Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.


Θέματα - VC222

Σελίδες: [1]
1
Vintage ρολόγια χειρός και τσέπης / Τα πρώτα ψηφιακά ρολόγια
« στις: Φεβρουάριος 01, 2018, 07:37:42 μμ »
Το πρώτο ψηφιακό ρολόι (quartz) βγήκε σε παραγωγή περίπου το 1972, μόλις 3 χρόνια μετά το πρώτο αναλογικό quartz ρολόι χειρός. Ήταν η αρχή της τεχνολογίας υγρών κρυστάλλων (LCD) και πρωτοπόροι ήταν οι Αμερικάνοι. Υπήρχαν 2 βασικές τεχνολογίες, η DSM (Dynamic Scattering Module) και η Twisted Nematic Displays (τα γνωστά γκρι) που τελικά και επικράτησαν και που γνωρίζουμε από τα περισσότερα ρολόγια και τα κομπιουτεράκια.

Παράλληλα στις αρχες του '70 ξεκίνησε και η παραγωγή των γνωστών στους παλιότερους ρολογιών με τα "κόκκινα LED" που βασίζονταν όμως σε τεχνολογία διόδων. Το πρώτο LED ήταν το γνωστό Hamilton Pulsar P1. Το P1 είναι σήμερα το holy grail των συλλεκτών παγκοσμίως. Μετά το 1973 μπήκαν στο παιχνίδι οι Ελβετοί (βλέπε OMEGA!!) και μετά το 1975 υπήρχαν δεκάδες κατασκευαστές LED-LCD.

Τα DSM πρέπει να έζησαν μόνο 2-3 χρόνια αφού τα ΤΝ-LCD πήραν τη σκυτάλη. H Seiko πόνταρε (σωστά) σε αυτή τη τεχνολογία και έβγαλε χαρακτηριστικά όμορφα ρολόγια εκείνη την εποχή όπως το πανέμορφο πρώτο ψηφιακό χρονογράφο LCD με μοντούλ το 0634Α. Κάποια από τα πρώτα LCD της Seiko είχαν μάλιστα ένα κίτρινο φίλτρο όπως το γνωστό "Pan Am" = Seiko Μ158-5009 του 1977 που επέλεγες την ώρα κάθε διαφορετικής ζώνης, ένα πραγματικό world time δηλαδή!

Στα μέσα του 70 όλοι οι Ιαπωνες είχαν από ένα LCD και καποιοι και LED! Οι Ελβετοί και Γερμανοί επίσης έτρεχαν να βγάλουν μοντέλα, συγχωνέυονταν, αγόραζαν από "εδώ κι εκεί", μια πραγματική πρώτη παγκοσμιοποίηση. Μετά μπήκε στο παιχνίδι όλη η ΝΑ Ασία και το Hong Kong και η Taiwan έγιναν κέντρα όχι μόνο πωλήσεων αλλά και παραγωγής. Οι Αμερικάνοι έπαιξαν το παιχνίδι για μια δεκαετία περίπου και μετά παρήγαγαν σε Ασία μόνο ενω δεν συνέχισαν τις επενδύσεις στη τεχνολογία του ρολογιού.
Οι Ρώσοι είχαν και αυτοί ψηφιακά ρολόγια (αντίγραφα αρχικά) με μια καθυστερηση 5+ ετών κάθε φορά.

Η ιστορία των πρώτων αυτών κατασκευών είναι συναρπαστική και μάλλον "παραγνωρισμένη" αφού σήμερα 40+ χρόνια μετά, φτηνές έγχρωμες ψηφιακές οθόνες αφής βρίσκονται παντού όπως στα στα κινητά μας και τις οθόνες laptop, TV κ.ο.κ.

Πριν κάποια χρόνια αγόρασα από τον ίδιο τον Zanoni ένα Zodiac DSM-LCD με κάσωμα από EPSA (γνωστή από τους "κομπρέσσορες") και μοντούλ της αμερικάνικης OPTEL. Προχτές άλλαξα μπαταρία και το έβγαλα μια αναμνηστική φωτογραφία. . . ένας πραγματικός δεινόσαυρος!!



2
ελπίζω να είναι απλά άλλο ένα "ιντερνετικό" ψέμα. . και όχι άλλη μια πτώχευση...αναφέρεται και στο GWF από ότι διαβάζω

https://www.24heures.ch/economie/manufacture-fortis-point-fermer/story/31561439


3
Vintage ρολόγια χειρός και τσέπης / Seiko vintage GMT
« στις: Απρίλιος 29, 2017, 05:13:35 μμ »

2 σπάνια SEIKO GMT από τα έτη 1972/1973 από τη συλλογή μου. Το μπλε έιναι μικρότερο σε διάμετρο και δεν αναγραφει την λέξη Duotime.











Για τους ενδιαφερόμενους η ιστορία τους εδώ στα αγγλικά:

http://www.thewatchsite.com/21-japanese-watch-discussion-forum/166890-strange-gmt-seiko-5619-7010-a.html

Kωννος

4
Vintage ρολόγια χειρός και τσέπης / Электроника Б6-02
« στις: Μάρτιος 06, 2015, 03:11:57 πμ »
Σήμερα θα παρουσιάσω ένα ψηφιακό quartz (LCD), η καλίμπρα του οποίου με κωδικό   Β6-02 ήταν μάλλον και η πρώτη quartz καλίμπρα που μπήκε σε παραγωγή στην τότε ΕΣΣΔ.
Το 1974 δύο διαφορετικές ομάδες ξεκίνησαν με την ανάπτυξη που κατέληξε στη παραγωγή της Β6-02 (το Β6-01 έμεινε πρωτότυπο). Η Β6-02 πρέπει τελικά να μπήκε σε παραγωγή τέλη του 1975 και να έμεινε σε παραγωγή τουλάχιστον ως το 1978 αν και μερικοί αναφέρουν ότι υπάρχουν ρολόγια με αυτή τη μηχανή ως και τις αρχές της δεκαετίας '80. Περιέργως, βγήκε σε παραγωγή 1-2 χρόνια πριν την LED καλίμπρα Elektronika-1 (> Β6-03). Στις δυτικές χώρες ως γνωστόν τα LED εμφανίστηκαν πριν τα LCD. Έχει ένα χαρακτηριστικό κίτρινο φίλτρο ή κατά άλλους πράσινο (στα Seiko ήταν για την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου αλλά στο Elektronika μάλλον για κοντράστ.!;).
 Για επιβεβαίωση ημ/νίας παραγωγής θα έπρεπε να ανοίξω το περίεργο αυτό καπάκι από συνθετικό (?) υλικό και να διαβάσω τον κωδικό στο IC που συνηθιζόταν τότε να υπάρχει και μας δείχνει το μήνα και χρονιά παραγωγής του. Εγώ δεν το έχω ακόμα κάνει οπότε και δεν μπορώ να πω πότε ακριβώς φτιάχτηκε το IC chip του δικού μου ρολογιού αλλά από το serial number και την κάσα θα έλεγα ότι ανήκει στη 2η γενιά δηλαδή γύρω στο 1980.
Τα IC αναπτύχθηκαν στη Μόσχα το 1974/5 και ενώ οι αρχικές φουρνιές κατασκευάστηκαν στη Μόσχα, η τελική παραγωγή συνεχίστηκε στα εργοστάσια "Integral"στη πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, στο Μίνσκ αφού είχε γίνει η παρουσίασή τους στην μεγάλη εμπορική έκθεση της Λειψίας (τότε Α. Γερμανία) το 1976. Λέγεται ότι ο Μπρέζνιεφ είχε εντυπωσιάσει με ένα τέτοιο τον H. Kissinger που τελικά του χάρισε ένα απο τα δύο πρωτότυπα B6-02.
Τα πρωτότυπα δοκιμάστηκαν εντός ΕΣΣΔ και στη συνέχεια αφού αποδείχτηκε η αξιοπιστία της καλίμπρας (κάτι πολύ δύσκολο εκείνη την εποχή!) άρχισαν να βγαίνουν στην αγορά  με τα brand names  "Elektronika", "ΖΙΜ"  &  "Sekonda". Τα ΖΙΜ (κασώματα) παραγόντουσαν στη πόλη Σαμάρα και όχι στο Μίνσκ.

Eίναι αρκετά μεγάλο ρολόι με τρία κουμπιά ρύθμισης στο πλάι (synchronize seconds, min setting, hour setting) και απλή ένδειξη ώρας-λεπτών (συνεχής). Το κάσωμα είναι επιχρωμιωμένος ορείχαλκος. Το μπρασελέ δεν είναι το δικό του και τροφοδοτείται από 2 μπαταρίες τύπου 389/390 ενώ σύμφωνα με εγχειρίδιό του έχει ακρίβεια σε φυσιολογικές θερμοκρασίες  ~0,5 δεύτερα/μήνα. Ένα σπάνιο (αλλά λογικό χαρακτηριστικό δεδομένης της κατανάλωσης!)  είναι ότι η μία μπαταρία τροφοδοτεί την οθόνη (nematic LCD) και ή άλλη το κύκλωμα.
Και οι φωτογραφίες μου:








Το ρολόι το αγόρασα από ένα συλλέκτη quartz στο Βελιγράδι πρόσφατα μαζί με ένα LED  Elektronika 1. Επόμενος στόχος ένα LED Β6-03 και το πολύ όμορφο Elektronika 5 LCD που δεν είναι πολύ σπάνιο αλλά καλό είναι να το βρεις σε πολύ καλή κατάσταση με το αυθεντικό του μπρασελέ. Η κατάστασή τους ορίζει και τις τιμές τους οι οποίες πια κυμαίνονται από 50-250 Euro. Ένας οδηγός για σοβιετικά ρολόγια και άλλα ηλεκτρονικά είναι ο Sergei Frolov, το website του είναι αυτό:
http://www.leningrad.su/museum/

5
Vintage ρολόγια χειρός και τσέπης / Longines Admiral (1972)
« στις: Φεβρουάριος 28, 2015, 09:24:41 μμ »
Σήμερα έβγαλα από το σεντούκι ένα δώρο από κουμπάρους και είπα να το φορέσω να δουλέψει λιγάκι...

Είναι ένα αυτόματο ρολόι από τη LONGINES και αγοράστηκε το έτος 2000 σαν  NOS από μαγαζί στη Καλλιθέα (και το οποίο έχει κλείσει, πιθανότατα λόγω συνταξιοδότησης).

Το ρολόι αυτό είχε βέβαια μείνει στο "ράφι" για 25+ χρόνια αφού πρέπει να φτιάχτηκε κάπου στο 1972-74, στο τέλος της χούντας δηλαδή και πολύ πριν το αφαιρέσω από τη βιτρίνα και που ευτυχώς δεν την έβλεπε ο ήλιος.

Το κάσωμά του, κλασσικό δεκαετίας '70, μου είχε κινήσει το ενδιαφέρον αφού εκείνη την εποχή κοίταζα οτιδήποτε "βινταζιά" μπορούσα να αγοράσω (δηλαδή omega, longines, seiko, citizen, και λιγότερο zenith, favre leuba κοκ). H Αθήνα ήταν γεμάτη και από ξεχασμένα ρολόγια NOS 70s με μυθικές ονομασίες όπως Laora, Midas, Venus....η επόμενη παρουσίαση θα είναι ένα που ονομάζεται KOUROS... ???

 Έχω αγοράσει ένα μόνο NOS Longines στην Αθήνα, και αυτό το 2ο ήταν δώρο γάμου από ένα ζευγάρι που πάντρεψα**. Το αστείο είναι ότι με ρωτούσαν αν πραγματικά θέλω αυτό το ρολόι (τόσο ντεμοντέ τους φαινόταν όταν όλοι οι άλλοι αγόραζαν TAG Heuer, Camel, Zodiac...). Τελικά το απέκτησα και του έβαλα το μπρασελέ ROWI της φωτό γιατί για κάποιο λόγο δεν είχε δικό του μπρασελέ (αν είχε λουράκι θα ήταν άχρηστο...)

Σήμερα λοιπόν το ξέθαψα (οι κουμπάροι συνεχίζουν να είναι παντρεμένοι ευτυχώς!) και είπα να τραβήξω καμία φωτό από καλίμπρα που ούτε καν θυμόμουν τι ήταν. Δεν μου έκανε έκπληξη ότι η μεγάλη Longines εκείνη την εποχή είχε δικές της μηχανές όσο το γεγονός ότι ήταν "adjusted 4 positions and to temperature". Ρυθμισμένο πολύ καλά πίσω στο 1972, ταχύπαλμο στα 28.800 Α/h με 25 ρουμπίνια παρακαλώ. Πολύ όμορφη καλίμπρα, απόγονος της κλασσικής 431 που εμφανίστηκε 5 χρόνια πριν στα 36.000 A/h.

**πέντε χρόνια μετά απέκτησα πάλι από δώρο γάμου (!) άλλο ένα μοντέρνο αλλά κλασσικό σύγχρονο Longines, αυτή τη φορά με μηχανή αυτόματη ETA όμως. Παντρεύεις ένα φίλο και αποκτάς ρολόι, άλλο πάλι και τούτο....

Φωτογραφίες σημερινές >>>





Πέρα από τις δικές μου φωτό βρήκα σε φορουμ πολύ καλές φωτογραφίες (έχει και το δικό του μεταλλικό μπρασελέ) και στην πολύ καλή τιμή πώλησης NOS 450Euro >>

http://omegaforums.net/threads/longines-admiral-automatic-%E2%80%93-large-40mm-case-with-blue-details-and-full-bracelet-unworn.10425/

6
Με αφορμή το θέμα του MinStop και της DUROWE έβγαλα τα κιτάπια μου και έφτιαξα ένα Πινακάκι με αυτόματες  καλίμπρες παραγωγής Γερμανίας, κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν και σίγουρα ακόμα λιγότεροι ψάχνουν να αγοράσουν. Σημειώνω ότι τα στοιχεία είναι από βιβλίο και είναι τρομακτικά ενδιαφέρον να προσπαθεί κανείς (ιστορικά πια) να καταλάβει τις αλλαγές που υπέστησε ο χώρος της παραγωγής ebauches τις κρίσιμες δεκαετίες του 20ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 1970. . . .δεν γίνεται να ανεβάσω πίνακα excel οπότε το στέλνω σαν εικόνα jpg>>

http://imageshack.com/a/img538/2683/JdGv2P.jpg

Τρεις σημειώσεις:
- o πρώτος αριθμός της 6ης στήλης δείχνει πόσες βασικές μηχανές έιχε αναπτύξει η κάθε Εταιρεία και ο δεύτερος τα συνολικά με όλα τα variations.
- είναι λογικό όλοι να έχουν "ριχτεί" στον αγώνα στα μέσα της δεκαετίας ΄50 παρουσιάζοντας μια αυτόματη μηχανή ενώ καμία άλλη ανάπτυξη δεν έλαβε μέρος μετά το 1974 (έλευση quartz).
- η πόλη Pforzheim στο Μέλανα Δρυμό κατείχε πάντα τα πρωτεία (και στα κοσμήματα).

7
Vintage ρολόγια χειρός και τσέπης / MinuStop του 1968 (Durowe)
« στις: Φεβρουάριος 04, 2015, 11:26:10 μμ »
Σήμερα παρουσιάζω εν συντομία ένα από τα περίεργα vintage κομμάτια, ένα ρολόι που ονομάστηκε τότε Parcmètre (parking timer) ή MinuStop ή  MinStop και στα γερμανικά στο εύηχο (χαχαχα) Parkscheibenuhr.




Αφορά ένα ρολόι χρονογράφο που δεν βασίζεται στη κλασσική καλίμπρα χρονογράφου αλλά ουσιαστικά σε μια παραλλαγή καλίμπρας της γερμανικής Durowe (κάποιοι αναφέρουν ότι σαν εφευρέτη την επίσης γερμανική Stowa ή και τη γαλλική LIP!). H Durowe πάλι αν και είχε και δικά της brand names λειτουργούσε σαν ebauche provider προς τρίτους, κυρίως Γερμανούς. Για αυτό και το MinuStop θα το συναντήσεις σε πολλές Εταιρείες, κυρίως σε Paul Garnier και Stowa αλλά και τις γνωστές  Buren, Vulcain, LIP,  τις γερμανικές Para που έγινε Parat μαζί με την Stowa, την Anker, και άλλες ακόμα πιο άγνωστες (ίσως μόνο "brandnames") όπως Ascania , Erbe, Alpha, Perrier, Fimax, Exquisit, Vantage και το δικό μου Melux..
H Durowe  πρέπει να παρήγαγε αυτή τη καλίμπρα σε όλη τη δεκαετία του '60. H κουρδιστή μηχανή (καλίμπρα) ήταν τύπου Durowe 391-4 (1960-?) και αργότερα και 471-4 (1968-1970) και αποτελεί μετεξέλιξη της 391 με την προσθήκη ενός timer σε μορφή δίσκου, κάτι σαν τα παλιά παρκόμετρα δηλαδή! Σκοπός είναι να δείχνει "elapsed minutes" από 0 έως και 59 λεπτά και είναι χρησιμότατο για μέτρηση λεπτών (παρκόμετρο, βράσιμο μακαρονιών κοκ)- η παρακάτω φωτογραφία δείχνει ότι έχουν περάσει 7 λεπτά >>>



Αξίζει να αναφερθεί ότι παρόμοια μορφή δίσκου υπάρχει και στην έκδοση Valjoux 7737 " Regatta timer", πατέντα και modification της Valjoux 7734 του 1972. Απαντάται κυρίως σαν Memosail και σαν V.I.P. Memosail (κατoχυρωμένα ονόματα από την "μαμά" ESA). Την δεκαετία '80 άρχισε και η παραγωγή της αυτόματης πια 7757 (7750+Dubois-Dépraz) ενώ υπάρχει και η κουρδιστή έκδοση Valjoux 7767 που είναι τόσο σπάνια που είναι ζήτημα να δει κανένας μας από κοντά έστω και μία φορά στη ζωή του.

Πίσω στα πρακτικά θέματα του MinStop τώρα που ήδη έχει σταματήσει η παραγωγή του κάπου στην αρχή του ΄70 και ενώ η Durowe έχει περάσει στην ΕΤΑ πριν κλείσει οριστικά τέλη του '70. Το MinStop είναι πιο απλό στη χρήση από ένα κανονικό χρονογράφο αφού δεν χρειάζεται να πας σε chrono mode (π.χ. σε LCD) αλλά είναι και πιο ευανάγνωστο από τους περισσότερους κλασσικούς χρονογράφους όπου πρέπει να κοιτάς τον μικρό δίσκο λεπτών χρονογράφου που στα παλιότερα συνήθως είναι 30/45min. Επίσης το MinuStop έχει reset "on-the-fly"  χωρίς πρώτα να κάνεις stop. Αντίστοιχη λειτουργία έχω δει μόνο στον ΕΤΑ 1168 (απλός χρονογράφος λεπτού) - δεν αναφέρομαι βέβαια στις κλασσικές retour-en-vol καλίμπρες.

Το δικό μου MinStop είναι σε εξαιρετική κατάσταση για την ηλικία του, με τις γραμμώσεις ακόμα στη κάσα, σχετικά μικρό και άσχημο με ωραίο μεταλλιζέ καντραν και πορτοκαλί δείκτη δευτερολέπτων. Μάλλον φτιαγμένο για την γαλλική αγορά κάπου κοντά στο 1968 αφού φοράει την 471-4.  Η κάσα του είναι επιχρωμιωμένη με ατσαλένιο καπάκι πίσω, plexiglass και καντραν με κλίση, όλα τυπικά εκείνης της δεκαετίας.



Γραμμώσεις:





Ένα καλό ρολόι εκείνης της δεκαετίας, όχι πολύ σπάνιο, ένα ρολόι για συλλέκτες πια.

8
Vintage ρολόγια χειρός και τσέπης / Lemania Quartz Chrono (σπάνιο youngtimer)
« στις: Σεπτέμβριος 21, 2014, 08:03:15 μμ »
Ακολουθεί μία παρουσίαση ενός σπάνιου ελβετικού χρονογράφου quartz δεκαετίας '80. Πρόκειται για μία καλίμπρα που αναπτύχθηκε από τη Nouvelle Lemania και έχει το χαρακτηριστικό των λεπτών του χρονογράφου από το κέντρο όπως και η αντίστοιχη αυτόματη 1340 (Omega 1040) αλλά και η τόσο αγαπητή 5100.

Τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν αυτή τη σπάνια μηχανή (cal. Lemania 181) είναι:

- υβριδική κατασκευή quartz με εν μέρει μηχανικό σύστημα χρονογράφου (κάτι αντίστοιχο είχε η ESA 9210 (Omega 1255) αλλά εκεί ήταν η κλασσική MOSABA με modul χρονογράφο από τον γνωστό ύποπτο  Dubois Dépraz).
- 18 ρουμπίνια!
- μέτρηση 1/100 δευτερων σε οθόνη LCD (ή ένδειξη ημερομηνίας όταν δεν μετράει ο χρονογράφος!)
- bridge decoration
- σχεδιασμός αλλά και κατασκευή στην Ελβετία

Από τα λίγα στοιχεία που υπάρχουν στο ιντερνετ φαίνεται ότι σχεδιάστηκε από την (Νouvelle) Lemania στις αρχές του '80 και ίσως πρροριζόταν για την αγαπημένη (και σταθερή συνεργάτιδα μέχρι τοτε) Omega, η οποία και το προόριζε για ένα Speedmaster  το οποίο και σαν διάδοχος τών γερμανικών αυτόματων Speedmaster αλλά και του πιο παλιού Speedsonic. Υπάρχει φωτογραφία σε κατάλογο του 1984 της Omega αλλά δεν βγήκε ποτέ σε κάποιο κατάστημα, άγνωστο για ποιο λόγο!! Υπάρχει ένα mock-up στο Μουσείο της Omega και κανένα λειτουργικό δείγμα πλην 3-4 που έχω εντοπίσει μέχρι σήμερα: 2 με επιγραφή στο καντράν Lemania, ένα Eberhard (Frecce Tricolori), ένα Dolmy και το δικό μου χωρίς καμία επιγραφή. Σαν το δικό μου υπάρχει άλλο ένα προς πώληση στην αστρονομική τιμή των 2,500 Εuro!

Το δικό μου το αγόρασα από Ελβετό ο οποίος και το έβγαλε στο e*ay σαν NOS για ανταλλακτικά (φαίνεται ότι όλα του τα δίνει  σαν ανταλλακτικά για φορολογικούς λόγους, ενώ το ρολόι ήταν πλήρως λειτουργικό με αυθεντικό λουράκι και απείραχτο).

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες αφού παραθετω κάποια links στο τέλος για όποιον ενδιαφέρεται. Πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο guru (και δυστυχώς θανών) Chuck Maddox το είχε στη συλλογή του. Η εμπλοκή της Omega κάνει επίσης τα πράγματα πολύ ενδιαφέροντα αν και μάλλον δεν θα μαάθουμνε ποτέ περισσότερες λεπτομέρειες για αυτη τη καλίμπρα. Θεωρείται πάντως σίγουρο πάντως ότι κατασκευάστηκε μόλις σε 100-200 τεμάχια πριν τερματιστεί η παραγωγή.
Άλλο περίεργο είναι ότι φέρει το ίδιο serial number στη κεντρική πλατίνα αλλά και στη γέφυρα.

Πάμε καλύτερα στις φωτογραφίες:





Με μηδενισμένο χρονογράφο και ημερομηνία στο LCD:
















Σύνδεσμοι:

H πατέντα του 1985 με το σχεδιάγραμμα-διάταξη ροδών και φωτογραφία του ρολογιού του Chuck Maddox και το ανύπαρκτο Omega 1660:

http://omegaforums.net/threads/lemania-hybrid-chronograph-1-100sec-protoype-with-unknown-speedmaster-relative.13081/

To Dolmy:

http://omegaforums.net/threads/and-what-did-you-buy-today.8930/page-26

Τέτοια ρολόγια εμφανίζονται σπάνια στην αγορά και αν η τιμή είναι λογική νομίζω ότι πρέπει να μην διστάζει πολύ κάποιος αλλά να το χτυπάει γρήγορα ! 

Κωνσταντίνος (vc222)

10
Μηχανισμοί / Valjoux 728 + Lemania 5100
« στις: Ιούνιος 21, 2010, 12:09:26 πμ »
Κατα τύχη βρήκα μηχανισμό Valjoux με central CHR seconds (+60 min CHR) σαν τον 5100

αλλά είναι παραλλαγή του θρυλικού Valjoux 72...

ο V728....τι άλλο θα δω μεγαλώνοντας......

http://www.joseph-watches.com/Paginas_XL_2001/Paginas_XL_0301/0301017_xl.htm



11

Όλα ξεκίνησαν από μια απορία μου σχετικά με τη διάμετρο του σπάνιου τώρα TDB 1369 (εν μέσω της τελευταίας πολυπληθούς συνάντησης) αλλά και από το γεγονός ότι ο X Vintage (όπως και οι περισσότεροι) δεν είχε προσέξει (ενώ ήξερε τα πάντα  για ελβετικες μηχανές..) το Seiko cal. 7016 (σε αντίθεση με τα πιο συνήθη cal. 6139/6138). O 7016 ήταν ο μικρότερος σε ύψος χρονογράφος για μια δεκαετία (και με flyback + fast date change + daydate + 12h register...)!

Ο TDB1369 είναι ο μικρότερος σε διάμετρο αυτ. χρονογράφος για πολλά χρόνια - το διασταύρωσα - και ξεκινώντας να δω τι άλλα "μηχανάκια" υπάρχουν/υπήρξαν στην αγορά ανακάλυψα διάφορα και τελικά έκανα >3 ώρες για να φτιάξω το βασικό Πίνακα που ακολουθεί.

Η λίστα δεν είναι πλήρης οπότε και συμπληρώσεις, διορθώσεις και σχόλια είναι ευπρόσδεκτα !

Ενδιαφέρουσα η σύγκριση των ιερών τεράτων Εl Primero/Büren 11 με τους Γιαπωνέζους εκείνης της εποχης αλλά και τις πιο σύγχρονες δημιουργίες (μετά το 1990 πρακτικά!):



Καλό βράδι !

   

12
Μηχανισμοί / VALJOUX 7765 production
« στις: Μάρτιος 11, 2010, 12:44:49 πμ »
Αγόρασα ένα O&W με Valjoux 7765 (όπως και να το κάνουμε μου αρέσει να κουρδίζω κάθε μέρα το ρολόι...)

Απορία:  ο 7765 είναι ο "τελευταίος" κουρδιστός χρονογράφος που ήταν σε παραγωγή?

Σύμφωνα με το internet πρέπει να παραγόταν μέχρι το 2005 περίπου (σαν ETA πια...)

Ξέρει κανενας αν υπάρχει άλλος (manual) χρονογράφος νεότερης σχεδίασης-παραγωγής ?  (όχι poljot/κινέζικοι)

Μήπως παράγεται ακόμα ο Zenith Prime με cal.420 ?

13

Καλησπέρα,

γνωρίζει κανείς πως μπορούμε (και ποιος το αναλαμβάνει στην Αθήνα) να κοντύνουμε ένα ατσάλινο μπρασελέ ; Είναι τύπου "mesh" οπότε φαντάζομαι ότι θα θέλει κόψιμο και "κόλλημα".
Και μάλλον θα είναι πιο δύσκολο από ότι αν ήταν χρυσός.

Το μπρασελέ φαίνεται κάπως εδώ: http://www.mywatch.gr/index.php/topic,5915.msg87298.html#msg87298

Ευχαριστώ,

Κωνσταντίνος

14
Τεχνικά θέματα / Service παλμογράφων κλπ.
« στις: Ιανουάριος 14, 2010, 11:39:29 μμ »

υπάρχει κάποιος που γνωρίζει ή αναλαμβάνει service παλμογράφων? Ειδικότερα με ενδιαφέρει για τα παλιότερα Bandelin T46 Tickoprint και ένα G46 Amplitude Tester !

Σελίδες: [1]