!!!!!!!!!!!!!!
Χμμμμμμ!!!!!!
Να έχουν οικονομικό θέμα εκεί στο σέρβις και να αποφεύγουν όσο μπορούν τις δωρεάν (εντός εγγύησης!) επισκευές?

Να λέει ψέματα ο Σπύρος (ή η Λίτσα στον Σπύρο)??

Να είναι συνομωσία των αντιπάλων της εταιρίας για να της χαλάσουν το καλό της όνομα????

Μπαααααααα!!!!!!!!
Εγώ νομίζω πως είναι παρανόηση!!!!!!!!!!
Παρανόηση του τι είναι φυσιολογική χρήση για να ισχύει η εγγύηση!!!!!!
ΟΧΙ μόνο δεν το είχε σε θυρίδα και μάλιστα με αφυγραντήρα!!!!!!!
Τολμούσε να το φοράει συνέχεια στο γραφείο και στο σπίτι!!!!!!!!!





Sent from my iPad using Tapatalk

Πέρα από την πλάκα...συμφωνώ απόλυτα!

Απαράδεκτη η συμπεριφορά της ρόλεξ στην συγκεκριμένη περίπτωση!


Sent from my iPhone using Tapatalk
Τίτλος: Απ: Τornek-Rayville 1960 : “Fortunate Son”
Αποστολή από: georges στις Νοέμβριος 06, 2018, 05:35:59 μμ
Πως από ένα μάχιμο ιστορικό ρολόϊ φτάσαμε να μιλάμε για το σέρβις της Ρόλεξ στην Ελλάδα.... :smt102
Τίτλος: Απ: Τornek-Rayville 1960 : “Fortunate Son”
Αποστολή από: dennis66 στις Νοέμβριος 06, 2018, 05:51:07 μμ
Πως από ένα μάχιμο ιστορικό ρολόϊ φτάσαμε να μιλάμε για το σέρβις της Ρόλεξ στην Ελλάδα.... :smt102

-Γιατί, το Rolex δεν είναι μάχιμο ιστορικό ρολόι ;   :smt059

Οκέϋ, εντόπισα το οικείο topic και κατατοπίστηκα τροχάδην (με κοροϊδεύατε, παλιόπαιδα, ότι η κυρία Λίτσα είναι τάχα μου κομάντο και αλεξιπτωτίστρια. Το σημειώνω αυτό). Τι πιστεύω : Ότι η πολιτική της Rolex είναι να μην  καλύπτει με την εγγύησή της ζημιές τέτοιες, όπως εν προκειμένω η θραύση του ρότορα), που  η αναγνώρισή τους σαν πιθανών υπό συνθήκες φυσιλογικής χρήσης θα έθετε εν αμφιβόλω την αξιοπιστία της. Μπορεί να σπάσει ένας ρότορας τυχαία ; Φυσικά και μπορεί, για μηχανές μιλάμε, υπάρχει πάντα ένα Χ ποσοστό αστοχίας, δεν ξέρω πόσο, μικρό, ελάχιστο, απειροελάχιστο, δεν έχει σημασία, αλλά υπάρχει.

Εμπορικά, τη Rolex δεν την συμφέρει να  συνομολογήσει (ανταποκρινόμενη στην εγγύησή της αυτό ακριβώς θα έκανε) την ύπαρξη του ποσοστού αυτού. Προτιμάει έναν  στους χίλιους ή έστω έναν στους εκατό δυσαρεστημένους πελάτες, παρά τη διάδοση μιας φήμης ότι "καινούργιο  Rolex σταμάτησε στα καλά καθούμενα να δουλεύει, αλλά είναι καλοί άνθρωποι  και μου το έφτιαξαν εντός εγγύησης". Μην ξεχνάμε, δεν πουλάνε εγγυήσεις, ρολόγια πουλάνε, ρολόγια στιβαρά και αξιόπιστα. Η εγγύηση έπεται. Όσο και να χτυπιέμαι εγώ ότι δεν έκανα τίποτε στο ρολόϊ που να δικαιολογεί σπασμένο ρότορα, το πάνω χέρι το έχει de facto η Rolex. Και στο πίσω μέρος του μυαλού των περισσοτέρων -συλλογική συνείδηση το λένε αυτό το έργο- η αντίληψη που σχηματίζεται είναι πως η κυρία που φορούσε το ρολόϊ "δεν μπορεί, κάπου θα το κοπάνησε και δεν το θυμάται", διότι "Rolex είναι αυτή, δεν σπάνε τα ρολόγια της στα καλά καθούμενα". -Όχι ;

Ναι. Σπάνε. Σπάνια. Αλλά σπάνε. Στα καλά καθούμενα.
Τίτλος: Απ: Τornek-Rayville 1960 : “Fortunate Son”
Αποστολή από: Aris911 στις Νοέμβριος 06, 2018, 06:09:24 μμ

Οκέϋ, εντόπισα το οικείο topic και κατατοπίστηκα τροχάδην (με κοροϊδεύατε, παλιόπαιδα, ότι η κυρία Λίτσα είναι τάχα μου κομάντο και αλεξιπτωτίστρια. Το σημειώνω αυτό).
:lol: :lol:
Μαθαινεις σιγα σιγα.
Τίτλος: Απ: Τornek-Rayville 1960 : “Fortunate Son”
Αποστολή από: exDIVER600 στις Νοέμβριος 06, 2018, 06:46:17 μμ
Πως από ένα μάχιμο ιστορικό ρολόϊ φτάσαμε να μιλάμε για το σέρβις της Ρόλεξ στην Ελλάδα.... :smt102

Προφανώς Φλίπερ όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Rolex.
Απλά δε θέλουμε να το παραδεχτούμε :lol: :lol: :lol:
 
Τίτλος: Απ: Τornek-Rayville 1960 : “Fortunate Son”
Αποστολή από: gerogian στις Νοέμβριος 06, 2018, 06:54:59 μμ
Τι να ανακαλεσω βρε Σπυρο.
Το ειπε η Λιτσα και φυσικα εσυ.
Το ρολοι δεν βγαινει ολη την ημερα. Ακομα και στις δουλειες.
Αρα τα χτυπηματακια τα τρωει.
Μην το συγκρινεις με το δικο σου που εχει ενα σωρο ατσαλι η κασα και το προστατευει απο καποια χτυπηματα σε σχεση με τον ογκο ατσαλιου που εχει η κασα του γυναικειου Ρολεξ.
Απο εκει και περα δες λιγο και οτι μπορει να παιζει και ενα μικρο καλοπροαιρετο πειραγμα.
Φυσικα παντα με αγαπη.

Οπως γνωριζεις πολυ καλα Αρη, φυσικα και δεχομαι το καλοπροαιρετο πειραγμα, οπως και κατα κορον το κανω.
Προφανως ομως το να λεω σε καποιον οτι ειπε ψεματα και συνεχιζει να τα λεει, μονο για πλακα δεν μπορω να το εννοησω.
Εκτος αν κανουμε διαφορετικη χρηση της Ελληνικης γλωσσας.!!!


Σπυρο παρ οτι εχεις πιαστει (παρουσια εμε και της Λιτσας στο χωρο μου) να λες ψεματα συνεχιζεις να λες τα ιδια.
Μια τωρινη φωτο της κασας (σε προλαβαινω) δεν μαρτυρα την πραγματικη κατασταση του ρολογιου μιας και στο σερβις το περιποιηθηκανε και εξωτερικα και ετσι σβηστηκανε τα σημαδια πραγματικης χρησης και καταπονησης.
Μπορεις να συνεχισεις τωρα.

Επισης δεν μπορω να εννοησω τι θεωρεις ψεμα.
Οτι κτυπηθηκε; oτι επειδη το φοραει συνεχεια, ..δεν μπορει, καποιο κτυπημα θα δεχτηκε;
Ημουν σαφης. Το ρολοι παραδοθηκε στη ρολεξ, με αρκετα σημαδια χρησης, αλλα χωρις κανενα κτυπημα στην κασα η πουθενα αλλου.
Και επειδη στις ψηφιακες φωτογραφιες ειναι ευκολο να δεις ποτε τραβηχτηκαν, οριστε μερικες πριν την παραλαβη του απο το σερβις.

(https://i.postimg.cc/DfMzWbqZ/image.jpg) (https://postimg.cc/MX1wNH32)

(https://i.postimg.cc/zXHGTXjk/3.jpg) (https://postimg.cc/KRFb2bCK)

(https://i.postimg.cc/x8hjBW0H/4.jpg) (https://postimg.cc/LgkM1Qg6)

Σακατεμενο, ετσι;

Υ.Γ. dennis66 συγνωμη για το off topic.
Τίτλος: Απ: Τornek-Rayville 1960 : “Fortunate Son”
Αποστολή από: Aris2176 στις Νοέμβριος 06, 2018, 07:50:34 μμ
Πως από ένα μάχιμο ιστορικό ρολόϊ φτάσαμε να μιλάμε για το σέρβις της Ρόλεξ στην Ελλάδα.... :smt102

Παντού είναι χωμένη η Ρ...στα τεστ εστειλε σαμπ χωρίς τσιμούχες, μόνο και μόνο για να κοπεί...

Ηταν γνωστόν τοις πάσι ποσό μεγάλος τζαμπατζής ηταν ο αμερικλάνικος στράτος εκείνο τον καιρό και ήθελε να «κοπεί» χωρίς να χάσει ένα κακό μεν πελάτη ο ποιος όμως μπορεί μελλοντικά και να έστρωνε....πολύ μπροστά η Ρ!!!

Οι άνωθεν πληροφορίες είναι άκρως εμπιστευτικές και έρχονται στο φως για πρώτη φορά! Παγκόσμια πρεμιέρα του μαιγουοτς κύριοι και κύριες!


Sent from my iPhone using Tapatalk
Τίτλος: Απ: Τornek-Rayville 1960 : “Fortunate Son”
Αποστολή από: dennis66 στις Νοέμβριος 06, 2018, 08:27:11 μμ
Παίζει και να είχαν ψυλλιαστεί το επερχόμενο φιάσκο των ΗΠΑ στο Βιετνάμ και να μην ήθελαν να συνδέσουν το βαρύ  όνομά τους  μ’ αυτούς τους  λούζερς.  Έτσι σκέφτηκαν «υπομονή δυο τρία χρόνια μέχρι να βγει ο πρώτος Bond στο σινεμά και μετά ποιος μας πιάνει !». 
Τίτλος: Απ: Τornek-Rayville 1960 : “Fortunate Son”
Αποστολή από: nikosl στις Νοέμβριος 12, 2019, 11:23:17 μμ
Ευχαριστώ πολύ για το άρθρο. Μου είχε ξεφύγει.

Διαβάζοντας το νιώθω ότι η επιλογή του fifthy fathoms ήταν συναισθηματική μεν αλλά σωστή δε.
Επίσης χαίρομαι που δεν το φοράει κάνεις. Κανείς δεν καταλαβαίνει την αξία του και περνάει απαρατήρητο.

Ευχαριστώ και πάλι για το εξαιρετικό άρθρο.
Τίτλος: Απ: Τornek-Rayville 1960 : “Fortunate Son”
Αποστολή από: exDIVER600 στις Νοέμβριος 12, 2019, 11:45:59 μμ
Ευχαριστώ πολύ για το άρθρο. Μου είχε ξεφύγει.

Διαβάζοντας το νιώθω ότι η επιλογή του fifthy fathoms ήταν συναισθηματική μεν αλλά σωστή δε.
Επίσης χαίρομαι που δεν το φοράει κάνεις. Κανείς δεν καταλαβαίνει την αξία του και περνάει απαρατήρητο.

Ευχαριστώ και πάλι για το εξαιρετικό άρθρο.

Εμ γι’ αυτό πήρα homage του FF. Για να περνάω κάτω απ´ τα radar :lol:

Είναι πολύ όμορφο το FF και για εμένα ένα στοιχείο της γοητείας του, είναι ότι το αναγνωρίζουν κυρίως αυτοί που ξέρουν ;)


Sent from my iPhone using Tapatalk